Μόνο στο enikos.gr: Πρόταση για νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος

Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Καλημέρα σας! Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ των παραγόντων της σούπερ λίγκας για το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Οι προτάσεις θα εισαχθούν άμεσα για συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας και βεβαίως θα τεθούν υπόψιν των ιδιοκτητών των ομάδων οι οποίοι θα έχουν τον τελικό λόγο ως προς την έγκριση της (κατά την κρίση τους) καλύτερης.

Όπως πληροφορούμαι για πρώτη φορά μετά από καιρό έχει προκύψει κοινός τόπος στις σκέψεις των ιδιοκτητών της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Μαρινάκης,Μελισσανίδης και Σαββίδης φαίνεται ότι ΔΕΝ θέλουν ο πρωταθλητής να αναδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ.

Όλα καλά ως εδώ. Όμως αυτό λογικά δεν θα αρέσει στα κανάλια που έχουν τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων και κυρίως στη NOVA καθώς πληροφορούμαι ότι η ΕΡΤ μένει μέχρι στιγμής εκτός του πλάνου της αρχικής ενημέρωσης. Άλλωστε το συνδρομητικό κανάλι είναι αυτό που έχει τα δικαιώματα ΑΕΚ και Ολυμπιακού και λογικά θ ανανεώσει τη συμφωνία του και με τον ΠΑΟΚ σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέλουν την κρατική τηλεόραση να μπαίνει δυνατά στη μάχη σύναψης συμφωνίας με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος.

Πως όμως θα ικανοποιηθούν τα κανάλια (που είναι φανερό ότι πληρώνουν το ποδοσφαιρικό προϊόν σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με την πραγματική αξία του) ενόψει της διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 14 ομάδες;;

Όπως μαθαίνω στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Λίγκας θα εισαχθεί προς συζήτηση μια πρόταση για το σύστημα διεξαγωγής (την περίοδο 2019-2020) η οποία ουδόλως θα θυμίζει οτιδήποτε γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης (καθώς οι αλλαγές και το γράψε-σβήσε δεν σταματούν) οι βασικές γραμμές της πρότασης θα είναι οι εξής:

1)Το πρωτάθλημα ξεκινά με έναν γύρο δεκατριών αγωνιστικών στον οποίο παίζουν όλοι με όλους μια φορά. Οι έδρες των γηπεδούχων θα προκύψουν από την κλήρωση.

2)Στη συνέχεια δεν ακολουθεί ο δεύτερος γύρος όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά εμφανίζεται ένα σύστημα…..μονών-ζυγών!! Δηλαδή προκύπτουν δύο νέοι όμιλοι οι οποίοι συγκροτούνται με βάση την κατάταξη του πρώτου γύρου. Αφετηρία κάθε ομάδας θα είναι οι βαθμοί που θα έχει συγκεντρώσει απ τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου. Στον έναν όμιλο θα μετέχουν οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 1–3-5-7-9-11-13 και κατ αντιστοιχία στον άλλο όμιλο θα μετέχουν οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 2-4-6-8-10-12-14.Οι ομάδες κάθε γκρουπ παίζουν μεταξύ τους μια φορά. Η βασική λογική της διεξαγωγής είναι ότι το 1 παίζει εντός έδρας με το 3,το 5 και το 7 (ώστε να έχει αξία η υψηλότερη θέση στον πρώτο γύρο) κι εκτός έδρας με το 9,το 11 και το 13.Κατ αντιστοιχία το 2 παίζει εντός με το 4,το 6 και το 8 κι εκτός με το 10,το 12 και το 14.Η διεξαγωγή των αγώνων συνεχίζεται «κυκλικά» σε σχέση με τις βαθμολογικές θέσεις κάθε ομάδας απ τον πρώτο «κανονικό» γύρο των 13 αγωνιστικών.

Όταν τελειώσει αυτή η φάση των έξι αγωνιστικών το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τον δεύτερο «κανονικό» γύρο άλλων 13 αγωνιστικών κι οι ομάδες θα ξεκινούν με τη βαθμολογία που θα έχει διαμορφωθεί -πλέον-μετά τον εμβόλιμο γύρο των μονών-ζυγών. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στο τέλος και αυτού του γύρου θα είναι η πρωταθλήτρια και οι επόμενες ομάδες θα καταλάβουν τις ευρωπαϊκές θέσεις. Άρα θα έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα 32 αγωνιστικών αριθμός που εκτιμάται ότι θα ικανοποιεί και τα κανάλια αλλά και τις (προαναφερθείσες τρεις) μεγάλες ομάδες καθώς δεν θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής μέσω πλέι οφ.

Βέβαια το αν τα κανάλια θα μείνουν ικανοποιημένα μένει να φανεί .Για παράδειγμα αν υπήρχαν δύο κανονικοί γύροι (26 αγωνιστικές) και δύο γύροι πλέι οφ με τη συμμετοχή των έξι πρώτων ομάδων (10 αγωνιστικές) θα φτάναμε σ ένα πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών με τα κανάλια να έχουν τέσσερα ντέρμπι το χρόνο ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες, δηλαδή συνολικά 24 ντέρμπι τη σεζόν.Κι εννοείται ότι διαφορετικό βάρος θα έχουν τα πλέι οφ εφόσον μέσω αυτών αναδεικνύεται ο πρωταθλητής!

Σύμφωνα με την πληροφόρηση μου η «πατρότητα» της ιδέας γι αυτό το νέο σύστημα ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ ΑΕΚ Μηνά Λυσσάνδρου ο οποίος και θα το παρουσιάσει στα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού της σούπερ λίγκας. Ένα θέμα επίσης είναι τι θέση θα πάρουν (εκτός απ τα δύο κανάλια) έναντι της πρότασης οι μικρές ομάδες.Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το πως θα καταλάβουν οι φίλαθλοι τη λογική διεξαγωγής αυτού του νέου συστήματος καθώς φαντάζει ιδιαίτερα περίπλοκο. Θα παρακολουθούμε συνεχώς το ρεπορτάζ (επαναλαμβάνω ότι οι διεργασίες και οι αλλαγές είναι συνεχείς )και θα σας ενημερώνουμε μέσω του καθημερινού αθλητικού μαγκαζίνο (15.30-16.00) του REAL FM 97.8 και φυσικά του Enikos.gr!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ