Επέλαση ξένων επενδυτών στην Premier League: Οι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ και τα άλλα “αφεντικά” του βρετανικού ποδοσφαίρου

Αλλαγή σελίδας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νιούκαστλ, καθώς ο αγγλικός σύλλογος εξαγοράστηκε από επενδυτικό όμιλο, με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των «ανθρακωρύχων» έχουν 10 φορές μεγαλύτερη περιουσία από τους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι και 50 φορές μεγαλύτερη από τα «αφεντικά» της Παρί Σεν Ζερμέν.

Με αφορμή την εξαγορά της Νιούκαστλ, ρίχνουμε μία ματιά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των 20 συλλόγων της Premier League.

Επιμέλεια: Ελένη Καραμήτσου 

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Νιουκάστλ εξαγορά

Έπειτα από διαπραγματεύσεις και δικαστική διαμάχη ενός έτους, η Premier League, η αγγλική ομάδα και η “St James Holdings Limited”, έλυσαν τη διαφωνία τους, σχετικά με την εξαγορά του συλλόγου από την κοινοπραξία της σαουδαραβικής PIF με τις PCP Capital Partners και RB Sports & Media.

Πλέον, ο ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ, Μάικλ Άσλεϊ, πήρε το «πράσινο φως» από τη διοργανώτρια αρχή για να ολοκληρώσει την πώληση του αγγλικού κλαμπ κι έπειτα από 14 χρόνια οι «ανθρακωρύχοι» αλλάζουν χέρια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Premier League:

«Η Premier League, η Newcastle United Football Club και η St James Holdings Limited έλυσαν σήμερα (Πέμπτη 07/10) τη διαφωνία σχετικά με την εξαγορά του συλλόγου από την κοινοπραξία των PIF, PCP Capital Partners και RB Sports & Media.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ιδιοκτήτες και διευθυντές της Premier League, ο σύλλογος πουλήθηκε στην κοινοπραξία με τη συμφωνία να έχει άμεση ισχύ. Οι νομικές διαφορές αφορούσαν το ποιοι θα κατείχαν ή θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον σύλλογο μετά την εξαγορά.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή γραμμή, για να τερματιστεί η μακροχρόνια αβεβαιότητα για τους οπαδούς σχετικά με την ιδιοκτησία του συλλόγου. Η Premier League έχει λάβει πλέον νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις, ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα ελέγχει τη Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ.

Όλα τα μέρη είναι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία που δίνει βεβαιότητα και διαύγεια στη Νιούκαστλ και στους οπαδούς τους».

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Νιούκαστλ για την οριστική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σε ένα deal που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. λίρες (353,7 εκατ. ευρώ).

«Ένας επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, που περιλαμβάνει επίσης τις PCP Capital Partners και RB Sports & Media, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των Newcastle United Limited και Newcastle United Football Club Limited από την St. James Holdings Limited» ανέφεραν οι «ανθρακωρύχοι».

Από την πλευρά του ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής της PIF και νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Νιούκαστλ δήλωσε μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της αγγλικής ομάδας:

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που γίναμε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ, ενός εκ των διασημοτέρων συλλόγων στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ευχαριστούμε τους οπαδούς του Νιούκαστλ για την εξαιρετικά πιστή υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».

ΤΣΕΛΣΙ

Ο 54χρονος σήμερα Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, έχει καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 14,5 δισ. δολάρια.

Ρομάν Αμπράμοβιτς
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ο Ρωσο-ισραηλινός επιχειρηματίας αγόρασε την Τσέλσι το 2003 και έκτοτε ο σύλλογος έχει κερδίσει 18 μεγάλα τρόπαια.

Πολλοί τον κατηγορούν ότι ξεκίνησε μια τάση οι δισεκατομμυριούχοι να αγοράζουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τρόπαια.

Δέχθηκε σφοδρή κριτική για την εμπλοκή του στην πλέον ανενεργή Ευρωπαϊκή Super League.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Λίβερπουλ

Oι Αμερικανοί επιχειρηματίες Ένρι και Βέρνερ είναι μέρος του Fenway Sports Group, στον οποίο ανήκουν οι Boston Red Sox.

Αγόρασαν τη Λίβερπουλ στο τέλος του 2010 από τους επίσης Αμερικανούς Τομ Χικς και Τζορτζ Ν. Τζίλετ Τζούνιορ. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τέθηκαν στο στόχαστρο των οπαδών, επειδή κυρίως δεν έχτισαν νέο στάδιο και επειδή δεν απάλλαξαν τον σύλλογο από τα χρέη. Παράλληλα, κατηγορήθηκαν ότι κακομεταχειρίζονταν τους ανώτερους υπαλλήλους τους. Η Λίβερπουλ κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο μέσα σε είκοσι χρόνια κατακτώντας το πρωτάθλημα της Premier League το 2019-20.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Μάντσεστερ Σίτι
Μάντσεστερ Σίτι

Ο Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, που αποκαλείται σεΐχης Μανσούρ, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργός προεδρικών υποθέσεων.

Επίσης, είναι δισεκατομμυριούχος και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του αγγίζει τα 22 δισ. δολάρια και το 2008 απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο σύλλογος κέρδισε πέντε μεγάλους τίτλους για πρώτη φορά μετά το 1968. Έχει στην ιδιοκτησία του αρκετούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ενώ η εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι θεωρήθηκε προσπάθεια ώστε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποκτήσουν πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική μέσω του αθλητισμού.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η οικογένεια Γκλέιζερ, που έχει στην ιδιοκτησία της την ομάδα Tampa Bay Bucaneers στις ΗΠΑ, αγόρασε μετοχές στη Γιουνάιτεντ το 2003. Το 2005 η εταιρεία holding  Red Football είχε το 98%. Η εξαγορά έγινε με δάνεια, κάτι που βύθισε τον σύλλογο στα χρέη, εξοργίζοντας τους φιλάθλους, οι οποίοι σχημάτισαν ομάδα Love United Hate Glazer, τραγουδώντας ύμνους σε όλους τους αγώνες.

Η Γιουνάιτεντ δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στην Premier League μετά το 2013 και παρουσιάζει κακή απόδοση τα τελευταία χρόνια. Οι Γκλέιζερ δέχθηκαν ακόμη πιο σφοδρή κριτική στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν την ευρωπαϊκή Super League, εγχείρημα που ναυάγησε.

TOTENAM

Ο Τζόε Λιούις, 84 ετών, έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 4,33 δισ. λιρών και είναι ο βασικός επενδυτής στον όμιλο Tavistock, που έχει στην ιδιοκτησία του 200 εταιρείες σε 15 χώρες. Από την άλλη, ο Ντάνιελ Λέβι είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτης της Τότεναμ από το 2001, κάτι που τον καθιστά τον μακροβιότερο εν ενεργεία πρόεδρο στην Premier League.

Προσπάθησε να αγοράσει μετοχές στον σύλλογο δύο φορές από τον πρώην ιδιοκτήτη Άλαν Σούγκαρ αλλά και οι δύο απόπειρες που έκανε απέτυχαν ώσπου έγινε μέλος του ΔΣ. Και οι δύο άνδρες έχουν μερίδιο στην ENIC International, επενδυτική εταιρεία με βάση τις Μπαχάμες, που έχει το 80% των Spurs.

ΑΡΣΕΝΑΛ

Άρσεναλ

Ο Σταν Κρένκε, 74 ετών, έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 8,2 δισ. δολαρίων και έχει μετοχές στην Άρσεναλ από το 2007. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι παντρεμένος με την κληρονόμο των Walmart, Αν Γουόλτον και έχει τον δικό του όμιλο real estate, που κατασκευάζει συγκροτήματα διαμερισμάτων και εμπορικά κέντρα γύρω από τα σουπερμάρκετ της Walmart.

Αύξησε τις μετοχές του στην Άρσεναλ τον Αύγουστο του 2018 με μία συμφωνία ύψους 600 εκατ. λιρών, αποκτώντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Ο Κρένκε, Ρεπουμπλικανός, έχει στην ιδιοκτησία του πολλές αμερικανικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Έχει δεχθεί κριτική στις ΗΠΑ επειδή μετέφερε τους St Louis Rams από το Μιζούρι στο Λος Άντζελες, καθώς και γιατί είχε συμμετοχή στον σχηματισμό της ευρωπαϊκής Super League.

ΕΒΕΡΤΟΝ

Ο 66χρονος Μοσίρι, είναι ένας Βρετανο-ιρανός δισεκατομμυριούχος που έχει την έδρα του στο Μονακό. Είναι πρόεδρος ρωσικής εταιρείας που εξειδικεύεται στα μέταλλα, τις εξορύξεις και τις τηλεπικοινωνίες. Ο Μοσίρι είχε μετοχές στην Άρσεναλ αλλά τις πούλησε το 2016 για να εξαγοράσει την Έβερτον.

Έχει ποσοστό 77%, ενώ ο πρόεδρος και ο θεατρικός παραγωγός του Γουέστ Εντ, Μπιλ Κενράιτ, γέννημα θρέμμα του Λίβερπουλ, έχει ένα μικρό μερίδιο. Ο Κενράιτ είναι στο συμβούλιο της Έβερτον από το 1989.

ΓΟΥΛΒΣ

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International αγόρασε τους Γουλβς τον Ιούλιο 2016 από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Στιβ Μόργκαν για περίπου 45 εκατ. λίρες.

Με την έδρα της εταιρείας στη Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ, ο όμιλος έχει παρουσία σε 16 χώρες και η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ανέρχεται περίπου στα 9,14 δισ. δολάρια. Μετά την εξαγορά από τη Fosun, οι Γουλβς δείχνουν βελτιωμένη εικόνα.

ΛΕΣΤΕΡ

Βιχάι Λέστερ

Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας Βιχάι Σριβανταναπράμπα αγόρασε τη Λέστερ το 2010 ενώ είχε έντονη ενασχόληση με τον σύλλογο ως πρόεδρος. Τον Ιούλιο του 2011 το στάδιο της Λέστερ μετονομάστηκε King Power από την αυτοκρατορία του Βιχάι στα duty free.

Ο επιχειρηματίας σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο τον Οκτώβριο του 2018, κατά την απογείωση από το στάδιο με προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον. Τον διαδέχτηκε ο γιος του.

ΜΠΡΑΪΤΟΝ

Μπράιτον

Ο Τόνι Μπλουμ, 51 ετών, είναι επαγγελματίας παίκτης πόκερ και γνωστός ότι παίζει αθλητικό στοίχημα. Επίσης, έχει μακρά σχέση με την Μπράιτον. Ο παππούς του ήταν αντιπρόεδρος στη δεκαετία του ’70 ενώ ο θείος του ακόμη έχει θέση διευθυντή.

Είναι πρόεδρος του συλλόγου από το 2009 και είδε την άνοδο της ομάδας στην Premier League  για πρώτη φορά σε 34 χρόνια τη σεζόν 2016-17. Ο Μπλουμ έχει επενδύσει 93 εκατ. λίρες στο νέο στάδιο Φάλμερ.

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

Ο Μάθιου Μπέναμ, 52 ετών, οπαδός της Μπρέντφορντ όλη του τη ζωή. Έχει στην ιδιοκτησία του και τον σύλλογο της Δανίας FC Midtjylland.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Γουέστ Χαμ ιδιοκτήτης

Ο Ντέιβιντ Σάλιβαν ήταν ιδιοκτήτης των εφημερίδων Daily Sport και Sunday Sport έως το 2007, οπότε τις πούλησε για 40 εκατ. λίρες. Σύμφωνα με τους Sunday Times , η καθαρή του περιουσία εκτιμάται στις 1,2 δισ. λίρες.

Μαζί με τον επιχειρηματικό του εταίρο και συνιδιοκτήτη της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Γκολντ, εργάστηκε στη βιομηχανία πορνό για πολλές δεκαετίες . Ο Ντέιβιντ Γκολντ έχει στην ιδιοκτησία του τις εταιρείες εσωρούχων Ann Summers και Knickerbox παλιά ήταν πρόεδρος της Μπίρμιγχαμ έως τη στιγμή που ασχολήθηκε με τη Γουέστ Χαμ. Ο Αμερικανός Άλμπερτ Σμιθ έχει το 10%.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Άστον Βίλα

Ο 60χρονος Νάσεφ Σαουίρι είναι Αιγύπτιος επιχειρηματίας με περιουσία στα 9,2 δισ. δολάρια . Ο Γουές Ίντενς, 59 ετών, είναι Αμερικανός επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), ο οποίος επίσης έχει στο χαρτοφυλάκιό του τους Μπακς, την ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ.

Μαζί ανέλαβαν την Άστον Βίλα τον Ιούλιο του 2018. Έκαναν αρκετές αλλαγές, τοποθετώντας νέο μάνατζερ, γενικό διευθυντή και αθλητικό διευθυντή, ενώ υπέγραψαν με κορυφαίους παίκτες.

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

Κρίσταλ Πάλας

Ο Στιβ Πάρις, 56 ετών, αγόρασε την ομάδα από τη Loyds Bank το 2010 για να τη σώσει από την εκκαθάριση. Είναι έκτοτε ο πρόεδρος και ο συνιδιοκτήτης.

Οι Αμερικανοί επενδυτές Τζόσουα Χάρις και Ντέιβιντ Μπλίτζερ διαθέτουν ένα ποσοστό 18% ο καθένας στον σύλλογο μαζί με την αμερικανική ομάδα χόκεϊ New Jersey Devils.

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Γουότφορντ

Ο Πότζο είναι Ιταλός πολυεκατομμυριούχος που αγόρασε τη Γουότφορντ μαζί με τον πατέρα του, τον Ιούνιο του 2012. Αν και δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με τους παίκτες, συχνά πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο και παρακολουθεί τις αναλύσεις για την απόδοση των παικτών

ΛΙΝΤΣ

Ο 47χρονος Αντρέα Ραντριτζάνι είναι Ιταλός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ο οποίος επίσης έχει στην ιδιοκτησία του την αθλητική ειδησεογραφική εταιρεία Eleven Sports. Η άφιξή του στη Λιντς το 2017 οδήγησε στη σοκαριστική παραίτηση του προπονητή Γκάρι Μονκ.

Έχει εμπλακεί σε αρκετές διαμάχες με τους οπαδούς. Το 2018 το επιχειρηματικό τμήμα της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου του Σαν Φρανσίσκο 49ers, 49ers Enterprises, αγόρασε μερίδιο της Λιντς.

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

Πίσω από τη Σαουθάμπτον είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Gao Jisheng που έχει στην κατοχή του το 80%. Ένα μερίδιο έχει και η Katharina Liebherr, που κληρονόμησε τον σύλλογο από τον πατέρα της όταν τον αγόρασε για να τον σώσει από οικονομική καταστροφή το 2010.

Ο Jisheng εξαγόρασε την πλειοψηφία αλλά ζει στην Κίνα αφήνοντας την κόρη του και τον γενικό διευθυντή να διοικούν τον σύλλογο . Σκεφτόταν να θέσει τέλος στη σχέση του με τον σύλλογο αλλά ο κορονοϊός μπλόκαρε τα σχέδιά του .

ΜΠΕΡΝΛΕΪ

Μπέρνλεϊ

Η Μπέρνλεϊ ανήκει στην αμερικανική αθλητική κοινοπραξία ALK Capital, που διαθέτει το 84% του συλλόγου.

ΝΟΡΓΟΥΙΤΣ

Η τηλεοπτική μαγείρισσα Ντέλια Σμιθ και ο σύζυγός της Μάικλ Βιν Τζόουνς κλήθηκαν να επενδύσουν στη Νόργουιτς όταν αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες το 1996. Το ζευγάρι κατέχει το 53%.

Έγινε θέμα στα βρετανικά μέσα το 2005 όταν σε αγώνα εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, άρπαξε το μικρόφωνο από την εκφωνήτρια και φώναξε κάτι ακατάληπτο, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε ότι ήταν μεθυσμένη. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Φούλερ, διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας πουλερικών με έδρα το Νόρφολκ.

Πηγή: Skynews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ