Πενγκ Σουάι: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση σε τουρνουά τένις – Η WTA εξακολουθεί να ανησυχεί

Δημόσια εμφάνιση έκανε η Πενγκ Σουάι, μετά την ανησυχητική σιωπή περίπου τριών εβδομάδων. Η Κινέζα πρωταθλήτρια τένις εμφανίστηκε σε ένα δείπνο με φίλους το Σάββατο και σε ένα παιδικό τουρνουά τένις στο Πεκίνο την Κυριακή, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν από δημοσιογράφους των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης και από τους διοργανωτές του τουρνουά.

Πενγκ Σουάι δείπνο

Παρ΄ όλα αυτά, η ανησυχία για την κατάσταση της Πενγκ και κυρίως για την ελευθερία της, εξακολουθεί να επικρατεί παγκοσμίως, παρά τα βίντεο και τις φωτογραφίες, όπου η αθλήτρια απεικονίζεται να χαμογελά και να υπογράφει αυτόγραφα για παιδιά.

Πενγκ Σουάι

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Πενγκ Σουάι παρευρέθη πρόσφατα σε δημόσιες δραστηριότητες, προκειμένου να θέσει ένα τέλος στην παγκόσμια κατακραυγή που δέχεται το Πεκίνο αναφορικά με την εξαφάνιση της τενίστριας.

Η Πενγκ, πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό, δεν είχε εμφανιστεί ούτε είχε κάνει κάποια δήλωση δημοσίως από τις 2 Νοεμβρίου, όταν σε ανάρτησή της στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, κατήγγειλε ότι πριν από τρία χρόνια είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.

Ο Χου Σιτζίν, ο διευθυντής της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ανήρτησε την Κυριακή, ένα 25λεπτο βίντεο στο Twitter, στο οποίο εμφανιζόταν η Πενγκ να χαμογελάει, να χαιρετάει και να υπογράφει μπάλες του τένις για παιδιά στο τουρνουά Fila Kids Junior Tennis Challenger Finals. Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο ίδιος έγραψε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι “η εμφάνισή της Πενγκ θα πρέπει να είναι αρκετή για να απαλύνει τις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για την ασφάλεια της. Αλλά για όσους στοχεύουν να επιτεθούν στο σύστημα της Κίνας και να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τα γεγονότα, ανεξάρτητα από το πόσα είναι, δεν λειτουργούν υπέρ τους”.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με την Πενγκ Σουάι, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Κυριακής η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Κινέζα τενίστρια τόνισε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν ότι είναι ασφαλής και καλά στην υγεία της, ωστόσο, ζήτησε να σεβαστούν την προσωπική της ζωή.

Η WTA εξακολουθεί να ανησυχεί για την Πενγκ

Πάντως, παρά τη βιντεοκλήση της Σουάι Πενγκ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, εκπρόσωπος της WTA ανέφερε σε σχετική τοποθέτηση πως δεν μειώνεται η ανησυχία της διεθνούς ένωσης τένις γυναικών για την ευημερία της 35χρονης αθλήτριας.

“Ήταν καλό να βλέπεις τη Σουάι Πενγκ στα πρόσφατα βίντεο, αλλά αυτό δεν μειώνει την ανησυχία της WTA για την ευημερία της και την ικανότητά της να επικοινωνεί χωρίς λογοκρισία ή εξαναγκασμό”, επεσήμανε με έμφαση η εκπρόσωπος της WTA και πρόσθεσε σχετικά με τη βιντεοκλήση με τον Μπαχ: “Αυτό το βίντεο δεν αλλάζει την έκκλησή μας για πλήρη, δίκαιη και διαφανή έρευνα, χωρίς λογοκρισία, σχετικά με τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση, που είναι το θέμα που προκάλεσε την αρχική μας ανησυχία”.

Τόμας Μπαχ Πενγκ Σουάι

Ομάδες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι διεθνείς φορείς, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στο Πεκίνο τον ερχόμενο  Φεβρουάριο, λόγω του ιστορικού της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η WTA έχει απειλήσει να αποσύρει τα τουρνουά από την Κίνα, για το θέμα που έχει προκύψει με την Πενγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν από την Κίνα να παρουσιάσει αποδείξεις για το πού βρίσκεται η Πενγκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είπε την Κυριακή, ότι οι κινεζικές Αρχές θα πρέπει να αφήσουν την Πενγκ να μιλήσει δημόσια.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, όταν ρωτήθηκε στη σημερινή τακτική ενημέρωση, σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι δεν ήταν θέμα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σημείωσε ότι η Πενγκ βρέθηκε πρόσφατα σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες.

Πενγκ Σουάι

Λίγο πριν από την εμφάνιση της Πενγκ, πρώην και νυν αστέρες του παγκοσμίου τένις, όπως οι Σερένα Ουίλιαμς, Ναόμι Οσάκα και Μπίλι Τζιν Κινγκ, συμμετείχαν στις εκκλήσεις για να επιβεβαιωθεί ότι η Κινέζα αθλήτρια είναι ασφαλής, χρησιμοποιώντας το hashtag των μέσων κοινωνικής δικτύωσης #WhereIsPengShuai, ενώ ο Σέρβος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, τόνισε ότι “θα ήταν περίεργο να διεξάγονται τουρνουά στην Κίνα, εκτός και αν επιλυθεί, αυτή η τρομερή κατάσταση”.

Μέχρι την προχθεσινή εμφάνισή της, η Πενγκ δεν είχε δώσει σημεία ζωής για σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις καταγγελίες της για έναν πρώην κορυφαίο κομμουνιστή ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γκαολί Ζανγκ την εξανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, πριν την κάνει ερωμένη του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ