Παναθηναϊκός-Άγιαξ: 52 χρόνια από το ανεπανάληπτο έπος στον τελικό του Γουέμπλεϊ – ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα, στις 2 Ιουνίου του 1971, έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Τότε που ο Παναθηναϊκός του Πούσκας, του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Οικονομόπουλου και των υπολοίπων παικτών έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών απέναντι στον κυριολεκτικά ανίκητο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόϊφ.

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ αποτέλεσε την αφετηρία προκειμένου το τριφύλλι να εξελιχθεί σε ένα κλαμπ ευρωπαϊκού προφίλ με τις μεγαλύτερες πορείες και επιτυχίες από οποιονδήποτε άλλο Σύλλογο στη χώρα μας, όπως η συμμετοχή  στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984/85, αλλά και το 1995/96.

Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Λονδίνου δέχτηκε ένα γρήγορο γκολ, αλλά δεν κατέρρευσε κόντρα στην υπερομάδα του Άγιαξ. Οι πράσινοι αντιστάθηκαν και πάλεψαν το παιχνίδι, γεγονός που αναγνώρισε τότε όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Στις 2 Ιουνίου το Γουέμπλεϊ φόρεσε τα γιορτινά του  και παρουσία 83.179 θεατών ο Άγιαξ νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό, στο πρώτο από τα τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που κατέκτησε τότε ο Άιαντας με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.  Ωστόσο, το παράσημο της συμμετοχής στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών(σ.σ. σημερινό Champions League) έκανε μία για πάντα τον Παναθηναϊκό…Panathinaikos!

Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5′), Καψής (85′ – αυτογκόλ)

Άγιαξ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Φαν Ντάικ.
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία)

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ