Ουγγαρία – Ελλάδα 13-11: Χάθηκε στα πέναλτι η πρόκριση για την εθνική πόλο γυναικών

Η εθνική πόλο των γυναικών «άγγιξε» την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα, αλλά δεν τα κατάφερε. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 13-11 στα πέναλτι από την Ουγγαρία στον ημιτελικό της διοργάνωσης, σε ένα ματς όπου είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια και ισοφαρίστηκε (9-9), 21 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στη διαδικασία των πέναλτι οι Μαγυάρες ήταν πιο ψύχραιμες και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής (16/2), όπου θα αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ (όπως το 2022 στη Βουδαπέστη), ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας, στις 10:30, η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην Ισπανία.

Το προσωπικό ρεσιτάλ της Ειρήνης Νίνου (που ήταν ήδη η πρώτη σκόρερ της εθνικής στο τουρνουά) έδωσε αρχικά ένα προβάδισμα 3-1 στην ελληνική ομάδα, απέναντι σε μία Ουγγαρία που -παρότι διαθέτει εξαιρετικές σουτέρ- επιχειρούσε συνεχώς να περάσει τη μπάλα στα 2μ., δίνοντας την ευκαιρία στις παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου να κάνουν αρκετά κλεψίματα (αν και σε μία περίπτωση η Παρκς κατάφερε να γυρίσει και να σκοράρει). Η Βάλι έδωσε μία λύση στην ομάδα της, βρίσκοντας ανοργάνωτη την ελληνική άμυνα, και στη συνέχεια με δύο γκολ στην παίκτρια παραπάνω οι Μαγυάρες πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα (4-3), στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Η εθνική είχε πρόβλημα με τη σύνθετη άμυνα των αντιπάλων της και δεν μπορούσε, ούτε να βρει σουτ με καλές προϋποθέσεις, ούτε να κερδίσει αποβολές. Όταν τα κατάφερε, όμως, βρήκε δύο συνεχόμενα γκολ με τις Ελευθερία Πλευρίτου και Γιαννοπούλου, με τον Ούγγρο προπονητή να αποσύρει για λίγο την τερματοφύλακά του, Αλντα Μαγκιάρι, και να την επαναφέρει λίγο αργότερα. Είχε προηγηθεί μία απόκρουση της Νέσμελι σε σουτ της Χυδηριώτη, με το VAR όμως να δείχνει ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Με το υπέρ της 6-4, η ελληνική ομάδα έμοιαζε να παίρνει τα ηνία του αγώνα, αλλά στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου η Ουγγαρία βρήκε δύο συνεχόμενα γκολ με τις Παρκς και Γκάρντα και ισοφάρισε 6-6.

Στην αρχή του τρίτου οκταλέπτου η Νίνου με ένα σουτ… τηλεγράφημα έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τη «γαλανόλευκη» και ακολούθως το παιχνίδι έγινε πολύ σκληρό, με την ανοχή των διαιτητών που άφησαν ατιμώρητα πολύ δυνατά μαρκαρίσματα εκατέρωθεν. Η εθνική είχε δύο κακές επιθέσεις με παίκτρια παραπάνω, ενώ αντίθετα η Σίλαγκι αξιοποίησε μία αποβολή που χρεώθηκε η Ξενάκη και ισοφάρισε 7-7, επαναφέροντας την «ισορροπία του τρόμου». Οι Ελληνίδες διεθνείς «έβγαλαν» μεγάλη νευρικότητα, με πολλά λάθη στην επίθεση, και ξανά η Σίλαγκι έδωσε προβάδισμα στην Ουγγαρία, όμως η Ελευθεριάδου έδωσε επιτέλους μία λύση στην παίκτρια παραπάνω (η εθνική ξεκίνησε με 3/3 και μετά είχε 0/5!). Στο 1΄48΄΄ πριν τη λήξη, η Μυριοκεφαλιτάκη σκόραρε από κοντά με αρκετή δόση τύχης και τη… βοήθεια της Μαγκιάρι, που κατά λάθος έσπρωξε τη μπάλα στην εστία της. Οι διεθνείς «έβγαλαν» την επόμενη άμυνα και η Ελευθεριάδου παραλίγο να «κλειδώσει» τη νίκη με καλό σουτ στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης, που απέκρουσε η Μαγκιάρι. Οι Μαγυάρες κέρδισαν αποβολή και, μετά το τάιμ άουτ του Ατίλα Μίχοκ, εκδήλωσαν ωραία την επίθεσή τους, με τη Λαϊμέτερ να ισοφαρίζει σε 9-9, 21΄΄ πριν τη λήξη. Το τελευταίο σουτ της Γιαννοπούλου σταμάτησε σε μπλοκ και ο ημιτελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί τα πάντα κρίθηκαν νωρίς. Η Ελευθεριάδου στην πρώτη εκτέλεση έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και η Βάσω Πλευρίτου στη δεύτερη «νικήθηκε» από τη Μαγκιάρι. Αν και τα επόμενα ελληνικά πέναλτι ήταν εύστοχα και παρότι η Αλεξία Καμμένου δοκίμασε και τις δύο τερματοφύλακες, η Ουγγαρία είχε 4/4 και «σφράγισε» την πρόκριση στον τελικό και την ανάκαμψή της, μετά από τρία συνεχόμενα μέτρια τουρνουά (δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο).

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 3-3, 1-1, 2-2
Στα πέναλτι: 4-2

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Νίνου (πέναλτι), 1-1 Παρκς (φουνταριστός), 1-2 Νίνου (περιφέρεια), 1-3 Νίνου (π.π.), 2-3 Βάλι (κόντρα), 3-3 Λαϊμέτερ (π.π.), 4-3 Παρκς (π.π.), 4-4 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 4-5 Γιαννοπούλου (π.π.), 4-6 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 5-6 Παρκς (π.π.), 6-6 Γκάρντα (περιφέρεια), 6-7 Νίνου (περιφέρεια), 7-7 Σίλαγκι (π.π.), 8-7 Σίλαγκι (π.π.), 8-8 Ελευθεριάδου (π.π.), 8-9 Μυριοκεφαλιτάκη (π.π.), 9-9 Λαϊμέτερ (π.π.).

Η σειρά των πέναλτι: Ελευθεριάδου (δοκάρι), 10-9 Κέστελι, Β. Πλευρίτου (απόκρουση), 11-9 Γκάρντα, 11-10 Γιαννοπούλου, 12-10 Σίλαγκι, 12-11 Ελευθ. Πλευρίτου, 13-11 Γκουρισάτι

Η εθνική είχε 5/10 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 3 γκολ από την περιφέρεια.
Η Ουγγαρία είχε 6/12 με παίκτρια παραπάνω, 1 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Χόρβατ (6΄10΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), η Πάτρα (4΄38΄΄ πριν το τέλος του ματς) και η Μαργ. Πλευρίτου (39΄΄ πριν τη λήξη του παιχνιδιού).

Διαιτητές: Ομε (Γερμανία), Ζανγκ (Κίνα)

Οι συνθέσεις:
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ατίλα Μίχοκ): Μαγκιάρι, Σίλαγκι 3, Βάλι 1, Γκουρισάτι 1, Μαϊέ, Παρκς 3, Μάτε, Κέστελι 1, Λαϊμέτερ 2, Ριμπάνσκα, Γκάρντα 2, Νέσμελι, Χόρβατ
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου 4, Β. Πλευρίτου, Γιαννοπούλου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου

** Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν, όπως και στον προημιτελικό, η Έλενα Ελληνιάδη και η Φωτεινή Τριχά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ