Τρίπολη: Κτηνοτρόφοι έριξαν γάλα έξω από την περιφέρεια Πελοποννήσου – ΦΩΤΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα (14/12) οι κτηνοτρόφοι στην Τρίπολη, οι οποίοι έριξαν γάλα σε φρεάτιο έξω απ’ την κεντρική είσοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Διοργανωτές της κινητοποίησης ήταν η Ομοσπονδία των Κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου και ο Συνεταιρισμός Γάλακτος της Αρκαδίας ” Η Μαντινεία ”, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι κτηνοτρόφοι (πάνω από 100 στον αριθμό), συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, πίσω απ’ το άλσος των Παναρκάδων (περιοχή Νοσοκομείου Τρίπολης) και κατευθύνθηκαν (κορνάροντας) στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης.

Έξω απ’ το κτίριο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και η συντονιστική τους επιτροπή, συνάντησε τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, όπου και είχε συζήτηση μαζί του, για μία περίπου ώρα.

Συγχρόνως, του παρέδωσαν και εγγράφως, τα βασικά αιτήματά τους.

Φωτο: ΕΡΤ

Οι κτηνοτρόφοι, έτσι όπως η συντονιστική επιτροπή αγώνα της Πελοποννήσου, ζητούν:

  • Άμεση καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων – πρασίνισμα, μέσω οικολογικών σχημάτων, δίχως να αποκλείεται κανένας κτηνοτρόφος.
  • Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να σταματήσει η παράνομη – όπως λένε – ελληνοποίηση γάλακτος και κρέατος, ώστε να παύσει η πτωτική πορεία του γάλακτος και του κρέατος.
  • Μείωση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων.
  • Λύση στο θέμα των εργατών γης.

Ο Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε, ότι θα προωθηθούν τα αιτήματα και ότι, σύντομα θα γίνει και συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να παρθούν αποφάσεις για όλο το κομμάτι των ανθρώπων που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.

¨ Είναι σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Να δούμε κάποιες λεπτομέρειες που ίσως, αφήνουν απ’ έξω κάποιους κτηνοτρόφους. Υπάρχουν τα εργαλεία για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό“, είπε ο Δημήτρης Πτωχός.

Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής:

“Για όσα αιτήματα και θέματα, η Περιφέρεια μπορεί να στηρίξει και να αναζητήσει λύσεις, θα το πράξει. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε συνεργασία, ώστε να προχωρήσουν και θέματα που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους. Μπορούμε, έμμεσα, όχι αμέσως τώρα, να βοηθήσουμε στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, μπορούμε να δούμε το θέμα της αξιοποίησης προγραμμάτων που έχουμε. Μιλώ για τις κρατικές ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και σε τομείς όπως η κατάρτιση”.

Οι κτηνοτρόφοι, ζήτησαν να υπάρξει βοήθεια και στο θέμα της φέτας. ” Θέλουμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι απ’ την Περιφέρεια, ώστε να προστατέψουμε την ελληνική φέτα. Μην χαθεί η φέτα”, είπαν με έμφαση οι κτηνοτρόφοι.

Η κινητοποίησή τους έληξε, με συμβολικό χύσιμο γάλατος, σε φρεάτιο, έξω απ’ την κεντρική είσοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, δήλωσαν, ότι θα περιμένουν τις εξελίξεις και αναλόγως, θα επανέλθουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ