Κάρλος Αλκαράθ: Το φαινόμενο του τένις – Από ένα χωριό της Μούρθια στην κορυφή

Ο Κάρλος Αλκαράθ έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του τένις καθώς μόλις σε ηλικία 20 ετών κατάφερε να κατακτήσει το Wimbledon. Ο Ισπανός τενίστας, όχι αδίκως, θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταλέντο της παγκόσμιας αντισφαίρισης.

Roland Garros: Στον τελικό ο Τζόκοβιτς – Νίκησε με 3-1 τον «πληγωμένο» Αλκαράθ

Χθες (16/7), ο Αλκαράθ επικράτησε με 3-2 σετ του Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό και έτσι κατέκτησε το τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του στο ιστορικό τουρνουά και ο δεύτερος του σε Grand Slam τουρνουά.

Η πρώτη ανάρτηση του μετά την κατάκτηση του Wimbledon

«Όνειρο ζωής! Πρέπει πάντα να πιστεύεις! Είμαι μόλις 20 χρονών, όλα γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά είμαι πολύ περήφανος για το πώς δουλεύουμε καθημερινά. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, μέσα από την καρδιά μου» έγραψε ο Αλκαράθ στον λογαριασμό του στο Instagram.

Roland Garros: Δεν κατάφερε να αποδράσει από τον… Αλκαράθ ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Πώς ήταν ο μικρός “Καρλίτος”

Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 2003  στο El Palmar, ένα χωριό της Μούρθια στην Ισπανία.

Έχει άλλα τρία αδέλφια, τον Alvaro, τον Sergio και τον Jaime. Όλοι τους ξεκίνησαν να παίζουν τένις από μικρή ηλικία εξαιτίας του πατέρα τους, Carlos Alcaraz Gonzalez, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας παίκτης τένις στην Ισπανία χωρίς, όμως, να σημειώσει κάποια σημαντική επιτυχία στην καριέρα του.

Καθώς μεγάλωνε, ο Κάρλος θαύμαζε τον Ισπανό σούπερ σταρ Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος ήταν στην ακμή του ενώ ο Αλκαράθ έκανε τα πρώτα του βήματα. Ο πατέρας του θεώρησε ότι ήταν καλύτερο για αυτόν να έχει έναν ατζέντη. Ως εκ τούτου, ο Albert Molina άρχισε να εργάζεται ως εκπρόσωπός του όταν ο Alcaraz ήταν μόλις 12 ετών. Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στην Equelite JC Ferrero Sport Academy του Juan Carlos Ferrero. Ο Φερέρο, πρώην νικητής του Ρολάν Γκαρός και Νο. 1 στον κόσμο, είναι από τότε προπονητής του Αλκαράζ.

Ο Κάρλος Αλκαράθ εκτός γηπέδου

Ο Αλκαράθ απολαμβάνει το γκολφ, το ποδόσφαιρο και λατρεύει την Ρεάλ Μαδρίτης (όπως και ο Ναδάλ).

Ο πατέρας του τον μύησε στο τένις σε ηλικία τεσσάρων ετών, και ενώ του αρέσει ξεκάθαρα το άθλημα – απλά ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό του στο Instagram – ο νεαρός Ισπανός εξήγησε ότι απολαμβάνει επίσης να περνά χρόνο μακριά από τις αθλητικές ασχολίες.

«Όταν τελειώνω ένα τουρνουά, μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στο σπίτι μου, να περνάω χρόνο με φίλους και την οικογένεια», είπε σε παλιότερες δηλώσεις του.

Η πορεία του στο τένις και οι τίτλοι

Ως έφηβος, ο Αλκαράθ έφτασε μέχρι το Νο. 22 στην κατάταξη των juniors και κέρδισε δύο τίτλους στα τουρνουά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) των νέων. Αφού έγινε επαγγελματίας τενίστας το 2018, κέρδισε τρεις τίτλους στο ITF Men’s World Tennis Tour και τέσσερις στο ATP Challenger Tour. Μπήκε στους 100 πρώτους στην κατάταξη τον Μάιο του 2021.

Ο Τσιτσιπάς ήταν το πρώτο από τα τρία top-10 θύματα για τoν Ισπανό το 2021, μια σεζόν που ολοκλήρωσε με 48 νίκες αγώνων και ως πρωταθλητής στο ATP Next Gen Finals στο Μιλάνο.

Έχει κερδίσει έξι τίτλους στα τουρνουά των απλών της ATP, μεταξύ των οποίων τα τουρνουά της σειράς ATP Masters της Μαδρίτης και του Μαϊάμι, το 2022.

Δύο μήνες αργότερα, έφτασε στον πρώτο του τελικό ATP Tour στο Όπεν της Κροατίας του 2021, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο για να γίνει ο νεότερος τενίστας που κατακτά τίτλο στο ATP Tour μετά το 2008 και τον Κέι Νισικόρι.

Ενώ οι ειδικοί του τένις και οι σκληροί θαυμαστές είχαν ήδη παρατηρήσει την πρόοδό του, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο κόσμος γνώρισε τον Alcaraz μέχρι το US Open του 2021. Φτάνοντας στους προημιτελικούς, ο Alcaraz σημείωσε ρεκόρ ως ο νεότερος προημιτελικός στο Flushing Meadows κατά τη διάρκεια της Open Era. Ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να αποχωρήσει πρόωρα.

Μπήκε στους 50 κορυφαίους τενίστες αφού έφτασε στους προημιτελικούς στο US Open του 2021 και τον Νοέμβριο κέρδισε τους τελικούς του ATP Next Generation 2021. Στο Rio Open του 2022, έγινε ο νεότερος παίκτης που κέρδισε έναν τίτλο ATP 500 και ανέβηκε στους 20 καλύτερους της κατάταξης.

Ο Αλκαράθ έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που γίνεται Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ηλικία 19 ετών μετά την κατάκτηση του πρώτου του Grand Slam στο US Open του 2022.

Τα επιτεύγματα του Αλκαράθ

Αυτό που έχει ήδη καταφέρει ο Αλκαράθ είναι άκρως εντυπωσιακό, αν ληφθεί υπόψη ότι έχει ακόμη μια ολόκληρη καριέρα μπροστά του. Εκτός από την κατάκτηση έξι τίτλων ATP , σημείωσε και πρωτοφανή ρεκόρ για παίκτη της ηλικίας του.

Τίτλοι

  • 2021 Umag (ATP 250 – Όπεν Κροατίας)
  • 2022 Ρίο (ATP 500 – Ρίο Όπεν)
  • 2022 Μαϊάμι Όπεν (ATP Masters 1000 Μαϊάμι)
  • 2022 Βαρκελώνη (ATP 500 – Open Barcelona)
  • Open Madrid 2022 (ATP Masters 1000 Μαδρίτη)
  • 2022 US Open
  • 2023 Wimbledon

Ρεκόρ και κατορθώματα

  • Ο νεότερος παίκτης στο Νο. 1 στον κόσμο στην ιστορία της κατάταξης ATP
  • Ο νεότερος πρωταθλητής μεγάλων από τον Ραφαέλ Ναδάλ στο Γαλλικό Όπεν το 2005
  • Ο νεότερος νικητής του US Open μετά τον Πιτ Σάμπρας το 1990
  • Ο νεότερος πρωταθλητής ATP 500
  • Ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τόσο τον Ράφαελ Ναδάλ όσο και τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο ίδιο γήπεδο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ