Γιάννης Ιωαννίδης: Σήμερα η κηδεία του στην Θεσσαλονίκη – Σε λαϊκό προσκύνημα στο «Αλεξάνδρειο» η σορός του

Θρήνος επικρατεί από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στην οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ, μετά την απώλεια του σπουδαίου προπονητή, του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος, Γιάννη Ιωαννίδη, σε ηλικία 78 ετών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδινε γενναία μάχη με την άνοια.

Γιάννης Ιωαννίδης: Το γούρικο σακάκι και οι μαύρες γάτες που τον έκαναν να αλλάζει δρόμο – ΦΩΤΟ

Σήμερα στις 17:00 στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί και θαυμαστές, θα συνοδεύσουν τον «Ξανθό» στην τελευταία του κατοικία. Αντί στεφάνων, η οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη ζήτησε από όποιον το επιθυμεί να καταθέσει τα χρήματα στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Πριν από την ταφή του, όπως έγινε γνωστό απ’ την ΚΑΕ Άρης, θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στο μπασκετικό του «σπίτι», στο Αλεξάνδρειο, εκεί όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, δοξάστηκε και αγαπήθηκε.

Γιάννης Ιωαννίδης: «Κοουτσάρα το παιχνίδι δεν τελείωσε, πήρες απλά ένα τάιμ άουτ» – Ράγισε καρδιές ο επικήδειος της κόρης του

Οι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, thesstoday.gr,  να τον «αποχαιρετήσουν» με τον δικό τους τρόπο και γι’ αυτό η ΚΑΕ Άρης κάλεσε να δώσουν όλοι το «παρών» στις 15:30, όταν και η σορός του Ιωαννίδη θα βρεθεί για τελευταία φορά στο «Παλέ».

Συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση για τον «Ξανθό»

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για την εξόδιο ακολουθία.

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι συνεντεύξεις στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»

Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι κατέφτασαν στον Άγιο Ιωάννη της Βούλας για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση. Στο βίντεο του enikos.gr φαίνονται τα μέλη της οικογένειάς του που φθάνουν στον Ιερό Ναό. Υπήρχαν παρά πολλά τα στεφάνια αποχαιρετισμού έξω από τον Ιερό Ναό.

Ο «Ξανθός» άφησε προχθές την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994). Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003.

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, έως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Οι κόντρες και ατάκες του «Ξανθού» που έμειναν στην ιστορία – Από το… Γκαλόσημο στην «καρδιά του πρωταθλητή»

Εκτός από τις νίκες του, στην ιστορία έχουν μείνει οι ατάκες του. Δηλώσεις που άφησαν εποχή και μεγάλωσαν τον μύθο του. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς.

Διαβάστε μερικές από τις πιο ιστορικές δηλώσεις του που προκάλεσαν αίσθηση, όπως τις είχε σταχυολογήσει το basketworld:

• «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» (αναφερόμενος στο χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ το 1994)

• «Αφήστε τους Ρώσους να λένε… Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ! Η νύχτα της Αθήνας είναι πολύ γλυκιά και βρίσκεις ότι επιθυμείς» (απαντώντας στις φήμες για τα… χαλασμένα νερά που έστειλαν πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές το 1995)

• «Να βράσω τα πτυχία και τις θεωρίες μου. Δε γίνεται να με παίζει ζώνη και να χάνω!» (1996, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ)

• «Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπένετον. Παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιεί και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια δεν μπορεί να το διαπιστώσει» (1998, όταν ήταν προπονητής στην ΑΕΚ)

• «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία» (Μάρτιος 1996)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ