Ένας χρόνος Σόλσκιερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωνε το βράδυ της 28ης Μαρτίου 2019 την πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ως μόνιμου προπονητή, λίγοι ήταν αυτοί που ένιωσαν έκπληξη. Ο Νορβηγός, ως υπηρεσιακός από τις 19 Δεκεμβρίου 2018, είχε καταφέρει να κερδίσει και τα οκτώ πρώτα παιχνίδια και πήρε, φυσιολογικά, το χρίσμα του διαδόχου του Ζοσέ Μουρίνιο στο «Ολντ Τράφορντ».

Η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία έγινε… μονόδρομος, μετά την εκπληκτική πρόκριση στο «Παρκ ντε Πρενς», με το πέναλτι του Μάρκους Ράσφορντ στις καθυστερήσεις να διαμορφώνει το τελικό 1-3. Το ημερολόγιο έγραφε 6/3/2019. Στο Μάντσεστερ οι «κόκκινοι διάβολοι», είχαν ηττηθεί 2-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν… Συνοψίζοντας, στο εξαιρετικό σερί με τον Σόλσκιερ προσωρινό στο τιμόνι, η Γιουνάιτεντ σημείωσε 14 νίκες και δύο (2) ισοπαλίες σε 19 πρώτους αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις (40-17 τα τέρματα)!

Ωστόσο κάπου εκεί, μετά το Παρίσι, άρχισαν τα δύσκολα για τον πρώην φορ της Μόλντε. Η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε από την Άρσεναλ στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στο FA Cup από τη Γουλβς. Τότε, στις 23/3/2019, ήταν που ήρθε η μονιμοποίηση του «δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο», παρατσούκλι που τον συνόδευε από τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο.

Οι μόλις δύο (2) επιτυχίες στα 10 τελευταία ματς της Premier League, είχαν αποτέλεσμα η ομάδα να μείνει εκτός των προνομιούχων θέσεων του Champions League, τερματίζοντας μόλις έκτη. Ενδιάμεσα, ήρθε και ο αποκλεισμός στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από την Μπαρτσελόνα και μάλιστα με δύο ήττες.

Η σεζόν 2019/20 δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Σόλσκιερ, παρά το εκκωφαντικό 4-0 επί της νεανικής Τσέλσι στην πρεμιέρα. Οι πολλές ισοπαλίες, οι ήττες από Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Χαμ και Νιουκάστλ, άφησαν από νωρίς πίσω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μάχη του τίτλου και ήδη από τον Οκτώβριο άρχισαν οι πρώτες μουρμούρες για τον 47χρονο Νορβηγό. Η διοίκηση, όμως, τον στήριξε και σιγά-σιγά το κλίμα άρχισε και πάλι να αλλάζει! Κακά τα ψέματα και με τη σύμφωνη γνώμη του Φέργκιουσον!

Η Γιουνάιτεντ «κρατάει» στο 1-1 τη Λίβερπουλ και, παρά την ήττα στην Μπόρνμουθ, οι επιτυχίες μεταξύ άλλων επί των Τσέλσι, Νόριτς, Τότεναμ, Νιουκάστλ και Μπέρνλι φέρνουν και πάλι τον Σόλσκιερ «καβάλα στ’ άλογο» και την ομάδα κοντά στην τετράδα ως τα τέλη του 2019.

Η στήριξη της διοίκησης έγινε πιο… χειροπιαστή με τις αφίξεις των Οντιόν Ιγκάλο και, κυρίως, Μπρούνο Φερνάντες. Ο μεν 30χρονος Νιγηριανός επιθετικός μπορεί να μη σκόραρε στην Premier League, αλλά έκανε θραύση σε Κύπελλο και Europa League, πετυχαίνοντας τέσσερα (4) γκολ σε ισάριθμα ματς. Ο δε 25χρονος Πορτογάλος μέσος σε εννέα ματς με τους «κόκκινους διάβολους» έχει πετύχει τρία (3) γκολ και μοιράσει τέσσερις (4) ασίστ, κερδίζοντας επάξια το έπαθλο του κορυφαίου για τον μήνα Φεβρουάριο στην Premier League!

Ως τις 12 Μαρτίου, οπότε και σταμάτησε ουσιαστικά η ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ευρώπη, ο Σόλσκιερ πέτυχε να κερδίσει τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τη Μάντσεστερ Σίτι (2-0), να μετράει τρεις νίκες επί της Τσέλσι τη φετινή σεζόν, να προκριθεί ουσιαστικά – μετά το 5-0 του πρώτου αγώνα επί της ΛΑΣΚ Λίντσερ στην Αυστρία – στα προημιτελικά του Europa League, να βρίσκεται στους «8» του FA Cup και στο -3 από την τέταρτη θέση της Premier League. Συνολικά, ως πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 57 αγώνες, ο Σόλσκιερ μετράει 27 νίκες, 14 ισοπαλίες και 16 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, με τέρματα 95-60!

Όχι κι άσχημα μετά από ένα 12μηνο για πρωτάρη σε μια τέτοια ηλεκτρική καρέκλα…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ