Εκκίνηση της F1 στην Αυστραλία

Εκκίνηση της F1 στην Αυστραλία

Για τη Formula 1 το 2014 ξεκινά μια νέα εποχή και το ξεκίνημα αυτό γίνεται επίσημα με τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, που είναι -παραδοσιακά- το Grand Prix Αυστραλίας.

Ύστερα από ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς, τις μεγαλύτερες στο σπορ εδώ και δεκαετίες, το 3ήμερο 14-16 Μαρτίου ο κόσμος της F1 θα συγκεντρωθεί στη Μελβούρνη.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυναμικότητα των ομάδων είναι δεδομένη και κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει από αυτόν τον αγώνα και πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.

Η πίστα του Albert Park στη Μελβούρνη της Αυστραλίας χρησιμοποιείται καθημερινά ως δημόσιος δρόμος γύρω από τη λίμνη του πάρκου, με αποτέλεσμα η διαδρομή να είναι αρκετά βρόμικη και σκονισμένη, κάτι το οποίο ταλαιπωρεί αρκετά τους οδηγούς στην πρώτη τους επαφή με αυτήν, μέχρι να στρωθεί η αγωνιστική γραμμή με λάστιχο.

Η διαδρομή περιλαμβάνει 5,303 χιλιόμετρα μέσα στο πάρκο και αποτελείται από μικρές ευθείες και από 16 στροφές, εκ των οποίων οι 10 είναι δεξιές και οι υπόλοιπες 6 αριστερές.

Η σφιχτή διαδρομή απαιτεί από τους κινητήρες των μονοθεσίων να υπερισχύσει η ροπή έναντι της ιπποδύναμης. Επίσης απαιτεί υψηλά επίπεδα κάθετης δύναμης και ανθεκτικά φρένα καθώς καταπονούνται αρκετά. Η επίτευξη ενός καλού γύρου χρειάζεται ένα ισορροπημένο set-up, ένα καλό κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και σταθερότητα κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος.

Η πίστα της Μελβούρνης είναι ένα από τα ταχύτερα circuit δρόμου, αλλά και αρκετά εύκολη στην οδήγηση, όπως δηλώνουν οι οδηγοί, καθώς η χάραξή της μαθαίνεται αρκετά εύκολα, κάτι που τους επιτρέπει να κάνουν ανταγωνιστικούς χρόνους σχετικά γρήγορα. Ωστόσο η επίπεδη επιφάνεια της περιοχής γύρω από τη λίμνη, αλλά και η έλλειψη μεγάλων ευθειών, δεν επιτρέπει να γίνονται εύκολα προσπεράσματα.

O φετινός αγώνας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την F1. Οι κανονισμοί έχουν αλλάξει σημαντικά και είναι η πρώτη φορά μετά το 1988 που επιστρέφουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες.

Όπως και να έχει η χρονιά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και το Albert Park ανοίγει την αυλαία για ένα συναρπαστικό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΠΗΓΗ: msfree.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ