Διεθνής Αμνηστία για Πενγκ Σουάι: Η ΔΟΕ μπαίνει σε επικίνδυνα νερά

“Σε επικίνδυνα νερά” μπαίνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με την επικοινωνία με την Πενγκ Σουάι, που είχε σκοπό να παρέχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Κινέζας αθλήτριας του τένις, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Πενγκ Σουάι, πρώην Νο 1 του διπλού στον κόσμο, είχε χθες μια βιντεοκλήση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, και του είπε ότι ήταν ασφαλής και καλά, μετά την αυξανόμενη ανησυχία που εκφράζουν οι δυτικές κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα του τένις, για την κατάστασή της.

«Η ΔΟΕ μπαίνει σε επικίνδυνα νερά. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην συμμετάσχουν σε τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο ερευνητής της Αμνηστίας για την Κίνα, Αλκάν Ακάντ και διευκρίνισε: «Στο παρελθόν έχουμε δει διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πουν αυτό που τους είχαν πει», είπε.
Πενγκ Σουάι - ΔΟΕ

Ο Ακάντ είπε ότι η βιντεοκλήση ήταν ελάχιστα πειστική και έκανε ελάχιστα για να μετριάσει τους φόβους για την ευημερία της παίκτριας. «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ιστορικό, ειδικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να κατασκευάζουν δηλώσεις ή να κάνουν τους ανθρώπους να δίνουν αναγκαστικές συνεντεύξεις, λίγο μετά την εξαφάνιση ανθρώπων», είπε ο Ακάντ, ο οποίος κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση και να διασφαλίσει ότι υπάρχει  μια πλατφόρμα για να εκφράζονται όλοι ελεύθερα και χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι η Πενγκ Σουάι παρέμενε άφαντη για περίπου τρεις εβδομάδες, μετά την καταγγελία της στο κινεζικό μέσο δικτύωσης ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί την είχε εξαναγκάσει να συνάψουν σεξουαλική σχέση, πριν από τρία χρόνια. Η ανάρτηση της Πεγκ Σουάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφηκε γρήγορα.

Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η Κινέζα πρωταθλήτρια τένις εμφανίστηκε σε ένα δείπνο με φίλους το Σάββατο και σε ένα παιδικό τουρνουά τένις στο Πεκίνο την Κυριακή, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν από δημοσιογράφους των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης και από τους διοργανωτές του τουρνουά.

Πενγκ Σουάι

Παρ΄ όλα αυτά, η ανησυχία για την κατάσταση της Πενγκ και κυρίως για την ελευθερία της, εξακολουθεί να επικρατεί παγκοσμίως, παρά τα βίντεο και τις φωτογραφίες, όπου η αθλήτρια απεικονίζεται να χαμογελά και να υπογράφει αυτόγραφα για παιδιά.

Ο Χου Σιτζίν, ο διευθυντής της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ανήρτησε την Κυριακή, ένα 25λεπτο βίντεο στο Twitter, στο οποίο εμφανιζόταν η Πενγκ να χαμογελάει, να χαιρετάει και να υπογράφει μπάλες του τένις για παιδιά στο τουρνουά Fila Kids Junior Tennis Challenger Finals. Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο ίδιος έγραψε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι “η εμφάνισή της Πενγκ θα πρέπει να είναι αρκετή για να απαλύνει τις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για την ασφάλεια της. Αλλά για όσους στοχεύουν να επιτεθούν στο σύστημα της Κίνας και να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τα γεγονότα, ανεξάρτητα από το πόσα είναι, δεν λειτουργούν υπέρ τους”.

Η WTA εξακολουθεί να ανησυχεί για την Πενγκ

Πάντως, παρά τη βιντεοκλήση της Σουάι Πενγκ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, εκπρόσωπος της WTA ανέφερε σε σχετική τοποθέτηση πως δεν μειώνεται η ανησυχία της διεθνούς ένωσης τένις γυναικών για την ευημερία της 35χρονης αθλήτριας.

“Ήταν καλό να βλέπεις τη Σουάι Πενγκ στα πρόσφατα βίντεο, αλλά αυτό δεν μειώνει την ανησυχία της WTA για την ευημερία της και την ικανότητά της να επικοινωνεί χωρίς λογοκρισία ή εξαναγκασμό”, επεσήμανε με έμφαση η εκπρόσωπος της WTA και πρόσθεσε σχετικά με τη βιντεοκλήση με τον Μπαχ: “Αυτό το βίντεο δεν αλλάζει την έκκλησή μας για πλήρη, δίκαιη και διαφανή έρευνα, χωρίς λογοκρισία, σχετικά με τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση, που είναι το θέμα που προκάλεσε την αρχική μας ανησυχία”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, όταν ρωτήθηκε στη σημερινή τακτική ενημέρωση, σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι δεν ήταν θέμα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σημείωσε ότι η Πενγκ βρέθηκε πρόσφατα σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ