Champions League: Αντίστροφη μέτρηση για την “μάχη” Λίβερπουλ – Ρεάλ – Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης

Η ώρα του μεγάλου τελικού για το φετινό Champions League έφτασε. Σε λίγες ώρες από τώρα, η Ευρώπη θα γνωρίζει τη φετινή της πρωταθλήτρια.

Η Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης, αναμετρώνται απόψε (22:00) στο «Σταντ ντε Φρανς», στο Σεν Ντενί, σε έναν τελικό με παρελθόν, κύρος, αξίας 1,657 δισεκατομμυρίων ευρώ (όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ) και 250 χρόνων ιστορίας (όσα συνολικά είναι τα χρόνια… ζωής των δύο συλλόγων).

Με την αναμενόμενη «εισβολή» δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, μεταξύ των οποίων 30.000 με 40.000 οπαδούς των «κόκκινων» χωρίς εισιτήρια, και εκατομμύρια άλλους καθηλωμένους στις οθόνες τους, ο «πλανήτης του ποδοσφαίρου» δίνει το ετήσιο ξεχωριστό ραντεβού, αυτή τη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα, με «κομμένη την ανάσα» (όπως και ο τίτλος της ταινίας του Ζαν-Λικ Γκοντάρ).

Ο τελικός του Παρισιού θα μεταδοθεί στις 22:00 από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς: Από την «ελεύθερη» συχνότητα του Mega, σε περιγραφή Κώστα Βερνίκου, και από το όσο και από το CosmoteSport 1HD, σε περιγραφή Κώστα Ψαρρά.

Με άρωμα… Ελλάδας

Ο Έλληνας διεθνής αριστερός μπακ της Λίβερπουλ, Κώστας Τσιμίκας, θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας που φτάνει σε τελικό Champions League με τη σημερινή του μορφή. Ο πρώτος ήταν ο Ακης Ζήκος με τη Μονακό το 2004. Τότε οι Μονεγάσκοι είχαν ηττηθεί 3-0 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ένας τελικός που χρειάστηκε να «ταξιδέψει» στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη, η οποία είχε οριστεί αρχικά να τον φιλοξενήσει, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο Παρίσι, οι καρδιές αναμένεται να χτυπήσουν δυνατά για «τον πιο σημαντικό αγώνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο», όπως τον περιέγραψε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, σε ένα τελικό ανάμεσα στους «αχόρταγους» Άγγλους, οι οποίοι αναζητούν ένα έβδομο Κύπελλο Πρωταθλήτριών/Champions League, και τους… αβύθιστους Ισπανούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το 14ο τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων του πλανήτη.

Η «σκιά» του Κιλιάν Μπαπέ

Στην «πόλη της αγάπης», σίγουρα ακόμα και τώρα οι Παριζιάνοι οπαδοί έχουν… μάτια μόνο για τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος το Σάββατο επιβεβαίωσε την αγάπη του για την Παρί Σεν Ζερμέν, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του μέχρι το 2025, παρά την επίπονη προσπάθεια της Ρεάλ και τα κρυφά βλέμματα της Λίβερπουλ.
Σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, ώστε ο Γάλλος σούπερ σταρ να εμφανίζεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές του τελικού, χωρίς να παίξει σ’ αυτόν, έχοντας ήδη επιλέξει την ομάδα που θα υποστηρίξει. «Θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει τη Ρεάλ Μαδρίτης» έγραψε στο Twitter την Κυριακή.

Οι Μαδριλένοι, οι οποίοι για πολύ καιρό πίστευαν ότι ο 23χρονος επιθετικός επρόκειτο να ενταχθεί στην ομάδα τους, ισχυρίζονται ότι έχουν «χωνέψει» την… ανατροπή του παίκτη, την οποίοι ορισμένοι μάλιστα βίωσαν ως προδοσία. «Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να παίζουμε σε έναν τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης και είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο σε αυτό» δήλωσε ο Βέλγος τερματοφύλακας, Τιμπό Κουρτουά.

Κάτω από την… μπαγκέτα του εμβληματικού προπονητή τους, Γιούργκεν Κλοπ, οι «κόκκινοι» έχουν «λάμψει» αυτή τη σεζόν, από την αποτελεσματικότητα των επιθετικών Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ μέχρι την αμυντική στιβαρότητα που ενσαρκώνει ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ.

Μπορούν να «σφραγίσουν» ένα ιδιαίτερο «τρεμπλ» στο Σεν Ντενί, αφού έχουν ήδη πανηγυρίσει το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Αγγλίας. Μόνο η Premier League τους… ξέφυγε, για ένα βαθμό, καταλήγοντας στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

«Είχαμε μια υπέροχη σεζόν, αν νικήσουμε θα είναι μια φανταστική σεζόν» παραδέχτηκε ο Κλοπ. Ακόμα κι αν ένας από τους παίκτες-βαρόμετρα στη μεσαία γραμμή, ο Τιάγκο Αλκάνταρα παραμένει αμφίβολος, η Λίβερπουλ θα έδειχνε σχεδόν ως μεγάλο φαβορί… αν η Ρεάλ δεν ήταν τόσο δυνατή στον ρόλο της ως αουτσάιντερ.

Οι ανατροπές που μεγάλωσαν το θρύλο της

Οι Μαδριλένοι έχουν διανύσει μια πορεία πλούσια σε συναισθήματα, με δύο ανατροπές κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (στους «16») και τη Μάντσεστερ Σίτι (στα ημιτελικά), μεγαλώνοντας το θρύλο τους. Επίσης απέκλεισαν την -κάτοχο του τίτλου- Τσέλσι στα προημιτελικά.
Ο Καρίμ Μπενζεμά, σκόρερ 44 τερμάτων σε 45 αγώνες αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων 15 στο Champions League, ενσαρκώνει τη δύναμη του χαρακτήρα ενός συλλόγου με εμπειρία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (13 τίτλοι, ρεκόρ), με επικεφαλής έναν εξίσου έμπειρο προπονητή (5 τίτλοι συμπεριλαμβανομένων τριών ως προπονητής, ρεκόρ).
Ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος ελπίζει να ισοφαρίσει το ρεκόρ τίτλων του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Champions League (5), αγωνίζεται επίσης για την επόμενη «Χρυσή Μπάλα», που θα απονεμηθεί στις 17 Οκτωβρίου, της οποίας θα ήταν το μεγάλο φαβορί σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.
Όπως και η Λίβερπουλ, η Ρεάλ έχει ήδη κατακτήσει δύο τρόπαια στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, τη La Liga και το Σούπερ Καπ Ισπανίας.

 Η ιστορία

Η ιστορία των καταληκτικών αναμετρήσεων στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των Άγγλων και των Ισπανών, ενισχύει το σασπένς, γύρω από αυτήν την ονειρική «αφίσα» του τελικού.
Η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει το 1981, στο «Παρκ ντε Πρενς», χάρη στον Άλαν Κένεντι (1-0), αλλά η Ρεάλ πήρε την… εκδίκησή της το 2018 στο Κίεβο (3-1), σε έναν τελικό που «σημαδεύτηκε» από το εντυπωσιακό γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ και τον τραυματισμό του Σαλάχ («η χειρότερη ανάμνηση της καριέρας μου» είχε πει ο Αιγύπτιος)».
Η τρίτη αναμέτρησή τους υπόσχεται συγκινήσεις και σασπένς, ικανό να κάνει να ξεχαστεί εκείνο στο… σίριαλ του Μπαπέ.

 Διαιτητής του τελικού θα είναι ο 39χρονος Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν.
Οι πιθανές συνθέσεις:
Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ/4-3-3): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά, Σαλάχ, Μανέ, Λουίς Ντίας
Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι/4-3-3): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί, Κρόος, Κασεμίρο, Μόντριτς, Βαλβέρδε, Μπενζεμά, Βινίσιους Ζούνιορ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ