Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η μαύρη επέτειος της τραγωδίας στο Μόναχο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πριν από 62 χρόνια ο φίλαθλος κόσμος σοκαρίστηκε από την αεροπορική τραγωδία στο Μόναχο, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ από τους θρυλικούς “Μπέμπηδες” του Μπάσμπι.

Η τραγωδία του Μονάχου θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1958 όταν συνετρίβη το αεροπλάνο που μετέφερε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το αεροσκάφος έκανε στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο ενώ είχε απογειωθεί από το Βελιγράδι, όπου η ομάδα είχε αγωνιστεί με τον Ερυθρό Αστέρα και μετά την ισοπαλία 3-3 είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Πτήση τσάρτερ της British Airways, ένα ελικοφόρο Airspeed Ambassador, προσγειώθηκε στο Μόναχο τις πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου για ανεφοδιασμό. Τη στιγμή της απογείωσης επικρατούσε σφοδρή χιονόπτωση. Ο πιλότος Τζέιμς Θέιν επιχείρησε δύο αποτυχημένες απογειώσεις. Την τρίτη, στις 3.04, συνέβη το μοιραίο. Το αεροσκάφος δεν κατάφερε να πάρει ύψος και συνετρίβη σε χωράφι κοντά στο αεροδρόμιο.

Επτά ποδοσφαιριστές ανασύρθηκαν νεκροί και μαζί 7 δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος αλλά και δύο φίλαθλοι. Ο ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς, που είχε μπροστά του λαμπερό μέλλον, ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένος αλλά υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Κάποιοι από αυτούς που ήταν τυχεροί να γλυτώσουν έγιναν από τους πιο επιτυχημένες μορφές στην ιστορία του Ολντ Τράφορντ, από τον προπονητή Ματ Μπάσμπι στον πρώην σκόρερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενώ οι Άλμπερτ Σκάνλον και ο Ντένις Βάιολετ έγιναν κορυφαίοι. Δύο από τους ταλαντούχους παίκτες που επιβίωσαν δεν μπόρεσαν να παίξουν ποτέ ξανά. Ο Τζάκι Μπλαντσφλάουερ και ο Τζόνι Μπέρι.

Βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο θρυλικός Ματ Μπάσμπι, ο προπονητής των “μπέμπηδων”. Οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές ελπίδες να επιβιώσει, αλλά εκείνος τους διέψευσε. Μερικές εβδομάδες μετά έμαθε για την έκταση της τραγωδίας με την απώλεια 8 ποδοσφαιριστών του. Παρέμεινε νοσηλευόμενος για δύο μήνες. Λέγεται πως σκέφτηκε να εγκαταλείψει την προπονητική επειδή αισθανόταν ένοχος για την τραγωδία, αλλά φέρεται ότι τον έπεισε η σύζυγό τους να συνεχίσει λέγοντάς του ότι έτσι θα τιμούσε έτσι τη μνήμη των αδικοχαμένων ποδοσφαιριστών του.

Τότε, έκανε μια προφητική, όπως αποδείχθηκε, δήλωση. Ζήτησε δεκαετή προθεσμία για να οδηγήσει τους «διαβόλους» στο ψηλότερο σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πράγματι, η ομάδα άρχισε να ανακάμπτει και έτσι κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1963 και το πρωτάθλημα το 1965, κάτι που επανέλαβε το 1967.

Στις 29 Μαΐου 1968 ο Μπάσμπι έκανε την υπόσχεσή του πραγματικότητα καθώς η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας στην παράταση με 4-1 της Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ο διασωθείς στο αεροπορικό δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον σκόραρε δύο φορές.

Τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

Παίκτες: Ρότζερ Μπερν, Μαρκ Τζόουνς, Ντάνκαν Έντουαρντς, Ρόμι Τέιλορ, Έντι Κόλμαν, Λίαμ (Μπίλι) Γουίλαν, Ντέιβιντ Πεγκ, Μπίλι Γουίλαν, Τζεφ Μπεντ

Τεχνικοί: Γουόλτερ Κρίκμερ (γραμματέας), Μπερτ Γουάλ (προπονητής), Τομ Κίρι (προπονητής)

Δημοσιογράφοι: Αλφ Κλαρκ (Manchester Evening Chronicle), Ντον Ντέιβις (Manchester Guardian), Τζορτζ Φόλους (Daily Herald), Τομ Τζάκσον (Manchester Evening News), Άρτσι Λίντμπρουκ (Daily Mirror), Χένρι Ρόουζ (Daily Express), Έρικ Τόμπσον (Daily Mail), Φρανκ Σουίφρ (News of the World).

Άλλοι: Κένεθ Ρέιμεντ (συγκυβερνήτης), Μπέλα Μίκλος (ταξιδιωτικός πράκτορας), Γουίλι Σάτινοφ (οπαδός), Τομ Κέιμπλ (αεροσυνοδός).

Οι επιζήσαντες:

Παίκτες: Μπιλ Φουλκς, Χάρι Γκρεγκ, Τζάκι Μπλαντσφλάουερ, Μπόμπι Τσάρλοτν, Κεν Μόργκανς, Άλμπερτ Σκάνλον, Ντένις Βάιολετ, Ρέι Γουντ.

Προσωπικό: Ματ Μπάσμπι, τεχνικός διευθυντής

Δημοσιογράφοι: Φρανκ Τέιλορ, Πίτερ Χάουαρντ (φωτογράφος), Τεντ Έλγιαρντ (φωτογράφος)

Άλλοι: Βέρα Λούκιτς (επιβάτις), Βερόνα Λούκιτς (επιβάτις), Τζέιμς Θέιν (κυβερνήτης), Ρόζμαρι Τσέβερτον (πλήρωμα καμπίνας), Μάργκαρετ Μπελς (πλήρωμα καμπίνας, Τζορτζ Ρόντζερς (ασυρματιστής), Νεμπόχσα Τομάσεβιτς (επιβάτης), η σύζυγος του Μίκλος.

Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, Manchester United, Skynews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ