Live: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 (ΤΕΛΙΚΟ)

Ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ με 2-0 στην Τούμπα στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε ονοματεπώνυμο. Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και πέτυχε και τα δύο γκολ με εκτελέσεις υψηλής κλάσης. Δεν συγχώρεσε το λάθος του Λαμπρόπουλου και με υποδειγματικό σουτ άνοιξε το σκορ στο 29′ και τον δρόμο για τη νίκη στον ΠΑΟΚ, ενώ σφράγισε την επικράτηση με δεύτερο μαγικό γκολ στο 59′.

Το τελικό 2-0 για κάποιον που δεν έχει δει το ματς μπορεί να καταδεικνύει μια άνετη επικράτηση από την πλευρά των νικητών αλλά μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην Τούμπα. Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι το πρώτο γκολ του μεγάλου πρωταγωνιστή του ντέρμπι η Ένωση έμοιαζε να πατάει καλύτερα στο χορτάρι, δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά πλήρωσε μια τραγική αντίδραση του Λαμπρόπουλου στη φάση που άνοιξε το σκορ και φυσικά έπεσε θύμα της εκτελεστικής δεινότητας του Πρίγιοβιτς.

Εκτός από τον Σέρβο, μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές του Μαρίνου Ουζουνίδη είχαν αντίπαλό τους και την ατυχία, καθώς δύο φορές σημάδεψαν τα δοκάρια της εστίας του Πασχαλάκη.

Ο ΠΑΟΚ πλέον να ατενίζει με άλλον αέρα το επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ καλείται να διαχειριστεί μια δεύτερη διαδοχική ήττα (μετά από αυτή με τον Άγιαξ στο Champions League).

Με αυτή τη νίκη ο ΠΑΟΚ είναι πλέον στους 10 βαθμούς, προσπερνώντας την ΑΕΚ που παρέμεινε στους 9 και υπέστη την πρώτη της ήττα στην Ελλάδα μετά τις 23 Οκτωβρίου του 2017, όταν είχε χάσει από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ (0-1) με γκολ του Ντάουντα.

Το ερώτημα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ποιους θα επιλέξει για τα άκρα της μεσοεπιθετικής του γραμμής, δίνοντας τελικά ψήφο εμπιστοσύνης σε Λημνιό (δεξιά) και Μπίσεσβαρ (αριστερά), με τους υπόλοιπους 9 παίκτες να είναι οι γνωστοί, με τον Πασχαλάκη να είναι στην εστία, Μάτος, Βιεϊρίνια στα δύο άκρα, Κρέσπο-Βαρέλα τα δύο σέντερ μπακ, Κάνιας, Μαουρίσιο τα δύο χαφ, με τον Πέλκα να είναι το δεκάρι πίσω από τον Πρίγιοβιτς.

Από την άλλη μεριά, ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε τους τρεις τιμωρημένους που απουσίασαν από το ματς με τον Άγιαξ (Λιβάγια, Μπακασέτας, Λόπες) και οχτώ παίκτες που αγωνίστηκαν στο Άμστερνταμ. Ο Μπάρκας ήταν στην εστία, Μπακάκης, Λόπες τα δύο άκρα, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου τα δύο σέντερ μπακ, Σιμόες – Γαλανόπουλος τα δύο κεντρικά χαφ ενώ πίσω από τον Πόνσε ήταν οι Λιβάγια, Μπακασέτας και Μάνταλος.

Κάθε άλλο παρά επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα της κατάμεστης Τούμπας φάνηκε η ΑΕΚ στα πρώτα λεπτά του ντέρμπι και θέλησε να εκμεταλλευτεί το πιθανό άγχος που είχε ο ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος σε ένα τέτοιο ματς. Με συνεχόμενα κόρνερ και φάσεις διαρκείας τις οποίες δεν μπορούσε να καθαρίσει η άμυνα των γηπεδούχων προσπαθούσε να απειλήσει με την πρώτη καλή ευκαιρία για την Ένωση να καταγράφεται στο 9’ με το μακρινό σουτ του Μάνταλου να το αποκρούει ο Πασχαλάκης σε κόρνερ.

Δίχως αμφιβολία το πρώτο τέταρτο άνηκε στην ΑΕΚ, αλλά η πραγματικά πολύ μεγάλη ευκαιρία ήρθε για τον ΠΑΟΚ κόντρα στη ροή του αγώνα στο 14′, επίσης με στατική φάση, όταν ο Βαρέλα νίκησε στη διεκδίκηση τον Σιμόες, έπιασε την κεφαλιά στο ύψος του δεύτερου δοκαριού από την εκτέλεση κόρνερ του Βιεϊρίνια, αλλά ο Μπάρκας έδιωξε ενστικτωδώς.

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση, αλλά ο Λιβάγια στάθηκε άτυχος. Στο 20’, υποδέχθηκε άψογα την μπάλα μέσα στην περιοχή από πάσα του Μάνταλου, ο Κρέσπο τον είχε σε μεγάλη απόσταση, δίνοντας την ευκαιρία στον Κροάτη να σουτάρει με δύναμη αλλά η μπάλα τράνταξε το αριστερό δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη, που δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Έπειτα από μερικά λεπτά που υπήρξαν εκατέρωθεν σκληρά μαρκαρίσματα, στο 29’ μίλησε η εκτελεστική δεινότητα του Πρίγιοβιτς και η έλλειψη συγκέντρωσης της ΑΕΚ. Ο Μπάρκας έκανε το ελεύθερο, ο Μαουρίσιο πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Λαμπρόπουλος έκανε το «τσαφ» και ο Πρίγιοβιτς που έχει… μυριστεί την γκέλα πήρε την μπάλα, την προστάτευσε με το σώμα του από το μαρκάρισμα του Οικονόμου και με δυνατό δεξί πλασέ μέσα από την περιοχή, δεν άφησε περιθώριο στον γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη, παρά το γεγονός ότι φάνηκαν επηρεασμένοι από το γκολ του ΠΑΟΚ πρόλαβαν να δημιουργήσουν κλασική ευκαιρία στο 40’ μέσω στατικής φάσης, με τον Μάνταλο να εκτελεί φάουλ, τον Πόνσε να παίρνει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και τον Πασχαλάκη να αποκρούει σε κόρνερ.

Με το ξεκίνημα του β’ μέρους, στο 47′, η ΑΕΚ είχε μεγάλη ευκαιρία στην αντεπίθεση που άνοιξε ο Μπακασέτας, αλλά στην τελική πάσα του Μάνταλου ο Λιβάγια ήταν εκτεθειμένος στο δεύτερο δοκάρι.

Για τον ΠΑΟΚ ο Μπίσεσβαρ συνέχισε να είναι μόνιμη πηγή δημιουργίας απ’τα αριστερά, ενώ Μαουρίσιο και Κάνιας έβγαιναν συχνότερα νικητές στις μονομαχίες με τους πιο κουρασμένους Σιμόες-Γαλανόπουλου.

Και στο 59′ ξαναμίλησε ο “φονιάς” Πρίγιοβιτς ο Μάτος έκανε ίσως την πρώτη του επιθετική εμφάνιση σε μια κούρσα από χαμηλά. Ο Βραζιλιάνος άλλαξε με τον Πρίγιοβιτς και έμεινε στα αριστερά εκτός περιοχής. Ο Πρίγιοβιτς είχε όλο τον χρόνο να πάρει θέση στην περιοχή, αφού Οικονόμου και Λαμπρόπουλος τον έχασαν και την ψυχραιμία να κάνει γκολ από κοντά το γύρισμα του συμπαίκτη του.

Τρία λεπτά αργότερα ο Μπακασέτας θέλησε να βάλει ξανά την Ένωση στο ματς, αλλά το σουτ εκτός περιοχής βρήκε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού του Πασχαλάκη.

Στο 64′ ο Ουζουνίδης απέσυρε τον Γαλανόπουλο και στη θέση του μπήκε ο Κλωναρίδης, με τον Μπακασέτα να είναι αυτός που γύρισε στο πλευρό του Σιμόες. Στο 68′ ήρθε και δεύτερη αλλαγή, με τον Γκάλο να μπαίνει στη θέση του Πόνσε. Ο Ουζουνίδης έστειλε τον Κλωναρίδη δίδυμο με τον Λιβάγια και τον Γκάλο μπροστά απ’τον Μπακάκη, στην πλευρά των Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ.

Η ΑΕΚ προσπάθησε ξανά να μπει στο ματς στο 74′ όταν στη σέντρα του Μπακάκη ο Μάνταλος κατέβασε με το στήθος στα αριστερά της περιοχής, αλλά εκτέλεσε ψηλά άουτ.

Στο 75′ ο Ζαμπά μπήκε στη θέση του Λημνιού και πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό αστόχησε από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή.

Η Ένωση συνέχισε να τα χαλάει στην τελική ενέργεια, με τον Κλωναρίδη στο 88′ να πιάνει αέρα στο ριμπάουντ σε απόκρουση του Πασχαλάκη σε σουτ του Λόπες.

To ανάποδο ψαλίδι του Λιβάγια στις καθυστερήσεις, που έφυγε άουτ.

Το ματς έληξε 2-0 και ο ΠΑΟΚ πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Κάνιας, Μαουρίσιο, Λημνιός (75΄Ζαμπά), Πέλκας (81΄Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (89΄Βέρνμπλουμ), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Λόπες, Γαλανόπουλος (64΄Κλωναρίδης), Σιμόες (87΄Τσόσιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε (71΄Γκάλο).

Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ