Ταλέντα για… πάντα – Έλληνες ποδοσφαιριστές που αδίκησαν τον εαυτό τους

Του Κυριάκου ΓεωργόπουλουΚατά καιρούς γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν υπάρχουν πολλά ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί παίκτες ξεκίνησαν την καριέρα τους με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά δυστυχώς κάπου το… έχασαν στην πορεία. Τα προσωνύμια ο “Μέσι των φτωχών”, ο “Ρονάλντο της Ελλάδας”, ο “Έλληνας Μέσι” που αποδόθηκαν σε κάποιους από αυτούς από τα ΜΜΕ με τεράστια δόση υπερβολής, περισσότερο κακό τους έκαναν, παρά καλό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας μας. Ας δούμε πέντε περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που έμειναν ταλέντα για… πάντα και αδίκησαν τον εαυτό τους.

Βασίλης Κουτσιανικούλης

Ο “Μέσι των φτωχών” ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηρακλή Χάλκης και το 2007 μεταπήδησε στον Εργοτέλη. Έκανε δύο πολύ καλές σεζόν με την ομάδα της Κρήτης και το καλοκαίρι του 2009 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Τούμπα δεν μπόρεσε να δείξει τις δυνατότητες του με συνέπεια να παραχωρηθεί δανεικός στον Εργοτέλη το 2011. Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε στον ΟΦΗ, από τον οποίο αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 για την ομάδα της γενέτειράς του, τη Λάρισα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 επέστρεψε στον ΟΦΗ έπειτα από απουσία δύο ετών.

Γιάννης Φετφατζίδης

Αποτέλεσε τη δεύτερη ελληνική… εκδοχή του Μέσι. Ξεκίνησε την καριέρα από τα Σούρμενα και στη συνέχεια έγινε μέλος της παιδικής ομάδας του Ολυμπιακού. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τους “ερυθρόλευκους” σε ηλικία 19 ετών και στις 23 Νοεμβρίου του 2011 σημείωσε το πρώτο του τέρμα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2011-12) οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη επί της Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ με 1-0.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 μεταγράφηκε στην ιταλική Τζένοα έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 26 Μαρτίου 2014 σημείωσε το πρώτο του τέρμα στη Σέριε Α (2013-14), όταν στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του εναντίον της Λάτσιο διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε ως δανεικός για έξι μήνες στην Κιέβο Βερόνα με την φανέλα της οποίας πραγματοποίησε μόλις τέσσερις εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αλ Αχλί από τη Σαουδική Αραβία.

Σωτήρης Νίνης

Κατά πολλούς το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία. Έκανε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών στο παιχνίδι με το Αιγάλεω και στον αγώνα με τον Πανιώνιο στις 27 Ιανουαρίου του 2007, έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σκοράρει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών, μετά τον Θωμά Μαύρο.

Το 2012 μεταγράφηκε στην ιταλική Πάρμα, αλλά δεν μπόρεσε να “πιάσει” στο καμπιονάτο. Την σεζόν 2013-2014 παραχωρήθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ, ενώ τον Αύγουστο του 2014 έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την Πάρμα. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και το 2016 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την βελγική Σαρλερουά, ενώ επόμενος σταθμός της καριέρας τους ήταν η, επίσης, βελγική Μαλίν. Στις αρχές του μήνα συμφώνησε με την ισραηλινή Μακάμπι Πετάχ Τίκβα.

Παναγιώτης Βλαχοδήμος

Ο “Ρονάλντο της Ελλάδας” ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Στουτγκάρδης. Τον εντόπισε η Ξάνθη και στο τέλος της σεζόν 2011-2012 αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός κινήθηκε άμεσα για την απόκτηση του, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να αποτελέσει βασική επιλογή των προπονητών των “ερυθρόλευκων”. Αυτό είχε σαν συνέπεια να αγωνιστεί δανεικός σε Άουγκσμπουργκ, Εργοτέλη, Πλατανιά και Νιμ. Το 2016 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να του δίνει πολλές ευκαιρίες, τις οποίες δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί. Έτσι το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε ως ελεύθερος στη Νιμ έπειτα από απουσία δύο ετών.

Χάρης Μαυρίας

Έκανε τα πρώτα του βήματα στον Ζακυνθιακό και σε ηλικία 13,5 ετών έγινε μέλος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Στις 20 Οκτωβρίου 2010, ο Νίκος Νιόπλιας του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί ως αλλαγή στο Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Ρουμπίν Καζάν σε ηλικία μόλις 16 ετών και 245 ημερών και να γίνει δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία του θεσμού (από το 1992), μετά τον Νιγηριανό Σελεστίν Μπαμπαγιάρο της Άντερλεχτη (16 ετών και 90 ημερών το 1994) και ο νεότερος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση καταρρίπτοντας για 2½ μήνες το ρεκόρ του Σωτήρη Νίνη από το 2007.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και για το ελληνικό πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στο τελευταίο 20λεπτο του ντέρμπι με την ΑΕΚ αποτελώντας τον νεότερο ποδοσφαιριστή του συλλόγου στην Α’ Εθνική (από την καθιέρωσή της το 1959), βελτιώνοντας κατά ένα μήνα τώρα την αντίστοιχη επίδοση, επίσης του Νίνη από το 2007.

Στους διπλούς αγώνες με τη σκωτσέζικη Μάδεργουελ στα πλαίσια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ 2012-2013, σημείωσε δύο τέρματα και έκανε δικό του το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τον Αύγουστο του 2013 υπέγραψε στην αγγλική Σάντερλαντ έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Παραχωρήθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό και στην συνέχεια στην Φορτούνα Ντίσελντορφ. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Καρλσρούη και το καλοκαίρι του 2017 υπέγραψε στην κροατική Ριέκα.

Γιώργος Κατίδης

Προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του Άρη. Έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα στις 4 Ιανουαρίου του 2011, στην εντός έδρας νίκη επί της Καβάλας (1-0) και αγωνίστηκε στα δύο επόμενα παιχνίδια της ομάδας, κόντρα σε Παναθηναϊκό και Πανιώνιο -στο τελευταίο μάλιστα βασικός- ,αλλά δεν είχε άλλη συμμετοχή εκείνη την σεζόν.

Το 2012 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, αλλά το γνωστό επεισόδιο με τον ναζιστικό χαιρετισμό μετά την επίτευξη του νικητήριου γκολ στον αγώνα με τη Βέροια, έπαιξε σημαντικό ρόλο για να πάρει την… κατιούσα. Τον Ιούνιο του 2013 μεταπήδησε στην ιταλική Νοβάρα, ενώ ακολούθησαν οι Λεβαδειακός και Παναιγιάλειος. Από αυτό το καλοκαίρι αγωνίζεται στην τσεχική Ολίμπια Πράγας, ομάδα δεύτερης κατηγορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ