Υπόμνημα 300 σελίδων από τον Άγγελο Φιλιππίδη

Υπόμνημα 300 σελίδων από τον Άγγελο Φιλιππίδη

Ένα πολυσέλιδο υπόμνημα θα αντιπαραθέσει στις κατηγορίες που του αποδίδονται, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Ο Αγγ. Φιλιππίδης, θα απολογηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι για απιστία και συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για τους χειρισμούς του την περίοδο που ήταν πρόεδρος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι κατηγορίες εδράζονται σε επισφαλή, κατά το κατηγορητήριο, δάνεια, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ σε Έλληνες επιχειρηματίες όπως ο Κυριάκος Γριβέας, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο Παναγιώτης Ευθυμίου.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης θα επιμείνει ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με κάθε νομιμότητα και μετά από ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών.

Ειδικότερα, θα υποστηρίξει όσον αφορά τα δάνεια στον Κυριάκο Γριβέα ότι η εταιρία του δραστηριοποιείτο επί 19 έτη.

Άρα δεν επρόκειτο για μια νεοσύστατη εταιρία, η οποία πραγματοποιούσε συνέδρια με τον παγκόσμιο εκδοτικό οίκο Wiley Blackwell και ότι οι χρηματικές ροές ήταν εξασφαλισμένες με βάση τους κανόνες που ισχύουν για τον επιχειρηματικό δανεισμό.

Για το ότι δεν πληρώθηκαν υπαίτιος θα πει ότι είναι ο Γριβέας και σε αυτόν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Για τα δάνεια προς την Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα αναφέρει ότι την περίοδο εκείνη η εταιρία ήταν οικονομικά εύρωστη με αξιολόγηση ΑΑ+ , ότι η μετοχή της κυμαινόταν από 22 έως 24 ευρώ, ενώ είχε προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 450 εκ. ευρώ, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για τον δανεισμό.

Επιπλέον, θα επισημαίνει ότι την ίδια περίοδο, η Τράπεζα της Ελλάδας –η καθ΄ύλην αρμόδια για να κρίνει την αξιοπιστία του- είχε εγκρίνει ποσό 2 δισ. ευρώ για την τράπεζά του, την Proton Bank.

Όσον αφορά τα δάνεια προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, θα υποστηρίξει ότι δόθηκαν με σημαντικές εγγυήσεις, ενώ ως προς την συνεργασία με την εταιρία του πιστωτικών καρτών Bestline, θα δείξει, προσκομίζοντας στοιχεία, ότι επί 3 χρόνια, έως δηλαδή και το 2010, υπήρχε κερδοφορία.

Για τα δάνεια, τέλος, προς τον Παναγιώτη Ευθυμίου, θεωρεί ότι πρόκειται περί «αστείας» κατηγορίας, αφού αυτά έχουν εξοφληθεί από τον επιχειρηματία, ενώ θα επισημάνει ότι κατά του Λουκά Έλληνα -που τα ανέλαβε μέσω εξαγαγοράς των εταιριών του- δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη.

Σε σχέση με το θέμα της προσωπικής του περιουσίας και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, στους οποίους γίνεται αναφορά στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, ο Α. Φιλιππίδης θα αναφέρει πως πρόκειται για νόμιμα χρήματα και πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Τ.Τ. ήταν ήδη πλούσιος, αφού δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά 20 και πλέον χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ