Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι Γάλλοι τουρίστες

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι Γάλλοι τουρίστες

Εντυπωσιακή ανάκαμψη εμφανίζουν φέτος οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στον ελληνικό προορισμό, οι οποίοι ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, περί το 1,1 εκατ. Γάλλοι τουρίστες επέλεξαν φέτος τη χώρα μας για τις διακοπές τους, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές που οι αφίξεις από τη Γαλλία κινούνταν πάνω από 1 εκατ. Παράλληλα, οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες για το σύνολο του έτους αναμένεται να κινηθούν επίσης αυξητικά φθάνοντας περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.

Οι Γάλλοι σε κάθε ταξίδι τους στη χώρα μας ξοδεύουν κατά μέσο όρο 781 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη σεζόν του 2012. Παράλληλα, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση του Γάλλου τουρίστα φθάνει τα 79 ευρώ. Συνολικά, οι 977.376 Γάλλοι τουρίστες δαπάνησαν πέρυσι στον ελληνικό προορισμό 763,9 εκατ. ευρώ. Η επανάκαμψη της γαλλικής αγοράς φέτος στην Ελλάδα φαίνεται από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις εισπράξεις. Ο αριθμός των αφίξεων για το πρώτο μισό του έτους αυξήθηκε κατά 17,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 358.000. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 30,7% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους για το ίδιο διάστημα φθάνοντας σε 255,6 εκατ. ευρώ.

Ο οικονομικός σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική που εμφανίζει ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Γαλλία ως ένδειξη αλληλεγγύης που εξέφρασαν οι Γάλλοι προς την Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Επίσης, επικαλείται συνομιλίες του με Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι επίσης αποδίδουν στον ίδιο λόγο το αυξημένο ενδιαφέρον των Γάλλων τουριστών για τον ελληνικό προορισμό τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εξέλιξη σε μία περίοδο που και οι Γάλλοι βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία τους. Και, ειδικότερα, ενώ έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες και να επαναπροσδιορίζουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες επιλέγοντας όλο και περισσότεροι να πάνε διακοπές με αυτοκίνητο σε κοντινούς προορισμούς ή να διανυκτερεύσουν σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι πέραν της ανάπτυξης των ανερχόμενων και του ανοίγματος νέων αγορών, η Ελλάδα οφείλει να επανακτήσει τα μερίδιά της από τις παραδοσιακές αγορές άντλησης επισκεπτών. Αυτό που συμβαίνει φέτος με τη Γαλλία τονίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί και με την Αγγλία και τη Γερμανία απ’ όπου παλαιότερα ο αριθμός των αφίξεων κινούνταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά. Σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαλλικής αγοράς, υπογραμμίζει ότι πέραν της πλειοψηφίας των τουριστών που έρχονται με οργανωμένα πακέτα υπάρχουν και πολλοί μεμονωμένοι, οι οποίοι ταξιδεύουν και γίνονται θαμώνες σε νησιωτικούς προορισμούς της χώρας που δεν προσελκύουν μαζικό τουρισμό.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ