Βροντερό «όχι» στο φασισμό

Βροντερό «όχι» στο φασισμό

Σε ολόθυμη καταδίκη της φασιστικής βίας προχώρησαν οι χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας που κατέκλυσαν χθες το απόγευμα τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα. 

Στη συγκέντρωση της Αθήνας παρευρέθηκε πλήθος φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων, συνελεύσεις γειτονιών, αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συνθήματα όπως «Παύλο ζεις» και «Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής» έδωσαν τη δική τους απάντηση στα γεγονότα των τελευταίων ημερών που συγκλονίζουν τη χώρα.

Νέοι και νέες, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το απόγευμα στα Προπύλαια, απαντώντας στο κάλεσμα πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. 

Λίγο μετά τις 6 η πορεία από την πλατεία Κοραή κατευθύνθηκε στην οδό Σταδίου με το πανό που έφερε τη φωτογραφία του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα να οδηγεί τους διαδηλωτές. 

Τα μπλοκ των διαδηλωτών ήταν πυκνά και δονούνταν από συνθήματα καταδίκης της ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα όπου ήταν σε εξέλιξη το αντιφασιστικό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

Στην πλατεία Συντάγματος μίλησαν συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και αγωνιστές του αντιδικτατορικού που χαιρέτησαν τη συγκέντρωση και καταδίκασαν το φασισμό και τη διείσδυσή του στην κοινωνία. 

Στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος παραβρέθηκαν η Ντόρις Χάινεμαν Μπρουκς, μαζί με αντιπροσωπεία Γερμανικών συνδικάτων και μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης των εργαζομένων και του κοινού αντιφασιστικού αγώνα. Ακολούθησε συναυλία με διάφορους καλλιτέχνες.

Οι κλούβες της Αστυνομίας που είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας απομακρύνθηκαν και η πορεία των αντιρατσιστικών οργανώσεων κατευθύνθηκε προς την λεωφόρο Μεσογείων. 

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ η κεφαλή έφτασε στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου και Μεσογείων, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι επικεφαλής της πορείας ζήτησαν από την Αστυνομία να ανοίξει ο φραγμός προκειμένου η πορεία να συνεχιστεί μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη Μεσογείων, ωστόσο οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν, καθώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης βρίσκονται και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου από νωρίς είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ακολούθησαν συμπλοκές διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ, με ρίψεις μολότοφ και πετρών από τη μια πλευρά και χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την άλλη.

Ειρηνικές συγκεντρώσεις στην περιφέρεια

Αντιφασιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο και Χανιά. 

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Πολυτεχνείου όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Ειρηνικό ήταν το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, κατά του φασισμού, που οργάνωσαν διάφοροι φορείς. Η πορεία πέρασε από την οδό Δαιδάλου, με «τερματισμό» την Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής. Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν «ναζιστική συμμορία» τη Χρυσή Αυγή και ανέφεραν πως, αυτοί που χτυπάνε μετανάστες, αγωνιστές και εργάτες όπως στο Πέραμα, θα πάρουν το μάθημα που τους αξίζει από το λαό και κάλεσαν τους συμμαθητές και τους συμφοιτητές τους να ανοίξουν την συζήτηση στα σχολεία και το πανεπιστήμιο, μιλώντας για το αληθινό πρόσωπο του φασισμού.

Eιρηνικό, με όγκο, παλμό και με συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής ήταν το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά φορείς και οργανώσεις.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ