Βόλος: «Τα πόδια μου έτρεμαν…» – Η τρομακτική εμπειρία εκπαιδευτή οδηγών με ανήλικους που πέφτουν για… πλάκα στις ρόδες οχημάτων

Παίζουν με την τύχη τους ανήλικοι στον Βόλο καθώς πέφτουν στις ρόδες διερχόμενων αυτοκινήτων ή δικύκλων. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι που δυστυχώς έχει γίνει… μόδα και προκαλεί ανησυχία.

Την τρομακτική εμπειρία που βίωσε ο εκπαιδευτής οδηγών, Βασίλης Καλλίας περιέγραψε ο ίδιος στο Ράδιο ΕΝΑ.

«Τα πόδια μου έτρεμαν και δεν είχα κουράγιο να βγάλω λέξη. Καμία φορά περνάω από το σημείο και δεν θυμάμαι ακριβώς το σημείο που έγινε, υπάρχει νεκρός χρόνος στο μυαλό μου» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα magnesianews.gr.

«Όταν βιώνεις ένα τέτοιο περιστατικό, νομίζεις ότι είναι κάτι που πέρασε, αλλά είναι ένα ψυχικό τραύμα που είναι μέσα σου, κάπου καλά κρυμμένο», ανέφερε ο κ. Καλλίας.

Περιγράφοντας τα όσα έζησε, ο εκπαιδευτής οδηγών τόνισε ότι πριν από μια εβδομάδα, αργά το μεσημέρι, στην οδό Ανθ. Γαζή στον Βόλο, που ευτυχώς δεν υπήρχε μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση, τόνισε, πλησιάζοντας στη διασταύρωση με Κρίτσκη στο δεξί πεζοδρόμιο, το δίκυκλο πλησίασε δύο παιδιά που ακροβατούσαν στην άκρη του πεζοδρομίου, λικνίζοντας το σώμα τους μπρος – πίσω.

αυτοκίνητο

«Επειδή το ζαβολιάρικο βλέμμα τους ήταν στραμμένο προς το αυτοκίνητο, αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά, κοίταξα ποιος είναι πίσω μου και αν με ακολουθεί κάποιος, ευτυχώς, δεν με ακολουθούσε άλλο όχημα, τα παιδιά πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής και εκεί που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι χαλάρωσα, τα παιδιά πλησίασαν κι άλλο και πετάχτηκαν μπροστά μου», επισήμανε ο κ. Καλλίας.

Ο εκπαιδευτής οδηγών δήλωσε ότι μπήκε στη διαδικασία επιβράδυνσης του δικύκλου, που δεν είχε ιδιαίτερο μέσο ενεργητικής ασφάλειας (υποβοήθηση φρένων) και ευτυχώς, άφησε το φρένο την τελευταία στιγμή, κινήθηκε δεξιά, στον χώρο όπου βρισκόταν τα παιδιά πριν βγουν στο δρόμο και τους προσπέρασε. Ο κ. Καλλίας τόνισε ότι αν έμενε στο φρενάρισμα, θα είχε γίνει ατύχημα.

Ο εκπαιδευτής είπε ότι σταμάτησε, τα δύο παιδιά τράπηκαν σε φυγή, ενώ στον χώρο υπήρχε και τρίτο άτομο που προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει τη σκηνή και βλέποντας το βλέμμα του, άρχισε να βρίζει και να φωνάζει στα δύο παιδιά, ενώ όταν είδε ότι ο εκπαιδευτής οδηγών πήγε να κατέβει από το μηχανάκι για να του ζητήσει το λόγο, απομακρύνθηκε τρέχοντας…

Ο κ. Καλλίας ανέφερε ότι είναι ειδικός προσχολικής αγωγής και ασχολείται με την κυκλοφοριακή αγωγή χρόνια, πέρα από το επάγγελμά του, διευκρίνισε ότι πρόθεσή του ήταν τα παιδιά να έρθουν κοντά του και να καλέσει την Τροχαία, για να λυθεί το θέμα όπως πρέπει να λυθεί, καθώς το θέμα λύνεται με την Αστυνομία και με την πρόνοια.

“Υπάρχουν γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και κάτι πρέπει να γίνει. Κι εγώ είμαι γονιός, ξέρω ότι υπάρχει μια δύσκολη καθημερινότητα με υποχρεώσεις, αλλά έχουμε παιδιά, οφείλουμε να είμαστε κοντά τους και να τους μιλήσουμε, σε άλλο χρόνο, χωρίς απαραίτητα να γίνει κάτι και δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να είμαστε ψύχραιμοι”, επισήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι τα παιδιά που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα “παιχνίδια” είναι 14-16 χρονών, στα τελευταία μαθητικά τους χρόνια και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αγωγή εάν έμπαιναν προβλήματα οδικής ασφάλειας στην εξεταστική ύλη, για τις προαγωγικές ή Πανελλήνιες εξετάσεις.

Επίσης ζήτησε στα Πειραματικά Σχολεία να δημιουργηθούν ομάδες παιδιών που θα κάνουν τον πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων με τις γνώσεις της φυσικής, της μελέτης περιβάλλοντος και των μαθηματικών.

Αποστάσεις ασφαλείας και προσοχή

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις και να καταλήγουν χωρίς κακά αποτελέσματα, όπως η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, γιατί δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσει ο μπροστινός οδηγός. Επίσης τόνισε ότι οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να ονειροπολούμε (ή να σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας) την ώρα που οδηγούμε. “Στο καθημερινό γνωστό δρομολόγιο, μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα και πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και να είμαστε πάντα έτοιμοι για το απρόσμενο”, επισήμανε ο εκπαιδευτής οδηγών.

Ακόμη ανέφερε ότι είναι μάστιγα η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο την ώρα που οδηγούμε, αντιστοιχεί σαν να ανάβουμε τσιγάρο ή να ψάχνουμε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ στην περίπτωση αποστολής μηνύματος ή να βλέπουμε τα social media. “Νομίζουμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε πράγματα, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει παράλληλες εργασίες, όπως οι υπολογιστές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλλίας ανέφερε ότι με σωστή πληροφόρηση και σποτ, μπορεί να ευαισθητοποιηθεί ο Έλληνας οδηγός, σε ένα πρόβλημα είναι διαχρονικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ