Βίζα «εξπρές» για Τούρκους πολίτες σε δέκα ελληνικά νησιά

Για τον τρόπο που θα χορηγηθεί  προσωρινά η βίζα στους Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά  μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κτηνωδία στον Βόλο: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αδέσποτη σκυλίτσα

«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους  να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για 7 ημέρες 10 νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες  πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία» είπε ο Πρωθυπουργός. «Είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των  δύο λαών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις αυτή την πλατεία; – Μπορεί να περνάς κάθε μέρα από εκεί

 

Τα νησιά

Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα τα 10 ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τα  νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως  τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο, σημείωσε και  συνέχισε λέγοντας πως αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Στο «τραπέζι» ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε μεταξύ άλλων.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ