Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις αυτή την πλατεία; – Μπορεί να περνάς κάθε μέρα από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Με το πέρασμα των δεκαετιών η Αθήνα έχει γίνει αγνώριστη και ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν θεωρείσαι βέρος Αθηναίος μπορεί να είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αναγνωρίσεις ορισμένες περιοχές όταν βλέπεις φωτογραφίες από άλλη εποχή.

Στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκονται πολλές φωτογραφίες της πρωτεύουσας με άρωμα μίας άλλης εποχής. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Το ερώτημα είναι: Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια πλατεία απεικονίζεται σε αυτή;

Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών ίσως δυσκολευτούν να καταλάβουν αμέσως για ποια πλατεία πρόκειται καθώς ο χρόνος έχει μεταβάλει εντελώς το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Τα παλιά κτίρια έχουν δώσει τη θέση του σε νέες πολυώροφες πολυκατοικίες και οι τοπικές επιχειρήσεις που φαίνονται στην φωτογραφία έχουν αντικατασταθεί από μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Αναγνωρίζεις ποια είναι αυτή η πλατεία της Αθήνας;
– Πλατεία Ομονοίας
– Πλατεία Μοναστηρακίου
– Πλατεία Κολωνακίου

Πρόκειται για μίας από τις πιο γνωστές και πιο φημισμένες συνοικίες της Αθήνας ενώ είναι πολύ πιθανό να περνάτε συχνά από το σημείο.

Βέβαια, ακόμα και οι γειτονιές και τα σημεία που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας έχουν αλλάξει τόσο που είναι δύσκολο να τις καταλάβεις.

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι; Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια πλατεία πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Πρόκειται για την πλατεία Ομονοίας. Μάλιστα η φωτογραφία, η οποία ανήκει στη συλλογή του Πέτρου Πουλίδη, είναι τραβηγμένη κατά τη διάρκεια επίσκεψης των μελών της Αμερικανικής Ομογενειακής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (AHEPA). Mέλη του Συλλόγου βρίσκονται έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το πρακτορείο ο Φάρος και το φαρμακείο του Μπακάκου. Στην φωτογραφία φαίνεται και πλήθος περαστικών από την πλατεία Ομόνοιας, προς την πλευρά της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα διακρίνετε στο κτίριο την επιγραφή «Ομογενείς ΑΧΕΠΑΝΣ καλώς ήρθατε».

Η πλατεία Ομόνοιας είναι μία από τις πιο κεντρικές και γνωστές πλατείες των Αθηνών. Τα πρώτα σχέδια για τη χωροταξία της πόλης των Αθηνών το 1833, φιλοτεχνημένα από τους αρχιτέκτονες Έντουαρτ Σάουμπερτ και Σταμάτη Κλεάνθη, προέβλεπαν την ανέγερση του βασιλικού παλατιού, καθώς και υπουργικών κτιρίων, στη θέση της σημερινής πλατείας Ομονοίας. Το 1834, ο Λέο φον Κλέντσε, βασιζόμενος στα σχέδια των Σάουμπερτ και Κλεάνθη, εξέτασε το ενδεχόμενο να ανεγερθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία ο Καθεδρικός Ναός των Αθηνών. Παρά την απόφαση του 1835 για την ανέγερση του βασιλικού παλατιού σε τοποθεσία προς τα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Φρίντριχ Βίλχελμ φον Γκέρτνερ, η πλατεία η οποία χωροθετήθηκε το 1846 έλαβε την ονομασία Πλατεία Ανακτόρων. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος και μετά εκθρόνισή του μετονομάστηκε σε Πλατεία Ομονοίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ