Βασίλης Βασιλικός: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον εμβληματικό συγγραφέα – Κηδεύτηκε με το αγαπημένο του καπέλο – ΦΩΤΟ

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, συγγενείς και φίλοι είπαν σήμερα (04/12) το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 89 ετών.

Βασίλης Βασιλικός: Η στενή σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου – Η «σκοτεινή» γνωριμία τους και οι… φανταστικοί διάλογοι

Η κηδεία τελέστηκε στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, ενώ πάνω στο φέρετρο ήταν τοποθετημένο το χαρακτηριστικό καπέλο αλλά και βιβλία του. Τελευταία επιθυμία του βραβευμένου συγγραφέα ήταν αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν για το έργο της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas».

Προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο αποχαιρέτησαν σήμερα τον Βασίλη Βασιλικό. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος μετέφερε στις οθόνες του κινηματογράφου το βιβλίο “Ζ”.

Βασίλης Βασιλικός: Πώς είχε αντιδράσει για το «Ζ» στα ρωσικά τανκς

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: Ζ, Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Στέφανος Κασσελάκης, η Έλενα Ακρίτα, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Λιάνης, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Κώστας Λαλιώτης κ.α.

Δείτε φωτογραφίες:

Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία

Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία Βασίλης Βασιλικός κηδεία

Ποιος ήταν ο Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στην Καβάλα. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Η αδελφή του, Έλζα Βασιλικού, ήταν πρώην πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ).

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004), ενώ ήταν αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

Ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μια κόρη, την Ευρυδίκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ