«Τσοβόλα δωσ’ τα όλα»: Η ιστορία πίσω από τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου

Στην ιστορία έμεινε η φράση «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα», που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο του 1989, αναφερόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 80 ετών έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορική φράση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτήν τη φράση;

Ήταν 20 Απριλίου 1989 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική ομιλία στο Περιστέρι, και εν μέσω επευφημιών για τον τότε υπουργό Οικονομικών που ήταν πολύ δημοφιλής, είπε τη διαβόητη φράση «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα». Το ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη κυβέρνηση επί οκτώ χρόνια και το σκάνδαλο Κοσκωτά έριχνε βαριά τη σκιά στην προεκλογική περίοδο.

Ο Τσοβόλας παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε. Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε νέα στροφή στην οικονομική πολιτική μετά την τριετία λιτότητας, με τον Δημήτρη Τσοβόλα να παίρνει τα “κλειδιά” από τον Κώστα Σημίτη και τον Ανδρέα Παπανδρέου να ξεκινά νέο πρόγραμμα παροχών σε αυτήν προεκλογική περίοδο. Το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα» θεωρήθηκε το σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας.

Δύο μήνες μετά, στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, νικήτρια αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην ηγεσία της, αλλά χωρίς να κατακτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τι είχε πει ο Δημήτρης Τσοβόλας για τη φράση

Ένα ψεύτικο σύνθημα που δεν έχει σχέση με οικονομία, το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το 2019 στο One TV.

“Πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μία δραχμή σε όλο το εξάμηνο το προεκλογικό το 1989, αλλά συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες” είχε πει ο ίδιος και είχε προσθέσει: “Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου ο αείμνηστος είχε βγει κι είχε πει ότι ήταν ένα ευφυολόγημα γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί και ο κόσμος με αγαπούσε παρότι ήμουν υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομά μου από κάτω και ο Παπανδρέου όπως συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο, είπε αυτό χωρίς να έχει καμία σχέση”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ