Τσιόδρας: Προσοχή στις ηλικίες 20-50 ετών – Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Την προσοχή για τις ηλικίες 20-50 ετών συνέστησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού στη διάλεξη της Ακαδημίας των Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής παρουσιάζοντας χάρτη “θερμοκρασίας”, αυτός απεικονίζει πώς “ανοίγει η ψαλίδα τις τελευταίες εβδομάδες και προσβάλλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού στις ηλικίες 20-50 ετών. Το κόκκινο απλώνεται και δείχνει τη διασπορά στον νέο και ενεργό πληθυσμό. Αντίστοιχη ακριβώς εικόνα έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου” είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος και στην περίπτωση των ΗΠΑ όπου παρουσιάζεται αυτό το μοτίβο. Όπως επεσήμανε αναφερόμενος στην Ελλάδα, έως τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σε μεγαλύτερα επίπεδα από αυτόν του δεύτερου κύματος.

Τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται η παρουσία του ιού στα λύματα που τα χρησιμοποιούμε και για την ανίχνευση των παραλλαγών του ιού, ενώ επεσήμανε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει εκθετική αύξηση 46% στη Δυτική Μακεδονία, όπου παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας έδωσε και ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 0,97, ενώ το όριο σύμφωνα με το ECDC είναι το 1. Στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τη μονάδα και είναι στο 1,08. Σύμφωνα με τις προβολές που έχει το υπουργείο, σε περίπτωση που ξεπεράσει ο δείκτης μεταδοτικότητας το 1,1 τότε τον Μάιο θα έχουμε 1.000 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής.

Τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται η παρουσία του ιού στα λύματα που τα χρησιμοποιούμε και για την ανίχνευση των παραλλαγών του ιού, ενώ επεσήμανε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει εκθετική αύξηση 46% στη Δυτική Μακεδονία, όπου παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο καθηγητής θέλησε να αναφερθεί σε δύο μηνύματα σημειώνοντας: “Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό, διδάσκουν την άμυνά μας πώς να σκοτώσει τον ιό. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου καθώς και των θανάτων που αποδίδονται σ’ αυτή”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ισραήλ όπου περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, υπογραμμίζοντας πως αυτό οδήγησε σε μείωση των θανάτων.

Τι είπε σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν αναφερθεί επεσήμανε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, “στο χειρότερο σενάριο” ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

“Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι με τη φαρμακοεπαγρύπνηση” είπε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο έκανε λόγο για “τεράστιο συγκριτικό όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με την πιθανότητα της ανεπιθύμητης ενέργειες”. Έφερε το παράδειγμα του εμβολίου της ιλαράς, λέγοντας ότι η πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει θρομβοπενία και πορφύρα είναι 1 στις 40.000 και σημείωσε: “Η πιθανότητα κάποιος από τους 1 εκατ. εμβολιασμένους να έχει τροχαίο τις 28 ημέρες μετά το εμβόλιο είναι μια στις 10.000 , άρα τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά”.

Σημείωσε ότι όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κορονοϊού υπάρχει περιορισμένη βιβλιογραφία. Υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου, τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

Σημείωσε πως “όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα”. Χαρακτήρισε “σφυριά στο κεφάλι” το lockdown ενώ τόνισε τις συνέπειες σε όλους τους τομείς. Είπε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ επεσήμανε άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού. Τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

“Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτήν την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανώς είναι μακράς διάρκειας η ανοσία. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων” υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Είπε ακόμη πως “ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτήν την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανώς είναι μακράς διάρκειας η ανοσία. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων.

Σχετικά με τα self-test, είπε ότι δεν διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και μόνο το 25% των περιστατικών να απομονωθεί, τότε θα υπάρχει όφελος και τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει ενδημικός αλλά και η επιδημία να μην εξαφανιστεί..

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ