Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα αν συνδέεται με θρομβώσεις

Ανακοίνωση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το κατά πόσο συνδέεται με σπάνιο σχηματισμό θρόμβων εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά τη δήλωση κορυφαίου αξιωματικού του EMA, Mάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero”. Ο ΕΜΑ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων». Επίσης υπογραμμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής “δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη” και τονίζεται ότι η απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε σε ανάρτησή της ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, “Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη” έγραψε στο Τwitter.

Μετά το “πάγωμα” εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε διάφορες χώρες, ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής. 

Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχία

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υποστήριξε ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος υπονόησε ότι η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή τις επόμενες ώρες.

Όπως μεταδίδει το ANSA, “τώρα είναι όλο και πιο δύσκολο να πούμε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιστατικών ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων”. Αυτό δήλωσε ο Καβαλέρι μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε άτομα κάτω των 55 ετών, κυρίως γυναίκες.

Ο αξιωματούχος του EMA εξήγησε ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. “Αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε κάποιες προκαταρκτικές οδηγίες, όμως δύσκολα θα υποδείξουμε όρια ηλικίας όπως έχουν κάνει διάφορες χώρες. Για τον απλό λόγο ότι είμαστε ρυθμιστική αρχή και πρέπει να έχουμε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα για τη σχέση οφέλους- κινδύνου”.

“Προσπαθούμε να έχουμε την ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, να καθορίσουμε με λεπτομέρεια το σύνδρομο”, ανέφερε ακόμη. Ερωτηθείς εάν μπορούμε να πούμε ότι έχει σχέση το σπάνιο σύνδρομο με το εμβόλιο, απάντησε: “Κατά τη γνώμη μου τώρα μπορούμε να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει μια σχέση με το εμβόλιο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτή την αντίδραση”.

Ο Καβαλέρι επιμένει πάντως ότι η σχέση οφέλους-κινδύνου εξακολουθεί να είναι υπέρ της χορήγησης του εμβολίου. Όπως ανέφερε θα εξεταστούν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες λεπτομερέστερα. “Οι νέες γυναίκες συχνά πρωταγωνιστούν σε περιστατικά θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Άρα πρέπει να εκτιμήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους για αυτές. Βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και οι νέες γυναίκες καταλήγουν στην εντατική λόγω Covid. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί πολύ προσεκτική μελέτη για να διαπιστώσουμε εάν η σχέση οφέλους-κινδύνου είναι υπέρ της χορήγησης του εμβολίου για όλες τις ηλικίες”, σημειώνει.

“Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο”, τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ