EMA: “Ασφαλές και αποτελεσματικό” το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό είναι “ασφαλές και αποτελεσματικό” ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από έρευνα που διενήργησε σχετικά με τις αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια που οδήγησαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην αναβολή χρήσης του. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου υπερτερούν έναντι των όποιων κινδύνων και το εν λόγω εμβόλιο δεν συνδέεται με συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων, όπως μεταδίδει το Skynews.

Ωστόσο, η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει οριστικά μία πιθανή σύνδεση με έναν “μικρό αριθμό περιπτώσεων” μιας σπάνιας διαταραχής πήξης του αίματος, που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό. “Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης” των δεδομένων “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου” υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Emer Cooke.

Επομένως, συνέστησε στις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε “αυξημένη επαγρύπνηση” για τις πιθανές επιπτώσεις και να τις συμπεριλαμβάνουν στις πληροφορίες για το προϊόν. “Η προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες καταστάσεις και η παροχή πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και εμβολιασμένα άτομα θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τον μετριασμό των πιθανών παρενεργειών”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Emer Cooke και πρόσθεσε ότι “ξεκινάμε επίσης πρόσθετες έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και διεξάγουμε στοχευμένες μελέτες παρατήρησης”. Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, πάντως, τόνισε πως “αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο”.

Σημειώνεται ότι πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία έχουν προχωρήσει στην αναστολή χρήσης του εμβολίου, εξαιτίας αυτών των αναφορών.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνέστησε την συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή “αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα”, αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ