Τσελέντης: Άθλια η δήλωση για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα – Η απάντηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Για τον σεισμό στο Ηράκλειο αλλά και τα ρήγματα στη Θήβα και τη Νίσυρο μίλησε ο Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη Θήβα μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Ήταν άθλιο αυτό που ειπώθηκε γιατί δεν σεβαστήκαμε τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» τόνισε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω μεγάλο σεισμό. Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

Για τη Νίσυρο είπε ότι «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Αναφερόμενος στον σεισμό του Ηρακλείου στην Κρήτη τόνισε ότι «δεν υπάρχει  περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.

Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη Θήβα: Είναι εκτίμηση 20 ατόμων της Επιτροπής για ισχυρότερο σεισμό

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο OPEN και έπειτα από ερώτηση σχετικά με τη Θήβα και αν ενδέχεται να γίνει σεισμός μεγάλος απάντησε ότι «δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Έχω ξαναπεί ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε εξετάσει την περιοχή του Αρκολοχωρίου και της Θήβας. Κατέληξε στο ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και επίσης έλεγε ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος». Είναι εκτίμηση 20 ατόμων από τις 21 Ιουλίου. Δεν είναι προσωπική εκτίμηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έγιναν και συσκέψεις με επιστημονικούς και τοπικούς φορείς. Θέλει προσοχή η Θήβα γιατί το συμπέρασμα της Επιτροπής δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Μέχρι χθες είχαμε 1.700 σεισμούς».

«Μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό δύο- τρεις συνάδελφοι που δεν προσήλθαν στην Επιτροπή», όπως είπε.

Σχετικά με τα 6,5 Ρίχτερ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι παραπλανητικό αυτό. Η Επιτροπή επεσήμανε τον κίνδυνο ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός. Δεν έδωσε μέγεθος σεισμού. Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει μέχρι 6,5 Ρίχτερ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει κατ’ ανάγκην τέτοιο μέγεθος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ