Το Παρίσι… καλεί το 100 – Συνεργασία γαλλικής αστυνομίας και Άμεσης Δράσης στην Αθήνα

Το κέντρο επιχειρήσεων της άμεσης δράσης στη ΓΑΔΑ επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στέλεχος της γαλλικής αστυνομίας προκειμένου να διαπιστώσει τον τρόπο δράσης των Ελλήνων αστυνομικών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μια επίσκεψη που δρομολογήθηκε μετά το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα τον περασμένο Νοέμβριο με την καταδίωξη ενός οχήματος από την ομάδα ΔΙΑΣ που κατέληξε στον θάνατο του 20χρονου οδηγού από τα πυρά των αστυνομικών.

Καταδίωξη

Η Γαλλίδα αξιωματικός, που φέρει τον βαθμό της Αστυνόμου, έφτασε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα και διαπίστωσε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της Άμεσης Δράσης αλλά και του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι Έλληνες αξιωματικοί παρουσίασαν και ανέλυσαν στο στέλεχος της Αστυνομίας του Παρισιού, τη δομή και την λειτουργία της Άμεσης δράσης και κυρίως το πώς γίνεται η διαχείριση των περιστατικών από τις ομάδες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η ομάδα ΔΙΑΣ. Στο κέντρο επιχειρήσεων της παρουσίασαν αναλυτικά το πώς ακριβώς γίνεται ο έλεγχος και η καταδίωξη ενός υπόπτου οχήματος, πώς συντονίζεται η επιχείρηση από το κέντρο της Άμεσης δράσης, ποιες ενέργειες και πρωτόκολλα ακολουθούν οι Έλληνες αστυνομικοί κατά την κλιμάκωση μιας έκτακτης κατάστασης και τελικά πώς ακινητοποιείται το ύποπτο όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα αξιωματικός διαπίστωσε και ανέφερε στους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ ότι ο τρόπος δράσης των αστυνομικών στο Παρίσι σε ανάλογες περιπτώσεις διαφέρει κατά πολύ, ενώ συζήτησε και τρόπους βελτίωσης που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελληνική Αστυνομία. Η συνεργασία της ελληνικής με την γαλλική αστυνομία είχε αποφασιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, όταν είχε ανακοινωθεί από τον Τάκη Θεοδωρικάκο η ριζική αλλαγή λειτουργίας του κέντρου επιχειρήσεων και των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται στις καταδιώξεις.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσαν από τότε ένα μοντέλο δράσης αστυνομίας ευρωπαϊκής χώρας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις πρώτες επαφές, αξιωματικοί της ΓΑΔΑ ταξίδεψαν πριν από λίγο καιρό στο Παρίσι και επισκέφθηκαν το κέντρο επιχειρήσεων στην αστυνομία του Παρισιού.

Ανάλογες επαφές δεν αποκλείεται να γίνουν με εκπροσώπους αστυνομιών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ