Το παρασκήνιο του «Βυθίσατε το Χόρα» τον Αύγουστο του 1976 – Όσα περιέγραψε ο Τάσος Κοντογιαννίδης στον Realfm 97,8

Στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο Τάσος Κοντογιαννίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα για την περίοδο 197-1976 όταν, οι προκλήσεις κορυφώθηκαν με πρωθυπουργό τότε τον Ντεμιρέλ.

«Και τότε υπήρχαν εσωτερικές έριδες με τον Ντεμιρέλ. Αλλά ξαφνικά άρχισε έναν απηνή πόλεμο με ανθελληνικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος. Αρχισε να προκαλεί με το Χόρα με έρευνες στα χορικά ύδατα στο Αιγαίο, η Ελλάδα να αντιδρά κι εκείνος να γίνεται πιο σκληρός τη στιγμή που στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητείτο ευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση κάθε προκλήσεως και όταν υπάρχουν προβλήματα να γίνει παραπομπή τους στην Χάγη. Αρχίζει παρά ταύτα μια άλλη εκστρατεία. «Τα Δωδεκάνησα δεν είναι ελληνικά», «Αυτές δεν είναι ελληνικές νήσοι αλλά νήσοι Αιγαίου» και διάφορα τέτοια. Η Αθήνα δεν έκανε κανένα σχόλιο στην αρχή πάνω σ’ αυτήν την πρόκληση και περίμενε το αποτέλεσμα της προσπάθειας των Ευρωπαίων να περάσουν σχέδιο αποφάσεως το οποίο να προβλέπει διαπραγματεύσεις με ρήτρα παραπομπής των διαφορών στην Χάγη, ειρηνική διευθέτηση και αποφυγή κάθε προκλήσεως. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά η Τουρκία προβαίνει σε άλλες προκλητικές σε βάρος της Ελλάδος πράξεις» περιέγραψε.

«Πράκτορες της πυρπόλησαν μια νύχτα κρυφά μουσουλμανικό σχολείο στην Αλεξανδρούπολη και άρχισαν να κατηγορούν την Ελλάδα! Η χωροφυλακή κινήθηκε και άρχισε έρευνες που υποδέχτηκε η προβοκάτσια. Αφηνίασε και πάλι ο Ντεμιρέλ και δηλώνει αυτή τη φορά ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να απομακρύνει από τα νησιά τον Στρατό και τον οπλισμό που διατηρεί σ’ εκείνα που βρίσκονται μπροστά στην Τουρκία και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και μετά εκφράζουν παράπονα στους διεθνείς οργανισμούς. «Αυτά τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Κανονικά ανήκουν στην Τουρκία» λένε. Την επόμενη ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής με σκληρές δηλώσεις του απαντά στον Ντεμιρέλ: «Αφού δεν είναι ελληνικά τα νησιά, έλα να τα πάρεις». Και όταν βλέπουν να αναπτύσσουμε στο Αιγαίο Στρατό και στόλο, ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολιτεύσεως Ετσεβίτ δηλώνει για τον Ντεμιρέλ ότι «αυτές είναι βλακείες που βλάπτουν την Τουρκία, δεν ζητάμε ελληνικά εδάφη». Ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής δηλώνει ότι «οι Τούρκοι διατυπώνουν εξωφρενικές απόψεις με απειλητικό περιεχόμενο για τα ελληνικά νησιά και μετά κάνουν προτάσεις για διάλογο, τον οποίο ο ίδιος ο Ντεμιρέλ υπονομεύει με απειλές και αυθαιρεσίες ενώ η Ελλάδα είναι πρόθυμη για σοβαρό και έντιμο διάλογο». Κι ενώ υπάρχει κλίμα διευθετήσεως των διαφορών ο Ντεμιρέλ παίζει με την φωτιά, βγάζει πάλι το Χόρα στο Αιγαίο από τον Βόσπορο με προορισμό Σάμο και Μυτιλήνη με θυσίες αρνιών και ιαχές “Αλλάχ Αλλάχ Αλλάχ”» συνεχίζει την περιγραφή ο κ. Κοντογιαννίδης.

Πώς αντέδρασε η ελληνική πλευρά

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, να αποφανθούν ότι τα νησιά του Ανατ. Αιγαίο έχουν υφαλοκρηπίδα, να χαραχθεί η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο πλευρών, να αναγνωριστεί το κυριαρχικό και αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδος να διερευνά και να εκμεταλλεύεται την υφαλοκρηπίδα της και να δηλώσουν ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ερευνά ή να εκμεταλλεύεται την ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς την ελληνική συγκατάθεση. Οι έρευνες των τουρκικών σεισμογραφικών στο Αιγαίο να χαρακτηρισθούν ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όταν η τουρκική πλευρά έμαθε την ελληνική προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Χάγη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαγλαγιανγκίλ δήλωσε ότι «στο αίτημα της Ελλάδος για υπογραφή συμφωνιών μη επιθέσεως, δεν έχει αντιρρήσεις αλλά πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λόγοι που κάνουν αναγκαίο το σύμφωνο αυτό».

Και ενώ δηλώνει αυτά, μετά από λίγες μέρες ο Ντεμιρέλ βάζει τον στρατό του και αρχίζει γυμνάσια στο Αιγαίο διάρκειας 9 ημερών. Τότε ο Ελληνικός στόλος με 60 πολεμικά σκάφη από τον Φαληρικό όρμο ξεκινούν για να τους δείξουν την ελληνικότητα του Αιγαίου, μετά την επιθεώρηση και τις ευχές που τους έδωσαν ο πρόεδρος Κων. Τσάτσος και ο υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ. Το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως ότι ανησυχεί με τις προκλήσεις των Τούρκων κατά των Ελλήνων στο Αιγαίο και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κίσινγκερ δηλώνει ότι η διαμάχη αυτή πρέπει να διευθετηθεί ειρηνικά. Οι Τούρκοι μόλις βλέπουν τις ελληνικές κινήσεις, ανακαλούν αμέσως τις άδειες των αξιωματικών να επιστρέψουν στις μονάδες τους λόγω των ερευνών που κάνει το Χόρα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά νέα τουρκική προβοκάτσια. Άγνωστοι έκαψαν το τζαμί στο χωριό Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως, οι Τούρκοι εξανέστησαν αλλά έρευνες της Αστυνομίας μετά αποδόμησε τις απόψεις τους. Πρόκειται για προβοκάτσια από Τούρκους πράκτορες για να ερεθίσουν τα πνεύματα των μουσουλμάνων που ζουν ειρηνικά με τους Έλληνες. Μάλιστα Έλληνες μαζί με μουσουλμάνους έσπευσαν και έσβησαν την φωτιά. Ταυτόχρονα με το Χόρα βγάζουν και το Σισμίκ συνοδεία πολεμικών σκαφών αλλά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων… Ο Τσαγλαγιανγκίλ απειλεί, αν η Ελλάδα χτυπήσει το Χόρα που ήταν πλησίον των ελληνικών νησιών θα ανταποδώσει το χτύπημα…

Βγαίνει μετά και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των ελληνικών απόψεων που κατατέθηκαν και αμέσως μετά βγήκε και η απόφαση της Χάγης με 15 θετικές ψήφους και μηδέν αρνητικές. Η Τουρκία απέσυρε αμέσως το Χόρα σε τουρκικό έδαφος με το Σισμίκ και στη Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη συνάντηση Μπίτσιου με Τσαγλαγιανγκίλ. Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου και ενώ οδηγείται σε ναυάγιο, άρχισαν οι συνομιλίες για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και την συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων διπλωματών για την οριοθέτηση της Αιγιακής Ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδος, πράγμα που έδειξε μια ικανοποίηση που δυστυχώς κράτησε δυο μήνες και μετά, αφού πέρασε καιρός από αναβολή σε αναβολή, δήλωσε ο Τσαγλαγιανγκίλ «ό,τι βρεθεί στο Αιγαίο μισά εσείς και μισά εμείς». Και μετά έριξε βολές κατά της Ελλάδος για να ικανοποιήσει τον Ντεμιρέλ λέγοντας «Οι Έλληνες θέλουν να μας απαγορεύσουν και τον ουρανό και την θάλασσα του Αιγαίου».

Θα πρέπει εδώ να προστεθεί η συνοχή και η ενότητα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει εκείνο το ενθαρρυντικό «βυθίσατε το Χόρα», όπως και ο Γεώργιος Μαύρος, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης που στήριξε με πάθος τις αποφάσεις του Καραμανλή είπε «όλοι κοντά στον Καραμανλή και τον Στρατό να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις», όπως επίσης και διανοούμενοι όπως ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος και άλλοι.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ