Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

Στις 5 Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα με τίτλο: «1821 ΤΟ   ΧΡΟΝΙΚΟ  ΤΗΣ   ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας. ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ 1821-1831. Από τον Ξεσηκωμό ως την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 5 Απριλίου 2022 και ώρα 7.00 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας

ο Υπουργός Εξωτερικών κ Νικόλαος Δένδιας

ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

και ο Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ Αθανάσιος Χρήστο

Πρόκειται για ένα τρίτομο έργο, 1300 σελίδων,  μεγάλου σχήματος, το οποίο είναι βασισμένο στις εφημερίδες που εξέδωσαν οι ίδιοι οι Αγωνιστές του 1821 κατά την διάρκεια της Επανάστασης .

Το βιβλίο μεταφέρει την Εθνεγερσία, τον Αγώνα των Επαναστατών, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων που κυκλοφορησαν την περίοδο της Επανάστασης, των ελληνικών ξενόγλωσσων εφημερίδων, που αποστέλλονταν στο εξωτερικό για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης  και ορισμένων, ακόμη, ξένων εφημερίδων της εποχής εκείνης.

Τα κείμενα αυτά γράφηκαν κυριολεκτικά στην φωτιά της Επανάστασης, με το αίμα και το μελάνι των Ελλήνων του 1821.

Όλα τα αποσπάσματα των εφημερίδων συνοδεύονται από τα σχόλια του συγγραφέα, ο οποίος έγραψε και τα ιστορικά κείμενα, που βοηθούν τον αναγνώστη να αντιληφθεί καλύτερα την πραγματικότητα της εποχής εκεινης. Πρόκειται για το αποτελεσμα μιας πολυετούς έρευνας για την συγκέντρωση του ιστορικού αρχείου

Το βιβλίο καλύπτει τα 11 χρόνια της Παλλιγενεσίας, από το 1821 ως το 1831, ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους. Για κάθε έτος συνετάγη αναλυτικό χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα.

Παράλληλα, συνετάγη και ένας ξεχωριστός τόμος, το «Γλωσσάρι του Αγώνα», με εκατοντάδες λέξεις με τις σχετικές ερμηνείες τους, από αυτές  που χρησιμοποιούσαν οι Αγωνιστές του 21, επηρεασμένοι από την πολύχρονη τουρκική δουλεία. Οι λέξεις αυτές σήμερα είναι άγνωστες στους περισσότερους Έλληνες.

Το «Γλωσσάρι του Αγώνα» είναι ένα από τα πληρέστερα που συνετάγησαν ως τώρα.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με τεκμήρια του Αγώνα (προκηρύξεις, μονόφυλλα), με αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα των Αγωνιστών, όλα πλαισιωμένα με την πληρέστερη, ίσως, εικονογραφία που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε έργο για την Επανάσταση.

Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε μια πολυπληθής ομάδα συνεργατών (καθηγητών, ειδικών επιστημόνων κ.α).

Το βιβλίο προλογίζουν οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές:

Ιάκωβος Μιχαηλίδης,Αθανάσιος Χρήστου, Ιωάννης  Λεοντιάδης

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Μένανδρος».

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν ακόμη και τα παρακάτω βιβλία του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα:

  • «ΕΠΟΣ 1940-’41 – Ημέρα με την Ημέρα – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Από τις εφημερίδες της εποχής».

Δίτομο έργο, 1250 σελίδων, μεγάλου σχήματος, το οποίο καλύπτει την περίοδο του ελληνογερμανικού και ελληνοιταλικού πολέμου, όπως κατεγράφη στις εφημερίδες της εποχής, γεμάτο με σχόλια και ιστορικά κείμενά.

  • «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1903-1908. Η ένοπλη φάση. Από τις εφημερίδες της Εποχής».

Πρόκειται για έναν τόμο 576 σελίδων, μεγάλου σχήματος, που μεταφέρει την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903 έως το 1908 μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τα ιστορικά κείμενά του. Οι εφημερίδες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του

Υπάρχει και μια μικρότερη έκδοση 382 σελίδων.

  • « Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – Από την Άλωση ως τις ημέρες μας -Άγιοι, Εθνομάρτυρες, Ήρωες».

Μια ειδική έκδοση 160 σελίδων, που αναφέρεται στους εθνικούς αγώνες της Εκκλησίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ