Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Εφετείου για τον Τούρκο στρατιωτικό

Της Άννας Κανδύλη

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η έκδοση της απόφασης επί του αιτήματος της Κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» προς το παρόν την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσδιοριστεί και η συζήτηση επί του αιτήματος αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δυο πλευρές.

Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου και επίσης η Ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Ο Τούρκος λοχαγός δεν παρέστη στη διαδικασία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση επί της κυρίας προσφυγής του Δημοσίου για ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ