Την ενοχή του Τσοχατζόπουλου πρότεινε η Εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό

Της Άννας Κανδύλη

Την ενοχή των 12 εκ των συνολικά 16 κατηγορούμενων για την υπόθεση με τις “χρυσές “ μίζες των εξοπλιστικών πρότεινε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αναστασία Δημητριάδου.

Μεταξύ αυτών είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Ιωάννης Σμπώκος.

Η κα. Δημητριάδου ζήτησε την καταδίκη, όπως και πρωτοδίκως των 12 κατηγορουμένων, ενώ πρότεινε την απαλλαγή τεσσάρων λόγω αμφιβολιών.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της μίλησε για ένα “δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου“.

Αναφερόμενη στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σημείωσε πως “αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης Βίκυς Σταμάτη ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων”.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκε σε “εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου”, σε “παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας” και στη “χρησιμοποίηση του παράνομου χρήματος”.

Ένοχοι και αθώοι

Η Κ. Δημητριάδου ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ΄επάγγελμα. Όπως ανέφερε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από τα Tor Μ1 και τα υποβρύχια.

Η κυρία Δημητριάδου ζήτησε επίσης να κηρυχθούν ένοχοι η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου και η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας, Γιώργος Σαχπατζίδης,η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου αλλά και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας που με τις καταθέσεις του είχε “κάψει ” τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ζήτησε επίσης την ενοχή των χρηματιστών, Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη όπως και της δικηγόρου, Μαρίας-Ταλίτα Τσεκούρα, της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, καθώς και του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκου.

“Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανόηση από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας” είπε η εισαγγελική λειτουργός για τη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Βίκυς Σταμάτη από την αίθουσα λέγοντας: “Αποχωρώ είναι παραλήρημα θέατρο παραλόγου” ενώ για την Αρετή Τσοχατζοπούλου τόνισε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

Αναφερομένη η εισαγγελική λειτουργός στον Γιάννη Σμπώκο είπε πως αποδείχθηκε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, ζήτησε να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι σε αυτόν αναφέρονται οι έγγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού.

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου κοπής αμφιβολιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ