Τι ισχύει για τα τραπεζοκαθίσματα και πότε θα επιβάλλεται «λουκέτο» στα καταστήματα – «Θα πονέσουν όσοι αυθαιρετούν»

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων άναψε το «πράσινο φως» για την άμεση σφράγιση 10 καταστημάτων εστίασης τα οποία, κατά εξακολούθηση εντοπίστηκαν στη διάρκεια των ελέγχων να παραβιάζουν τον νόμο που ισχύει για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα.

Δήμος Αθηναίων: Τριήμερο λουκέτο σε 10 καταστήματα εστίασης για παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων, Βασίλης Κορομάντζος είπε ότι «έχουμε πλέον μια τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που υπήρχε έως σήμερα. Έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων στην ΚΕΔΕ και εισήγηση της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ψηφίστηκε νόμος στη Βουλή, ο οποίος δίνει πλέον τη δυνατότητα στους Δήμους πέρα από την απόσυρση τραπεζοκαθισμάτων και το διπλάσιο πρόστιμο, όταν κάποιος συνεχίζει να αυθαιρετεί, να σφραγίζεται το κατάστημά του από μία έως πέντε ημέρες. Άρα οι Δήμοι έχουν ένα… όπλο στη φαρέτρα τους – καθώς τα πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις δεν πτοούσαν αυτούς που αυθαιρετούσαν». Διευκρίνισε δε, ότι τα πρόστιμα ήταν το διπλάσιο ποσό του συγκεκριμένου τέλους που πληρωνόταν ανά περιοχή.

«Καταφέραμε να έχουμε μία ρύθμιση και με βάση αυτή στον Δήμο Αθηναίων έχουμε αρχίσει να ελέγχουμε αυτούς που αυθαιρετούν. Ήδη 10 καταστήματα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σφραγιστούν από μία έως τρεις ημέρες σε πρώτη φάση και στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να σφραγίζουμε τα καταστήματα που αυθαιρετούν έως 5 ημέρες» τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Κορομάντζος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη παθογένεια είναι συνέπεια της χρονικής περιόδου της πανδημίας. Τότε από τη στιγμή που τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα δόθηκε η δυνατότητα και για υγειονομικούς λόγους να έχουν μια επέκταση του χώρου που παραχωρείτο.

“Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο κοινόχρηστος χώρος δεν ανήκει στους καταστηματάρχες, ανήκει σε όλους μας. Στους καταστηματάρχες παραχωρείται συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος έναντι αντιτίμου και θα πρέπει να είναι συνεπείς με τον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί. Διότι πέρα από την αυθαίρετη κατάληψη που γίνεται και την παρεμπόδιση των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, υπάρχει κι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων, δηλ. μεταξύ αυτών που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα κι εκείνων που εξακολουθούν να παρανομούν” τόνισε ο κ. Κορομάντζος και πρόσθεσε:

“Πρέπει να γνωρίζουν οι Αθηναίοι δημότες ότι κάθε καταστηματάρχης έχει συγκεκριμένο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά του. Πάρα πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από εκείνον που τού έχει δοθεί. Στα πεζοδρόμια πρέπει να υπάρχει 1,5 μ. ελεύθερος χώρος για τον πεζό, στους πεζόδρομους πρέπει να υπάρχουν 3,5 μ. ελεύθερα και φυσικά πρέπει να υπάρχουν και αποστάσεις από τις διαβάσεις των τυφλών εκατέρωθεν 40-50 εκατ. από τη διάβαση. Η δυνατότητα για σφράγιση του καταστήματος θα… πονέσει τους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να αυθαιρετούν”.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ