Θύελλα αντιδράσεων στα social media για το χυδαίο σκίτσο που έχει αποκηρύξει και ο δημιουργός του – Το παρασκήνιο ενός «πολέμου»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα σκίτσο του  Ηλία Κυριαζή πριν από 25 χρόνια και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Παρά το γεγονός ότι ο σκιτσογράφος το έχει αποκηρύξει το σκίτσο επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον κομικογράφο και τον ιδιοκτήτη του Gameworld.gr, Μάνο Γρυπάρη.

Η κόντρα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου με αφορμή ένα μεγάλο το Cyprus Comic Con, ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον κόσμο των comics στην Κύπρο, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας επιστρέφει τον Οκτώβριο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Ηλίας Κυριαζής, γνωστός κομίστας με θητεία στο θρυλικό «9» της Ελευθεροτυπίας και το Gameworld.gr, μια ιστοσελίδα με έδρα σε Αθήνα και Κύπρο που ειδικεύεται στη βιομηχανία του gaming.

Όταν ο Ηλίας Κυριαζής διαπίστωσε την συμμετοχή του Gameworld με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε έμμεσα τον Μάνο Γρυπάρη ως ρατσιστή, ομοφοβικό και ακροδεξιό. «Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση διαπίστωσα σήμερα ότι το Cyprus Comic Con, μια διοργάνωση όπου έχω περάσει πολύ καλά στο παρελθόν, δε δείχνει να έχει πρόβλημα να δεχτεί ως χορηγό επικοινωνίας alt-right τύπο που βγάζει το ψωμί του πουλώντας ρατσισμό και ομοφοβία», έγραψε ο Ηλίας Κυριαζής.

Στη συνέχεια ο λογαριασμός στο twitter του Μάνου Γρυπάρη τίθεται σε αναστολή και ο ίδιος απαντάει με βίντεο του στον κομίστα. Τον χαρακτηρίζει σκιτσογράφο που «στα σκίτσα του προωθεί την αιμομιξία και την παιδοφιλία», τον κατονομάζει άμεσα ως παιδόφιλο και παροτρύνει το κοινό του για μαζικές αναφορές. Επίσης, όπως αναφέρεται σε προγενέστερη ανάρτηση του ίδιου λογαριασμού, «υποστηρίζει την προσβολή σημαίας, θρησκείας και τους παιδοβιαστές».

Το σκίτσο στο οποίο αναφέρεται έγινε στην αρχή της καριέρας του και δείχνει ένα γυμνό μεσήλικα με ένα γυμνό ανήλικο κοριτσάκι στο κρεβάτι και μία στιχομυθία με σεξουαλικό περιεχόμενο. Ο Ηλίας Κυριαζής το έχει αποκηρύξει «απερίφραστα και επανειλημμένα», όπως είπε, πολύ πριν επανέλθει στην επικαιρότητα.

“Πρόκειται για σκίτσο που έγινε 25 περίπου χρόνια πριν, για underground φανζίν με τιράζ κάτι κατοστάδων. Ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του “σοκαριστικού/ ακραίου” χιούμορ της εποχής των late 90s/early 00s (σκέψου South Park πχ). Δεν είχα τις ικανότητες όμως και το σκίτσο είναι κακό, χαζό, φτηνό και μια edgelord ανωριμότητα δίχως καλλιτεχνική αξία. Όποτε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο και όταν ανασύρθηκε αργότερα το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα είπε στο news247.gr ο Ηλίας Κυριαζής.

Και συνέχισε: «Κάθε φορά που βλέπετε το σκίτσο οπουδήποτε, αυτό συμβαίνει ενάντια στις επιθυμίες μου. Το αποτελέσματα είναι, κάτι που βρισκόταν ουσιαστικά στον κάδο των αχρήστων μου, να το ποστάρουν Ακροδεξιά στοιχεία σε όλο το Ίντερνετ εκθέτοντας εκατονταπλάσια άτομα σε αυτό, σε σχέση με τη μια χούφτα που το είχαν δει όταν το σχεδίασα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ