Θεσσαλονίκη: Τι υποστήριξε στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο – «Έριξα χαμηλά και τις δύο φορές»

Ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 16χρονο Ρομά, υποστήριξε εκ νέου στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ανήλικο, κατά τη διάρκεια καταδίωξης που έγινε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Νέα στοιχεία για την ιατροδικαστική εξέταση

«Δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω τον οδηγό του αγροτικού οχήματος, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο το γεμιστήρα», τόνισε ο αστυνομικός που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την απολογία του, που δημοσιεύει η «Καθημερινή». Επίσης, υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων λέει ψέματα ότι δεν ήταν αυτός που ενημέρωσε τους αστυνομικούς για το συμβάν.

Τι είπε για τον υπάλληλο του πρατηρίου

Αναφερόμενος στο πώς ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί για το ότι ο 16χρονος οδηγός είχε φύγει από το πρατήριο χωρίς να πληρώσει, ο αστυνομικός είπε στην απολογία του ότι «…κατά την παραμονή στο πρατήριο μάς προσέγγισε ένας υπάλληλος του καταστήματος, ο οποίος μας δήλωσε ότι ένας πελάτης μόλις είχε βάλει καύσιμα αξίας είκοσι ευρώ σε ένα αγροτικό όχημα και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Για το λόγο αυτό μας έδωσε και τα στοιχεία της πινακίδας που έφερε το αγροτικό όχημα με αριθμό πινακίδας…».

Θεσσαλονίκη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο

«Ψευδής είναι ο ισχυρισμός του υπάλληλου του πρατηρίου καυσίμων Β. Τ. ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε μας για το εν λόγω περιστατικό και ότι, επειδή αυτός μονολογούσε ότι διέφυγε ο οδηγός του αγροτικού ΙΧ χωρίς να τον πληρώσει, εμείς ακούσαμε τα όσα είπε και τάχα προθυμοποιηθήκαμε αυτοβούλως να καταδιώξουμε το όχημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με την από 05.12.2022 προανακριτική κατάθεση του, στην οποία αναφέρει ότι από την ομιλία και την συμπεριφορά του οδηγού κατάλαβε ότι φαινόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και την από 05.12.2022 προανακριτική κατάθεση του Π. Κ. ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του θύματος για το αδίκημα της κλοπής, συνάγεται ότι οι ανωτέρω φοβούνται ότι τόσο οι ίδιοι όσο και το εν λόγω πρατήριο καυσίμων θα καταστούν στόχοι από την οικογένεια του θύματος, καθώς θεωρούσαν επικίνδυνο τον οδηγό του αγροτικού οχήματος», συνέχισε ο αστυνομικός.

Η καταδίωξη

«Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Αφού λάβαμε γνώση του εν λόγω περιστατικού από τον υπάλληλο του πρατηρίου, επιβιβαστήκαμε στις μηχανές μας που ήταν σταθμευμένες πλάγια και αριστερά του πρατηρίου και φύγαμε, προκειμένου να εντοπίσουμε το αγροτικό, ενεργοποιώντας τις σειρήνες των μοτοσικλετών. Όπως φαίνεται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης του πρατηρίου υγρών καυσίμων, αυτό συνέβη περί ώρα 01:00:15 έως 01:00:27…», ανέφερε στην απολογία του.

Θεσσαλονίκη: Οργισμένοι Ρομά καίνε χαρτονομίσματα έξω από τα δικαστήρια

Στη συνέχεια, περιγράφει το πώς έγινε η καταδίωξη του οχήματος του 16χρονου, ισχυριζόμενος ότι αυτό έκανε ελιγμούς ζιγκ-ζαγκ δεξιά και αριστερά και ότι ο οδηγός επιχείρησε να εμβολίσει τη μηχανή των συναδέλφων του. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην απολογία του, ο 16χρονος παραβίασε κόκκινο φανάρι και κινήθηκε προς τα Διαβατά, όπου παραβίασε και δεύτερο κόκκινο φανάρι. «Τότε ο Γ. Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Άμεσης Δράσης, προκειμένου να λάβουν γνώση ότι βρισκόμαστε σε ακολουθία. Η διαβίβαση προς το Κέντρο αναφορικά με την ακολουθία πραγματοποιείται την 01:01:58», ανέφερε.

«Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές πριν τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να εισέλθει στον οικισμό, προκειμένου να διαφύγει της συλλήψεως του, καθώς γνώριζε ότι δεν ήμασταν σε οργανωμένη επιχείρηση και δεν είχαμε τη δυνατότητα να εισέλθουμε εντός του οικισμού, ξαφνικά εντελώς απότομα έκανε αναστροφή, με αποτέλεσμα να έρθει κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια με τη πρώτη μηχανή των Α. – Σ. Τότε επειδή ο οδηγός σταμάτησε προς στιγμήν το όχημα, σταμάτησε και η πρώτη μηχανή και οι ανωτέρω άρχισαν να του δίνουν εντολές, για να αποβιβαστεί από αυτό. Ωστόσο ο οδηγός δεν υπάκουσε, αλλά εκκίνησε εκ νέου το όχημα με μεγάλη ταχύτητα, με σκοπό να χτυπήσει την πρώτη μηχανή με το μπροστινό μέρος του αγροτικού», είπε στη συνέχεια ο αστυνομικός, περιγράφοντας το πώς η μηχανή απέφυγε την σύγκρουση για δεύτερη φορά», είπε στην απολογία του.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο 16χρονος έκανε κι άλλη αναστροφή και «ξαναπάτησε γκάζι, προκειμένου να κινηθεί για τρίτη φορά κατά της πρώτης μηχανής, που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση 3 – 4 μέτρων, με καταφανή σκοπό να τη χτυπήσει, να την ανατρέψει και να εξουδετερώσει τους επιβαίνοντες αστυνομικούς, απειλώντας έτσι τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Για τους πυροβολισμούς: «Δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω τον οδηγό του αγροτικού οχήματος, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο τον γεμιστήρα»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στιγμή που άνοιξε πυρ, είπε τα εξής: «Μόλις αντιλήφθηκα ότι το αγροτικό επιτάχυνε με κατεύθυνση προς τη μηχανή των συναδέλφων μου, χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει. Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές και η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δε μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα».

Όπως είπε στην απολογία του ο αστυνομικός, «το υπηρεσιακό μου όπλο είναι μάρκας Usp compact 9mm, περιέχει 12 φυσίγγια σε γεμιστήρα και ένα στη θαλάμη και αποτελεί πιστόλι ημιαυτόνομο, το οποίο ρίχνει βολή καταβολή, δηλαδή για να ρίξω εκ νέου έπρεπε να πατήσω ξανά τη σκανδάλη. Όπως έχει προκύψει και από την βαλλιστική έκθεση, ο γεμιστήρας μου περιείχε τις υπόλοιπες σφαίρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω τον οδηγό του αγροτικού οχήματος, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο το γεμιστήρα». Σημειώνει επίσης ότι το γεγονός πως η πρώτη σφαίρα χτύπησε την πόρτα του ξενώνα, «αλλά σε χαμηλότατο σημείο από το έδαφος», αποδεικνύει «ότι πυροβόλησα από ψηλά προς χαμηλά».

«Ουδέποτε σημάδεψα τον οδηγό ή την καμπίνα του οδηγού – συνοδηγού του αγροτικού, επομένως όταν διαπίστωσα τον τραυματισμό του σοκαρίστηκα, καθώς και οι δύο βολές μου είχαν στοχεύσει χαμηλά. Μόλις αντιληφθήκαμε ότι ο άνδρας είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, έδεσα μαζί με τους συναδέλφους μου της Ο.Π.Κ.Ε. το τραύμα και καλέσαμε το Ε.Κ.Α.Β., το οποίο έφτασε σε διάστημα 15 λεπτών, όπου παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο», είπε, επίσης στην απολογία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ