Θεσσαλονίκη: Τι να κάνετε εάν συναντήσετε τυχαία αρκούδα στο δάσος – Συμβουλές προφύλαξης

Συμβουλές σε κυνηγούς, μελισσοτρόφους, κτηνοτρόφους και πολίτες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις παρυφές δασών, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα, εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Πίνδος: Μικρή αρκούδα εμφανίστηκε σε μπαλκόνι – «Λυπηρό να έχει “καταντήσει” φωτογραφική ατραξιόν»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσοι κινούνται στο δάσος ή σε περιοχή που μπορεί να αποτελέσει πέρασμα της αρκούδας προς αναζήτηση τροφής, καλό θα ήταν να προκαλούν θόρυβο με την κίνησή τους, με ομιλίες ή ακόμη και με τη χρήση σφυρίχτρας, ώστε εάν υπάρχει αρκούδα να απομακρυνθεί.

Δεν πρέπει να αιφνιδιάσουν την αρκούδα

Σε περίπτωση που είναι εποχούμενοι, να παραμείνουν στο όχημά τους, να κινούνται με μικρή ταχύτητα, να ανάψουν τα φώτα του οχήματος και να κορνάρουν ενώ αν συναντήσουν αρκούδα. Σε περίπτωση που είναι πεζοί, να είναι ψύχραιμοι να απομακρυνθούν άμεσα και διακριτικά προς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να τρέξουν ή να φωνάξουν, αφήνοντας διέξοδο διαφυγής της.

Η αρκούδα δεν θα πρέπει να αιφνιδιασθεί, να ενοχληθεί, να αισθανθεί ότι κινδυνεύει, απειλείται ή ότι είναι παγιδευμένη, σε κάθε δε περίπτωση, δεν πρέπει να ενοχληθεί εάν τυχόν είναι θηλυκή και συνοδεύεται από τα μικρά της.

Αποτελεσματική μέθοδος προστασίας εγκαταστάσεων παντός είδους είναι η περίφραξη με ηλεκτροφόρο περίφραξη και η απώθηση με την παρουσία σκυλιών- φυλάκων κοπαδιών.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αποφυγή διασποράς τροφής (για αδέσποτα) ή σκουπιδιών που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για την αρκούδα, είναι επιβεβλημένη.

Η ενημέρωση, τέλος, της Δασικής Υπηρεσίας των Δήμων, της Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος για τυχόν περιστατικό εμφάνισης Αρκούδας θα πρέπει να είναι άμεση.

Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε περιστατικά εμφάνισης αρκούδας στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, (Χορτιάτης, Φράγμα Τριαδίου, Λακκιά), στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Λαγκαδά, (Σοχός, Αυγή, Πετροκέρασα), και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού (Βρασνά) εντός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκαν διεξοδικώς και αποφασίστηκαν όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως και η ενημέρωση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί προσφορότερη διαχείριση των περιστατικών εμφάνισης τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την επιβίωση και ευζωία της αρκούδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ