Θεσσαλονίκη: Τεταμένο κλίμα στην Αριστοτέλους για την ταινία «Αδέσποτα Κορμιά» – Συγκεντρώσεις παρά το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ.

Αναστάτωση επικρατεί από νωρίς το απόγευμα έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Έξω από τον κινηματογράφο, και παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων, είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα μελών του Ιερού Λόχου, που αντιδρούν στην προβολή της επίμαχης ταινίας και τους οποίους απομάκρυνε λίγο αργότερα η αστυνομία, η οποία έχει δημιουργήσει έναν κλοιό μπροστά από την είσοδο του κτιρίου, επιτρέποντας την είσοδο μόνον σε όσους διαθέτουν εισιτήριο, σύμφωνα με τη voria.gr.

Παράλληλα, δεκάδες διαδηλωτές και φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον κινηματογράφο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού, ωστόσο απωθήθηκαν επίσης από τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων στο σημείο είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή.

Την ίδια ώρα στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί πολίτες που αναμένουν να μπουν στον κινηματογράφο για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ, η αφίσα για το οποίο -μία ημίγυμνη έγκυος εσταυρωμένη- έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Θεσσαλονίκη Ολύμπιον συγκέντρωση Αδέσποτα Κορμιά   Θεσσαλονίκη Ολύμπιον συγκέντρωση Αδέσποτα Κορμιά

Θεσσαλονίκη Ολύμπιον συγκέντρωση Αδέσποτα Κορμιά

Δείτε βίντεο του thesstoday.gr:

Τι απαντά η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Μητροπολίτη Φιλόθεο

Πρόσκληση να παραστεί στην προβολή της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά», απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, μετά την επιστολή του με την οποία της ζητούσε να μην αναρτηθεί η αφίσα, στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό έστειλε απαντητική επιστολή στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μετά τις αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ούτε η ίδια, ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει, από την στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ εκτιμά ότι δεν προσβάλλει «την ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας» και ότι δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό σε αυτή την αφίσα.

Επιπλέον, προσκαλεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην προβολή, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι το ντοκιμαντέρ αυτό διατρέχεται από την επιθυμία της δημιουργού να καταγράψει τις αγωνίες ανθρώπων που υποφέρουν διότι περιορίζεται η ελευθερία τους.

Στην επιστολή της, η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ -μεταξύ άλλων- σημειώνει: «Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ