Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη εφοριακός για υπόθεση με απευθείας αναθέσεις συμβάσεων – Οι «μίζες» και οι «στημένες» προμήθειες υλικών

Σε ειδικό ανακριτή παραπέμφθηκαν να απολογηθούν η εφοριακός και πέντε ιδιώτες που συνελήφθησαν για παράνομες αναθέσεις και αγορές υλικοτεχνικού εξοπλισμού προς εφορίες της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος τους, η εισαγγελέας απήγγειλε ποινική δίωξη για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, απιστία, απάτη και εγκληματική οργάνωση (οι περισσότερες πράξεις είναι κατ’ εξακολούθηση).

Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν και παραμένουν υπό κράτηση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κατηγορούμενη εφοριακός, που σύμφωνα με τη δικογραφία υπηρετεί σε τμήμα που είναι αρμόδιο για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του συνόλου των ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης (αγορά αναλώσιμων και μηχανημάτων, επισκευές βλαβών κλπ). Κατά τη δικογραφία φέρεται να έδειχνε «προτίμηση» σε συγκεκριμένους ιδιώτες – επιχειρηματίες για την προμήθεια υλικών λαμβάνοντας παράνομα ωφελήματα που κατά τη δικογραφία κυμαίνονταν ανάλογα με την περίπτωση από 500 έως 1500 ευρώ. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. και για άλλες παράνομες αναθέσεις είναι σε εξέλιξη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου 2023, 6 άτομα τα οποία εμπλέκονται σε υπόθεση απευθείας ανάθεσης συμβάσεων με την καταβολή αθέμιτου ωφελήματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος, απάτης και απιστίας.

Επιπρόσθετα, στη σχετική δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη 3 ιδιώτες (προμηθευτές), οι οποίοι δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος Δ.Ο.Υ. σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος, λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα από συγκεκριμένες εταιρείες – προμηθευτές, μέσω της συστηματικής κατάρτισης δαπανών για την επισκευή ψευδών βλαβών, την υπερκοστολόγηση εργασιών συντήρησης και την εικονική αγορά αναλώσιμων υλικών, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την επακόλουθη έρευνα και τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα και συγκεκριμένα διακριβώθηκε η ύπαρξη δύο ομάδων με την κοινή συμμετοχή της ανωτέρου υπαλλήλου, η οποία –εκμεταλλευόμενη τη θέση της- προέβαινε σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, που η καθεμία δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, σε συγκεκριμένες ανάδοχες εταιρείες.

Έτσι δρούσε η συμμορία

Όπως προέκυψε, το συνολικό ποσό των ωφελημάτων που έλαβε η υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ανέρχεται στα 42.500 ευρώ, ενώ διακριβώθηκε ότι:

  • η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από την υπάλληλο και έναν επιτηδευματία – συλληφθέντα, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις καταβολής αθέμιτων ωφελημάτων, που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, και
  • η δεύτερη αποτελούνταν από την υπάλληλο, μία επιτηδευματία και τρεις ακόμα ιδιώτες, ομοίως συλληφθέντες, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε (5) περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Μάλιστα, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία ενώ η καταβολή των αθέμιτων ωφελημάτων γινόταν δια ζώσης, είτε κατά την παράδοση υλικών στον χώρο εργασίας της υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Σε διενεργούμενες σωματικές έρευνες και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 κινητά τηλέφωνα και συμβάσεις.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ