Τέμπη – Σύμβουλος Διοίκησης του ΟΣΕ: Ο σταθμάρχης έβλεπε για 5,5 χλμ. το τρένο – Τα τρία μοιραία λάθη

Η πρώτη τοποθέτηση από στέλεχος της διοίκησης του ΟΣΕ ήρθε σήμερα για την τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών. Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Διοίκησης του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων δήλωσε ό,τι «η Ελλάδα πενθεί και εμείς οι σιδηροδρομικοί χάσαμε και εμείς αγαπημένα πρόσωπα, συναδέλφους που έχουμε κάνει πολλά ταξίδια μαζί».

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, λέει η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία ο κ. Τερεζάκης, τόνισε ότι «η απάντηση που μπορεί να δώσει επίσημα ο Οργανισμός είναι ότι οφείλεται από κάποιους χειρισμούς που έγιναν στον σταθμό της Λάρισας, ο οποίος έχει τοπικό σύστημα σηματοδότησης και ελέγχεται και λειτουργεί βρέθηκαν δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε αντίθετες κατευθύνσεις».

«Στο συγκεκριμένο σημείο το τρένο είχε βγει από το σύστημα σηματοδότησης για 4 χλμ. Ο σταθμός Λαρίσης έχει σύστημα σηματοδότησης. Το τρένο είχε βγει από αυτό το σύστημα, από τον έλεγχο και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συνέβη το μοιραίο. Το πώς έχει γίνει αυτό, τα στοιχεία της καταγραφής των συστημάτων τηλεχειρισμού του συστήματος σηματοδότησης, καθώς και όλες οι ραδιοεπικοινωνίες, καταγράφονται και επίσημα εχθές στο ανακριτικό τμήμα, με εντολή του εισαγγελέα και παρουσία αστυνομικών υπαλλήλων, δόθηκαν τα στοιχεία όπου οι εμπειρογνώμονες θα τα αξιολογήσουν και θα βγάλουν το πόρισμα με τα αίτια» συνέχισε ο κ. Τερεζάκης.

Τέμπη: Ο 20χρονος «ήρωας» περιγράφει πώς βγήκε ζωντανός από το 2ο βαγόνι – Έμεινε ψύχραιμος κι έσωσε ζωές

Πώς κατέρρευσε το σύστημα της τηλεδιοίκησης σχεδόν στο μεγαλύτερό του σύνολο

Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς έγινε το αδιανόητο να συγκρουστούν μετωπικά δύο τρένα την ώρα που η γραμμή για Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι διπλή, επεσήμανε πως «Μέχρι το 2010 -’11 ο Οργανισμός είχε οργανωμένες τηλεδιοικήσεις από το Κιάτο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη. Μετά το ’11 για διάφορους λόγους τα συστήματα αυτά άρχισαν και καταρρέουν. Δεν συντηρούνταν με αποτέλεσμα να φτάσουμε να καταρρεύσει το σύστημα της τηλεδιοίκησης σχεδόν στο μεγαλύτερο του σύνολο. Μετά με κάποιες συμβάσεις, που ακολούθησαν από το 2017- ’18 και μετά, γίνεται προσπάθεια να αναταχθεί και να εκσυγχρονιστεί η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση, ώστε προφανώς να αποφευχθούν στο μέλλον τα οποιαδήποτε τέτοια λάθη. Ήδη κάποια κομμάτια λειτουργούν. Το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών λειτουργεί».

Και όπως πρόσθεσε, έχοντας όπως είπε πλήρη γνώση της κατάστασης, η σηματοδότηση το 2017 υπήρχε και λειτουργούσε.

Τραγωδία στα Τέμπη: Άρχισαν οι αγωγές από συγγενείς επιβατών

Ο σιδηρόδρομος υποφέρει από τις κλοπές υλικών

Απαντώντας στις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από μηχανοδηγούς και εργαζομένους στους σιδηροδρόμους για τα λάθη και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΟΣΕ αλλά και της Hellenic Train στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους για λήψη μέτρων ασφαλείας σημείωσε ότι «Το τι απόψεις έχουν οι κύριοι συνδικαλιστές και άλλοι συνάδελφοι, με τους οποίους δουλεύουμε μαζί, είναι απόψεις σεβαστές. Δεν μπορώ να γνωρίζω όλους τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η τηλεδιοίκηση σταδιακά. Κατά την άποψη των περισσοτέρων, μειώθηκαν οι βαθμοί συντήρησης, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια μεγάλη πληγή σε αυτά τα συστήματα, οι κλοπές καλωδίων και εξοπλισμού. Ο σιδηρόδρομος υποφέρει καθημερινά από αυτά τα προβλήματα και τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να λυθούν. Όταν, λοιπόν, μου κόβει εμένα και μου απαξιώνει ένα κομμάτι τηλεδιοίκησης, αν δεν έχω το προσωπικό να το φτιάξω αμέσως, τότε αρχίζει και πέφτει και το επόμενο επόμενο κομμάτι και έτσι μεγάλα τμήματα βγαίνουν εκτός».

Παλεύουμε χρόνια και χρόνια για να φτιάξουμε το σύστημα

«Από το 2011 και μετά που λειτουργούσε, το σύστημα σταδιακά άρχισε να καταρρέει. Εγώ το 2015 έφυγα και δεν ξέρω τι μεσολάβησε όλη αυτή την περίοδο και πώς το σύστημα αυτό έφτασε στην απαξίωση. Αυτό που ξέρω είναι ότι αρκετά χρόνια πριν είχε αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια να αναταχθεί το δυνατόν συντομότερα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται» υπογράμμισε.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης του ΟΣΕ υποστήριξε ότι «τα συστήματα, οι εγκαταστάσεις τους, η λειτουργία τους και η πιστοποίηση τους δεν γίνεται δυστυχώς από τον ένα χρόνο στον άλλο. Πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια και μία διαχρονικότητα, κάτι το οποίο, δυστυχώς, στο παρελθόν δεν είχε συμβεί για διάφορες αιτίες. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει Σαν τεχνικός έβλεπα ότι το σύστημα αυτό της εφαρμογής και της υλοποίησης είχε και ένα αποτέλεσμα… Φτάσαμε να παλεύουμε χρόνια και χρόνια και χρόνια για να χτίσουμε αυτό το πράγμα».

Άγνωστο γιατί δεν είδε το τρένο ο σταθμάρχης

Και όπως σημείωσε «οι συνάδελφοί μου συνέχεια κινούν τα τρένα. Η αγωνία μας είναι καθημερινή και είμαστε και εμείς αυτοί οι οποίοι πιέζουμε συνέχεια, ο καθένας από τον τρόπο και τη θέση που βρίσκεται, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν. Έχουμε φτάσει, αυτή τη στιγμή, να λέμε ότι μέχρι τον Ιούλιο του ’23, επιτέλους θα μπορούμε να σηκώσουμε το σύστημα αυτό και θα μπορέσουμε να δώσουμε την ασφάλεια που απαιτείται. Αν και μέχρι τώρα, και χωρίς τη χρηματοδότηση, υπάρχουν σιδηροδρομικά συστήματα, υπάρχει κανονισμός στον ΟΣΕ, όπως έχουμε όλοι οι σιδηροδρομικοί οργανισμοί, όπου και όταν χάσεις τη χρηματοδότηση και τη τηλεδιοίκηση, μπορείς να κινήσεις τα τρένα σου εκ του ασφαλούς».

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση ανθρώπινου σφάλματος ο κ. Τερεζάκης απάντησε ότι «το σύστημα της σηματοδότησης που υπήρχε στο σταθμό Λαρίσης το παρακολουθούσε για 5,5 χλμ. ακόμη. Το γιατί ο σταθμάρχης δεν το είδε και δεν μπόρεσε να διορθώσει το λάθος, αν είναι λάθος, αυτό θα το βρουν στην ανακριτική διαδικασία. Πάντως, το τρένο είχε παρακολούθηση 5,5 ακόμη χιλιόμετρα μετά. Υπήρχαν οι κανονισμοί».

Για να συμβεί το μοιραίο πρέπει να γίνουν περισσότερα των τριών λαθών – Αυτά φαίνεται ότι έγιναν

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «για να συμβεί ένα τέτοιο μοιραίο περιστατικό πρέπει να γίνουν περισσότερα των τριών λαθών. Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία που έχουμε στον σιδηρόδρομο. Αυτά φαίνεται ότι έγιναν τα λάθη και ίσως η ανάκριση φανερώσει και άλλα περισσότερα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα ξέρουμε. Το δυστύχημα είναι ότι χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές για κάτι το οποίο δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ