Θεσσαλονίκη: Πεδίο μάχης το κέντρο της πόλης – Διακοπή συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, επεισόδια και καταγγελίες για αναίτια χρήση χημικών

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη μετά την ένταση που υπήρξε εντός του ΑΠΘ, όταν άτομα συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συναυλίας εντός της Φιλοσοφικής Σχολής.  Πολλοί κατέφυγαν στην Εγνατία επειδή η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά.  Ο δρόμος έκλεισε και η ένταση συνεχίστηκε, ενώ αργότερα ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μπουκάλια στα ΜΑΤ και αυτά να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια επενέβη η αύρα της ΕΛΑΣ που πραγματοποίησε ρίψεις νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Το χρονικό

Aπό νωρίς το βράδυ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου που υπολογίζεται σε περισσότερα από 4.000 άτομα, ώστε να παρακολουθήσουν την συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλων καλλιτεχνών, που ήθελαν να σταθούν στο πλευρό των φοιτητών που διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η νύχτα κυλούσε ήρεμα μέχρι που μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασαν επεισόδια για άγνωστο λόγο, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Συγκεκριμένα, κόσμος που συμμετείχε στη συναυλία διαμαρτυρήθηκε προς τις Αστυνομικές δυνάμεις για αναίτια χρήση χημικών σε χώρο όπου βρισκόταν και απλός κόσμος με παιδιά. Οι πολίτες μάλιστα ανέφεραν ότι κινδύνεψε κόσμος να ποδοπατηθεί ή να αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα, καθώς στο χώρο της συναυλίας βρίσκονταν χιλιάδες άτομα.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο του thesstoday.gr,  καταγράφεται η στιγμή που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η αστυνομία ρίχνει τα χημικά στη συναυλία αλλά και στην αντίθετη πλευρά, και ταυτόχρονα ακούγεται άγνωστος να φωνάζει «έχει χιλιάδες κόσμο μέσα»:

Η συναυλία διεκόπη ενώ κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος ώστε να καταφέρει να προστατευτεί. Όσοι ήταν στο σημείο προσπαθούσαν να καλύψουν το πρόσωπό τους με τα ρούχα τους, ενώ άλλοι έψαχναν τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ThessToday.gr πως άνθρωποι με κρίσεις πανικού και σε αμαξίδια δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ κάποιοι παραλίγο να χάσουν τις αισθήσεις τους. «Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης, κλάματα παιδιών, συναγερμούς αυτοκινήτων και τον Θανάση να τραγουδάει σε ένα σκηνικό γεμάτο δακρυγόνα. Ζήσαμε αδιανόητα πράγματα. Βλέπαμε άλλα παιδιά να σκαρφαλώνουν να βγουν από τα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν». Η χρήση χημικών από την πλευρά της ΕΛΑΣ έγινε σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ο απόλυτος πανικός και συνωστισμός.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Εγνατία και το κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και ΕΛΑΣ, με τα επεισόδια να διαρκούν παραπάνω από δύο ώρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes.gr, το σκηνικό θύμιζε «πόλεμο», με συνεχείς ρίψεις αντικειμένων από ομάδες διαδηλωτών, όπως πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τις τελευταίες να απαντούν, κάνοντας χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού από τον «Αίαντα».

Τα εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Πανεπιστημίων και επεκτάθηκαν μέχρι και την οδό Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία.  Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε … ρινγκ, με οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, έγιναν τέσσερις προσαγωγές εκ των οποίων μία μετατράπηκε σε σύλληψη .

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ