Θεσσαλονίκη: Οι καταγγελίες για άλλους τρεις θανάτους στο ίδρυμα ΑμεΑ και η συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας του άτυχου Πάρη

Συγκλονίζει η μητέρα του 21χρονου Πάρη, ο οποίος ήταν τρόφιμος σε ίδρυμα για ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη και έχασε τη ζωή του πριν από έναν χρόνο. Τις τελευταίες ημέρες η συγκεκριμένη δομή φροντίδας ατόμων με αναπηρία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς μαρτυρίες κάνουν λόγο για βασανισμούς, ενώ επιχειρήθηκε ακόμη και η απόκρυψη θανάτου τρόφιμου. Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναφέρεται σε δύο περίεργα περιστατικά θανάσιμων τραυματισμών, ωστόσο μητέρα φιλοξενούμενου καταγγέλλει ότι υπήρξαν ακόμη τρεις θάνατοι ατόμων που διέμεναν εκεί. Επίσης, οι Αρχές διαπίστωσαν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού.

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για το ίδρυμα ατόμων με αναπηρία

«Θα δεχόμουν την απώλεια του παιδιού μου, αν έφευγε από παθολογικά αίτια, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.  Μου στέρησαν τη μυρωδιά του, μόνο αυτή ήθελα. Είναι ο χρόνος του, αλλά τώρα για μένα δεν έχει σημασία τίποτα, μόνο να ηρεμήσει η ψυχούλα του και να μην συμβεί σε κανένα άλλο παιδί» λέει στον ΑΝΤ1 η Κατερίνα Τσακιράκη, μητέρα του άτυχου 21χρονου.

Όπως αποκαλύφθηκε το παιδί της ξυλοκοπήθηκε από υπάλληλο δομής.  «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος υποτίθεται με νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα ανυπεράσπιστο παιδί. Οι γονείς του καταγγέλλουν πως το ίδρυμα προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματική αιτία θανάτου του παιδιού της», τονίζει.   «Ψευδής ενημέρωση ότι ο Πάρης μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Παπανικολάου γιατί ένας άλλος περιθαλπόμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με παντόφλα και τον πήγαν εκεί για προληπτικές εξετάσεις. “Και μην ανησυχείτε, αυτές ήταν οι λέξεις τους. Και μετά από 24 ώρες ενημέρωσαν τον σύζυγό μου ότι έφυγε από τη ζωή ο Πάρης», περιγράφει.

Θεσσαλονίκη: Φρίκη από τις καταγγελίες για το ίδρυμα ΑμεΑ – «Υπάλληλος έκαψε τα χέρια τροφίμου με καυτό νερό»

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος εμπειρογνωμόνων σε μονάδα φροντίδας παιδιών με αναπηρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό περιθαλπόμενου, αποκάλυψε σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής, αλλά και ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου που η διοίκηση της μονάδας το κράτησε στο σκοτάδι και δεν το ανέφερε στις αρμόδιες αρχές, όπως έχει την υποχρέωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Ραγδαίες εξελίξεις – Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ελέγχους σε 6 μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας
  • Τον Νοέμβριο του 2021 συνέβη περιστατικό με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό περιθαλπομένου, ο οποίος απεβίωσε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. 
  • Τον Δεκέμβριο 2021, συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην ελεγχόμενη δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε. Εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις. 

Η μαρτυρία μητέρας για άλλους τρεις θανάτους

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μητέρας που μίλησε στο Open και αναφέρθηκε σε τρεις θανάτους που προήλθαν από έλλειψη φροντίδας, ενώ όπως είπε ένα παιδί είχε υποστεί εγκαύματα. «Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Για παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρουν πότε έγινε επακριβώς , το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές ημέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Νούνη.

«Ο Πάρης που χάθηκε πέρυσι στο τέλος της χρονιάς είχε και αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα, μετά τον Covid όμως απαγορεύτηκαν όλα, δεν μπορούσαν τα παιδιά να βγαίνουν, δεν μπορούσε ούτε καν σχολείο να πάει ο γιος μου, τον πήγαμε για ενάμιση χρόνο, δεν μπορέσαμε περισσότερο», ανέφερε.

Όπως λέει το δικό της παιδί δεν κακοποιήθηκε αλλά γνωρίζει πως τρία ακόμα άτομα πέθαναν στη δομή. «Δεν τολμούσαν τον δικό μου να τον χτυπήσουν. Το δικό μου το παιδί δεν είδα χτυπημένο να είναι. Είχε παλαιότερα κάποιες εκχυμώσεις στους μηρούς, αλλά πέρασαν, δεν ξαναέγιναν δηλαδή. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, δεν ξέρω ποιον, ρωτούσα το παιδί μου, δεν μου είπε τίποτα αλλά ξέρω όμως ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά», σημειώνει στο Open. Διευκρίνισε ότι τα θύματα ήταν ενήλικοι και τα περιστατικά αυτά έγιναν παλαιότερα.

«Δεν θεωρώ ότι έγιναν από ξυλοδαρμό αυτοί οι θάνατοι, αλλά συνέπεσαν δίπλα στο παιδί μου, που ήταν ανήλικο. Και ήταν άτομα που δεν πήγαν να νοσηλευτούν μετά, δηλαδή είχαν χρόνια προβλήματα και έφυγαν έτσι. Έφυγαν έτσι. Δεν θεωρώ ότι ήταν από κακοποίηση αυτοί οι θάνατοι, αλλά ήταν από άλλου είδους κακοποίηση, από έλλειψη φροντίδας», τόνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη δομή, σημείωσε: «Τι έβλεπα; Καταρχήν, όπως αναφέρεται στην Αρχή Διαφάνειας, ήταν τα περιστατικά ανακατωμένα μεταξύ τους. Δηλαδή στον αυτισμό πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Και μόνο ηρεμία δεν υπήρχε εκεί μέσα. Αυτιστικά με νοητική υστέρηση ταυτόχρονα, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, για χρόνια αυτό, για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο γιος μου ήταν μόνος του στο δωμάτιο και στα διπλανά ήταν τρία και τέσσερα παιδιά μαζί γιατί δεν τολμούσαν να βάλουν μαζί και το δικό μου. Είχε εκρήξεις. Όπως ξέρω και στα παιδιά που έχουν εκρήξεις, δεν γινόταν καμία παρέμβαση. Δεν γινόταν τίποτα για τα αυτιστικά παιδιά, τίποτα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ