Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για το ίδρυμα ατόμων με αναπηρία

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για ίδρυμα ατόμων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, όπου επιχειρήθηκε ακόμη και η απόκρυψη θανάτου νεαρού τρόφιμου.

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, θάνατοι και συγκάλυψη. Τα όσα συνέβαιναν σε δομή για ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, προκαλούν σοκ. Η αλήθεια ξεσκεπάστηκε μετά από έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Οι μαρτυρίες και οι γνωματεύσεις γιατρών έριξαν φως στα πραγματικά γεγονότα.

«Εμείς τα περιστατικά τα καταγγείλαμε στις 22 Μαϊου του 2022 στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ότι έχουν γίνει τρία περιστατικά. Το 1994 ήταν ένα ίδρυμα-παράδειγμα και σήμερα καταλήξαμε να έχουμε συνέχεια καταγγελίες» λέει η Ολυμπία Κορδά, πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από τον θάνατο 20χρονου Πάρη τον Νοέμβριο του 2021 που οδήγησε την οικογένεια του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στις αρχές. Ο δικηγόρος της οικογένειας του 2οχρονου ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «οι υπεύθυνοι της δομής επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλον τρόφιμο, ότι δήθεν άλλος τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέκρυπταν αυτό που είχε συμβεί. Ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος φέρεται το μοιραίο βράδυ να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για κατάσταση φρίκης και βασανισμού, ενώ διαπιστώνει παρατυπίες και παραλείψεις στην λειτουργία της δομής.

Oι Αρχές εντόπισαν στο ίδρυμα και το ήσυχο δωμάτιο, έναν χώρο απομόνωσης που όμως δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του ελεγχόμενου φορέα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ