Θερμοπληξίες και λιποθυμικά επεισόδια λόγω καύσωνα – 38 περιστατικά σε τρεις ημέρες στην Αττική

Εντείνονται τα προβλήματα υγείας σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ και το προσωπικό των νοσοκομείων κατέγραψαν τα περιστατικά ασθενών που με μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας, λιποθυμικά επεισόδια και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τρία τελευταία 24 ώρα, δηλαδή από την έναρξη του νέου κύματος καύσωνα σημειώθηκαν 38 περιστατικά θερμοπληξιών στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Συγκεκριμένα:

  • 19/7 θερμοπληξίες 10
  • 20/7 θερμοπληξίες 9
  • 21/7 θερμοπληξίες 19

Βέβαια, τα περιστατικά ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα διότι μπορεί κάποια παθολογικά ή καρδιολογικά ή λιποθυμικά περιστατικά όταν διακομίζονται στο νοσοκομείο να αποδεικνύονται ότι οφείλονται σε θερμοπληξία. Αυτό είναι δύσκολο να καταγραφεί.

Επίσης, πολλοί μπορούν να πάνε και με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία με συμπτώματα ζάλης από θερμοπληξία. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, στο πρώτο κύμα καύσωνα, ΕΚΑΒ και νοσοκομεία είναι σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας.

Οκτώ περιστατικά τις τελευταίες ώρες στην Πάτρα

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες και στο ΕΚΑΒ Πάτρας, με φόντο το κύμα καύσωνα που “χτυπάει” την περιοχή.

Ήδη το τελευταίο 24ωρο τα νοσοκομεία της Πάτρας κλήθηκαν να διαχειριστούν οκτώ περιστατικά, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκαν από τον καύσωνα.

Μάλιστα οι κλήσεις τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατά περίπου 25%.

Χθες ο πρώτος θάνατος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Χθες σημειώθηκε ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει ότι ήταν άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η θερμοκρασία του σώματός του ήταν 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ως πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Στη χθεσινή σύσκεψη (21/7) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία ήταν παρών από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώθηκε πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα κορυφωθούν και θα ακολουθήσει ένα πολύ δύσκολο τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή).

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος, ερυθρό δέρμα και εμετός είναι κάποια από τα συμπτώματα που μαρτυρούν πως κάποιος υπέστη θερμοπληξία.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της θερμοπληξίας συγκαταλέγονται η ταχυκαρδία, ο έντονος πονοκέφαλος, η σύγχυση και η απώλεια αισθήσεων.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

• Καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ

• Δεν πίνουμε νερό

• Βγάζουμε τα ρούχα

• Βάζουμε κρύο νερό ή πάγο σε μασχάλες & χέρια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ