Θεοδωρίδου: Τι είναι το σύνδρομο MIS-C – Έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα

Στον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων αναφέρθηκε για άλλη μια φορά κατά την τακτική ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C, δηλαδή το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή του Covid.

Αρχικά ,αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων επεσήμανε ότι “παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 5-17 ετών, εμβολιάζονται με δύο δόσεις. Ως προς την τρίτη δόση έχει εγκριθεί από την Επιτροπή για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής, όπως έχει εγκριθεί και για τους ενήλικες.  Η Επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για ενδεχόμενη επέκταση του εμβολιασμού της τρίτης δόσης σε παιδιά που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω χρόνιων προβλημάτων ειδικών θεραπειών”.

“Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των πέντε ετών, υπάρχει έντονος προβληματισμός των ειδικών και αυτών που συμβουλεύουν τον Οργανισμό FDA, η ανοσοαπάντηση στις ηλικίες παιδιών ηλικίας  12-5 ετών στις δύο δόσεις του εμβολίου δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται η τροποποίηση της δοσολογίας του εμβολίου και η χορήγηση της τρίτης δόσης. Όμως οι εμπειρογνώμονες στο θέμα του εμβολίου δηλώνουν πως μόνο αν υπάρξουν τα αποτελέσματα και είναι ικανοποιητικά από τη χορήγηση τρίτης δόσης με καλή ανοσογονικότητα θα σκεφτούν την έγκριση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου που επεσήμανε ακολούθως, μεταξύ άλλων, ότι έμμεση προστασία των παιδιών μπορεί να δοθεί και μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους.

Στη συνέχεια ερωτώμενη από δημοσιογράφο για το σύνδρομο MIS-C, υπογράμμισε: “Το σύνδρομο MIS-C έχει καταγραφεί και στη χώρα μας με συνεργασία πολλών παιδιατρικών κέντρων και υπάρχουν στοιχεία που θα δημοσιευθούν. Ο αριθμός παιδιών με MIS-C  και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά που έχουν παρουσιάσει MIS-C  και άλλα που έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C. Πάντως, η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διεγνώσθησαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση απ’ όσο ξέρω, δεν ξέρω αν ήταν ένα παιδί στην αρχή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ