Σύνδρομο MIS-C στα παιδιά: Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και ποια η σχέση του με τον Covid

Στο σύνδρομο MIS-C αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, για την πρόληψη κατά του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου: “Είχε επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, που με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C. Μια οντότητα που εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον ιό Sars. Σύμφωνα με μελέτη, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C”.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο – MIS-C, αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή του Covid. Θεωρείται ότι οφείλεται σε παθολογική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού έναντι του Covid-19. Εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, ενώ η συμπτωματολογία του μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. Έγινε περιγραφή του συνδρόμου αυτού για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ τον Μάιο του 2020 ο ΠΟΥ περιέγραψε την κατάσταση και κάλεσε σε επαγρύπνηση.

Αναφερόμενος στο σύνδρομο αυτό, κατά την τακτική ενημέρωση, τον Mάιο του 2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει: “Το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου; Πάντως αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο. Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή.

Επειδή μοιάζει με μια νόσο, είναι πολύ συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την οποία την ξέρουν οι παιδίατροι πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, τη συγκρίνουν με αυτή τη νόσο και λένε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαρύ, πιο επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού και για αυτό συνιστούν να υπάρχει επαγρύπνηση. Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Μια μελέτη από την Ιταλία παράλληλα, δημοσιεύτηκε ή εχθές ή προχθές από το Μπέργκαμο με 10 παιδάκια και λέει ότι είναι πολύ περισσότερη η συχνότητα σε σχέση με τη συχνότητα αντίστοιχων συνδρόμων που έβλεπαν στο παρελθόν.

Σίγουρα μια επαγρύπνηση, σίγουρα δεν αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά. Η επαγρύπνηση επαφίεται αυτή τη στιγμή στους ειδικούς.  Στην πατρίδα μας δεν έχουμε δει ένα σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι σε ένα παιδάκι. Πολύ λίγοι οι θάνατοι σε παιδιά που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι κάτι αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου, ακόμα και σε πληθυσμό που δεν κινδυνεύει πολύ, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε μια χώρα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.

Δεν μας ανησυχεί ως προς τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Δεν είναι σαφής η σχέση του με τον ιό, αλλά μάλλον υπάρχει, είναι πιθανή. Και οι ειδικοί, οι παιδίατροι, έχουν επαγρύπνηση ώστε να δίνουν έγκαιρα θεραπεία και, φυσικά, να ελέγχουν για την παρουσία του ιού, είτε με μοριακό έλεγχο, είτε ανοσία έναντι του ιού με ειδικά και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, αν υπάρχει τέτοια υποψία. Περιμένουμε περισσότερη πληροφορία. Είναι λίγα τα δεδομένα νομίζω για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, αλλά η εκτίμηση κινδύνου του ECDC είναι σαφής: χαμηλός ο κίνδυνος νόσου στα παιδιά από τη νέα νόσο, χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του συνδρόμου στα παιδιά από τη νέα νόσο”.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Πρόκειται για μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις στο αναπνευστικό, στο γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πυρετός, που διαρκεί συνήθως 3-5 μέρες αλλά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα, δηλαδή πόνος στην κοιλιά, εμετοί και διάρροιες. Επιπλέον μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία οργάνων, όπως η καρδιά. Παράλληλα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, νευρολογικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, σύγχυση.

Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, όπως ο βήχας και το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας δεν είναι συχνά. Η ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) και η δυσκολία στην αναπνοή οφείλονται συνήθως στον επηρεασμό της καρδιακής λειτουργίας.

Συνολικά, τα παιδιά παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, αλλά όπως και σε περιπτώσεις ενηλίκων, ορισμένες υποκείμενα νοσήματα κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ