Nuvaxovid: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου – Έρχεται σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα

Σε λίγες ημέρες έρχεται στην Ελλάδα το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο, το Nuvaxovid, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, “από τον Ιανουάριο του 2022, που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορονοϊού, άρχισε ο παγκόσμιος αγώνας για την παρασκευή των εμβολίων. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη ενώ έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. εμβόλια στον κόσμο. Τον Δεκέμβριο αδειοδοτήθηκε από τον ΕΜΑ το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο, που σε λίγες ημέρες φθάνει και στη χώρα μας και είναι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid.

Η διαφορά μεταξύ των εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. Όλα τα εμβόλια στοχεύουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον κορονοϊό, στην επιφανειακή πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το spike protein. Στα εμβόλια mRNA, όπως είναι τα Pfizer και Moderna δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη, που προκαλεί και την παραγωγή των αντισωμάτων.

Στα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως το  AstraZeneca και το Johnson & Johnson χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως ο αδενοϊός, που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά  κύτταρα, που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη ακίδα. Στο νέο εμβόλιο, Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεΐνικής ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Η τεχνολογία του νέου εμβολίου είναι παλαιά, της δεκαετίας του ’80 και με αυτήν έχουν παραχθεί εμβόλια όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα”.

πρόστιμο-ανεμβολίαστοι

Χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου. “Μία δόση εμβολίου περιέχει πέντε μικρογραμμάρια πρωτεΐνης και έχει ανοσοενισχυτική ουσία, μία σαπουνίνη, τη matrix-m. Η ανοσοενισχυτική ουσία προστίθεται για να προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και να χρειάζεται για την παρασκευή των εμβολίων μικρότερη ποσότητα αντιγόνων, να είναι και πιο οικονομικό. Διατηρείται εννέα μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου και το ανοιγμένο μπουκαλάκι των δέκα δόσεων μπορεί να παραμείνει και έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι εμβόλιο φθηνό, εύκολο στη μεταφορά και θεωρείται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στους εμβολιασμούς στις μη προνομιούχες χώρες. Η εταιρεία παραγωγής έχει δεσμευθεί στην προσφορά μέσω της παγκόσμιας εταιρείας διάθεσης των εμβολίων, για ένα δισ. δόσεις εμβολίου” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες.

“Η μία έγινε στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η δεύτερη στη Βρετανία. Διαπιστώθηκε 90% και 89,7 % αντίστοιχα αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ η παραγωγή αντισωμάτων συνήθως ξεκινά μετά από 14 ημέρες” επεσήμανε η καθηγήτρια.

Τα θέματα υπό μελέτη

Τα δεδομένα για τη χορήγηση του ως αναμνηστικής δόσης είναι εξαιρετικά περιορισμένα εντούτοις από τις μελέτες, που υπάρχουν, φαίνεται πως προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση, παράγονται υψηλά αντισώματα. “Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των παραλλαγών του ιού επίσης είναι περιορισμένα όπως και της δυνατότητας εφαρμογής ετερόλογου σχήματος, μικτού σχήματος εμβολιασμού, δηλαδή να αλλαχθούν δύο διαφορετικής τεχνολογίας εμβόλια. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ως προς τη μετάδοση και τη διάρκεια της ανοσίας” τόνισε.

Όπως είπε η καθηγήτρια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και ανάλογες των συμβατικών εμβολίων και σημειώνεται πως πρωτεΐνικό εμβόλιο για αναμνηστική δόση αναπτύσσεται από τη Sanofi Pasteur και την Glaxo και τα δεδομένα ανaμένονται σε βραχύ χρονικό διάστημα.

“Το εμβόλιο μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει σημαντικό έργο: Να προσεγγιστούν οι οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η εμβολιαστική κάλυψη για τον κορονοϊό είναι χαμηλή ή και ανύπαρκτη”, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ