Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός. Τη θλιβερή είδηση του θανάτου έκανε γνωστή με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Αμυρά:

“Αποχαιρετώ έναν υπέροχο άνθρωπο κι αγαπημένο φίλο, τον σπουδαίο ζωγράφο, τον επονομαζόμενο και “υμνητή του Αιγαίου”, Μάρκο Βενιό με το βυζαντινό βλέμμα, τους χρυσαφένιους ουρανούς κ τα ζωντανά κυκλαδίτικα τοπία.
Τον αυτοδίδακτο χαρισματικό ζωγράφο Βενιό, ο οποίος μπολιάστηκε από το ελληνικό μέτρο κ το αττικό φως εργαζόμενος ως συντηρητής αρχαιοτήτων για τρεις ολόκληρες δεκαετίες πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, κι έφτασαν οι πίνακες του να κρεμιούνται σε δεκάδες μουσεία, αίθουσες τέχνης κι ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
Τον πρωτοπόρο Βενιό ο οποίος τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε κ λειτούργησε το πρώτο Οικομουσείο της Ελλάδας στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου, τον αυστηρό φύλακα της «…απολεσθείσας αγνότητας του νησιού» όπως ο ίδιος έλεγε.
Ο επίλογος του ανήκει: «Τα χρώματά μου, εκ των πραγμάτων, βγαίνουν γήινα, σαν να είναι σκουριασμένα, παλαιικά, με τρόπο που έρχονται σε αντίθεση με τα αγαπημένα μου που είναι οι διαβαθμίσεις του πράσινου των θάμνων, οι οποίοι ριζώνουν από αιώνες στο φτωχό χώμα και στις σκισμές των βράχων. Κάποτε πηγαίνω σε έντονα κάπως χρώματα. Βγαίνουν εκ βαθέων. Η καρδιά μου θέλει να πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει χαθεί σχεδόν τίποτα, έτσι που ο κόσμος προχωρεί ραγδαία και όλα αλλάζουν, αφήνοντας το παλιό και την παράδοση με ό,τι ως σοφία περικλείουν, στο περιθώριο. Μπορώ έτσι να παρασύρομαι σε μια «προσευχή», όταν συνεχίζω συστηματικά να δουλεύω όλη την εικόνα.»
Καλό σου ταξίδι Μάρκο αγαπημένε!”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ