Ο Γιώργος Γεωργαντάς νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Γιώργος Γεωργαντάς αναλαμβάνει νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη θέση του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

“Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30.

Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται”.

Ποιος είναι ο Γιώργος Γεωργαντάς

Ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης. Προηγουμένως, ο Γιώργος Γεωργαντάς διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς.

Ο κ. Γεωργαντάς έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής, όπως τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Κολιούσκα και πατέρας δύο παιδιών.

Σπήλιος Λιβανός

Η παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού και το παρασκήνιο

Νωρίτερα, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

Ο  Σπήλιος Λιβανός είδε την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα εξαιτίας της αντίδρασής του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις, με τον κ. Λιβανό να παραδέχεται ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά. Ακολούθως έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, η οποία έγινε αποδεκτή.

Να σημειωθεί ότι το βίντεο που “έκαψε” τον υπουργό και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, προέρχεται από μία σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, όπου έδινε το “παρών” και ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Στο βίντεο, που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones, και έφερε στη δημοσιότητα το ilialive.gr, εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, καυχιέται για τα κατορθώματά του ως υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών στην τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας. “Έχουν μείνει αξέχαστα αυτά…| ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει, ενώ ο νυν δήμαρχος Σπάρτης συμπλήρωσε: “Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: “Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία”.

Το καλοκαίρι του 2007 συνολικά 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στον νομό Ηλείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 49.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ