Θεοδωρίδου: Κανένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα

Στην παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο προκειμένου να ενημερώσουν για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως τόνισε, “στον σημαντικό αριθμό των διστακτικών για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας, περιλαμβάνονται αρκετοί και έτσι ο λόγος ακριβώς των λειτουργών της Εκκλησίας θα δώσει μία σημαντική ώθηση στο να υπερβούν πολλούς φόβους και δισταγμούς που έχουν σχετικά με τον εμβολιασμό”

“Η Εκκλησία άλλωστε εξ αρχής στήριξε την προσπάθεια του εμβολιασμού” επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν οι πιστοί και έχουν σχέση με τους εμβολιασμούς προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

“Αφορά στην ηθική της χρήσης ορισμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Το ερώτημα είναι αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά του Covid-19 για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυικά κύτταρα που προέρχονται από κυήσεις που διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους. Άμεσα η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική. Κανένα από τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα” ξεκαθάρισε η κυρία Θεοδωρίδου και διευκρίνισε περαιτέρω: “Χρησιμοποιούνται εμβρυικές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων. Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν από δεκαετίες,. συγκεκριμένα το 1960, το 1973, το 1985, και ήταν από τους ιστούς αυτούς τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν τη βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί. Οι ιοί αναπτύσσονται μόνο σε κυτταροκαλλιέργειες, και από την ανάπτυξη των ιών αυτών με τις διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων, τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές”.

Ακολούθως η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε άλλον προβληματισμό που εκφράστηκε, όπως ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι πειραματικά. “Να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν, έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε όλο τον κόσμο. Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν μπορεί να ισχύει” επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον έτερο προβληματισμό σχετικά με την επίδραση των εμβολίων στη διαδικασία της τεκνοποίησης, της κύησης και της γαλουχίας. “Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης ούτε κατά τον εμβολιασμό κατά την κύηση ούτε και σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης ούτε και για τον θηλασμό” τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εφήβων και συγκεκριμένα στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα. Επεσήμανε ότι σε δημοσιευμένη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε πως το 70,6% των εφήβων που εμβολιάστηκαν είχαν υποκείμενο νόσημα, ενώ το πιο συνηθισμένο υποκείμενο νόσημα των εφήβων σε ποσοστό 36% είναι η παχυσαρκία. “Το ποσοστό είναι ψηλό και στη χώρα μας σε πρόδρομη μελέτη της Επιτροπής, ξεπερνά το 25%” πρόσθεσε και υπογράμμισε πως “η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου μετά την ηλικία την προχωρημένη για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid. Το αυξημένο βάρος σώματος με έναν σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος” είπε μεταξύ άλλων η κυρία Θεοδωρίδου και τόνισε: “Η επιδημία του Covid θα γίνει παρελθόν με τις προσπάθειες όλων χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει την ανάγκη να στραφούμε σε άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα, σε μια άλλη χρόνια επιδημία, την παχυσαρκία, που απειλεί την ποιότητα ζωής”.

“Οι κορονοϊοί προσβάλλουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο, προσαρμόζονται εύκολα και μολύνουν με νέες μεταλλάξεις. Το εργαστήριο μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι” υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Θεοδωρίδου και κάλεσε τον καθένα μας να πείσει άλλον έναν να προσέλθει για εμβολιασμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ