Θεοδωρίδου για μετάλλαξη Όμικρον: Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και κατά πόσο τα εμβόλια προστατεύουν από αυτή μίλησε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την τακτική ενημέρωση.

“Το Α και το Ω είναι η ψυχραιμία. Αναφέρομαι στην ταυτοποίηση του νέου στελέχους από τη Νότια Αφρική. Το νέο στέλεχος ονομάστηκε Όμικρον και με βάση τις ιδιότητές του ο ΠΟΥ το κατέταξε στα στελέχη ανησυχίας. Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, 32, που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που είναι το γονίδιο που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι και ο κύριος στόχος των εμβολίων. Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμός όλων των κρατών ήταν ακαριαία καθώς ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί στις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στους προβληματισμούς σχετικά με την προστασία από τον εμβολιασμό απέναντι στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, σημείωσε: “Δεν  είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού εκτινάχτηκε στο 2 που φαίνεται πως το νέο στέλεχος έχει επικρατήσει του στελέχους Δέλτα”.

μεταλλαξη ΔΕΛΤΑ

Σχετικά με τη νόσηση είπε: “Παρά την περιορισμένη εμπειρία στη Νότια Αφρική, η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια και με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες.  Στον μικρό αριθμό ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή οπότε μπορεί να υπάρξει τροποποίηση στην κλινική βαρύτητα της νόσου”.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το θέμα που απασχολεί είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής. Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι λόγω αυτής της μετάλλαξης, της παραλλαγής πιο σωστά, μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό.

Κορονοϊός Μετάλλαξη Δέλτα

Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του σε βαθμό, όμως, που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται πως η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού” είπε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: “Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας”.

“Ο ΠΟΥ προτρέπει τις 194 χώρες μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας. Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και στις υπό ανάπτυξη χώρες που παραμένουν να είναι σχεδόν ανεμβολίαστες ή με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός” ξεκαθάρισε.

ανεμβολίαστοι-sms

Κλείνοντας η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως “η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον μας υπαγορεύει:

  • εντατικοποίηση των εμβολιασμών
  • τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού
  • υπομονή και ψυχραιμία, μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για το μέγεθος του προβλήματος
  • να θυμηθούμε την ανάγκη τη βασική της υποστήριξης της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν κάπου στον πλανήτη μας τα εμβόλια”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ